Zupa wędzona
Zupa wędzona
Przygotowanie
- Boczek lub pachwinę kroimy w plasterki i zalewamy passatą pomidorową w garnku
- Gotujemy boczek na małym ogniu. Możemy dolać szklankę wody
- W tym czasie kroimy drobno warzywa. Dodajemy je do garnka razem z przyprawami
- Wszystko gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dolewamy mleko kokosowe i zostawiamy na ogniu jeszcze kilka minut
- Podajemy
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne, równie smaczne zupy.
Autor
Lista składników
- 200 g boczku wędzonego lub pachwiny wieprzowej wędzonej
- 1 l passaty pomidorowej
- 70 g gęstego mleka kokosowego
- 2 marchewki (120 g)
- 2 pietruszki (160 g)
- ½ korzenia selera korzeniowego (85 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 szczypta cynamonu (1 g)
- 1 szczypta imbiru suszonego (1 g)
- 1 papryczka chili (20 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bulion grzybowy
Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez 2…
WIĘCEJ >Roladki łososiowo-tuńczykowe
W poprzek plastrów łososia wykładamy tuńczyka z kaparami (w wersji z majonezem najpierw mieszamy tuńczyka z majonezem) Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny
WIĘCEJ >Omlet kokosowy z grasicą i szparagami
Omlet Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę Posolić Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe Dodajemy mąkę kokosową Mieszamy dokładnie Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną…
WIĘCEJ >Mocno rozgrzewający gulasz jagnięcy
Mięso płuczemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i kroimy na drobne kawałki. Posypujemy łyżeczką soli himalajskiej. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy. W międzyczasie kroimy drobno czosnek, a cebulę w piórka. Na dosyć…
WIĘCEJ >