fbpx
logo
Szukaj
open close

Zupa z soczewicy i szpinaku z cytryną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce458b9e1-41c1-4738-8288-8a4073435ce9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zupa z soczewicy i szpinaku z cytryną

Przygotowanie

  • Por kroimy w półksiężyce
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Soczewicę przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą
  • Szpinak drobniej kroimy
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy por z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 5-6 minut
  • Dodajemy przyprawy (liście laurowe), zieleninę i soczewicę, dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając
  • Do zupy dodajemy szpinak oraz sok z cytryny i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz), mieszamy i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Bulion jarski (1200 ml)
  • Szpinak (500 g)
  • Soczewica konserowa z puszki (425 g)
  • Por (400 g)
  • Sok z cytryny (bio) (75 ml)
  • Czosnek (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Oregano (świeże) (6 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa wędzona

Boczek lub pachwinę kroimy w plasterki i zalewamy passatą pomidorową w garnku Gotujemy boczek na małym ogniu. Możemy dolać szklankę wody W tym czasie kroimy drobno warzywa. Dodajemy je do garnka razem z przyprawami Wszystko…

WIĘCEJ >

Wegański rosół z makaronem Konjac

Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…

WIĘCEJ >

Zupa koktajlowa

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pomidorki i pieczemy przez 15 minut. Podgrzewamy bulion i wkładamy do niego podpieczone pomidory i przyprawy. Całość blendujemy i gotujemy jeszcze przez…

WIĘCEJ >

Rozgrzewająca wołowina

Wodę zagotowujemy w garnku z anyżem, chilli, imbirem, cynamonem, zielem angielskim i goździkami. Po 10 minutach wyjmujemy przyprawy a do wywaru dodajemy mieloną wołowinę. Paprykę kroimy w kostkę i łączymy z wołowiną. Całość gotujemy aż…

WIĘCEJ >