
Choroba Duhringa wiąże się z koniecznością przejścia na dietę bezglutenową. Sprawdź, jak się objawia to schorzenie.
Choroba Duhringa (opryszczkowate zapalenie skóry) to rzadka choroba skóry, która wiąże się z nietolerancją glutenu, podobnie jak celiakia. Choroba ta jest spowodowana reakcją immunologiczną na gluten – białko występujące w pszenicy, jęczmieniu i życie. Często nazywa się ją skórną postacią celiakii.
Objawy
Chorobie Duhringa towarzyszą najczęściej takie objawy, jak:
- Wysypka skórna – to najbardziej charakterystyczny symptom. Wysypka manifestuje się jako czerwone plamy, grudki, pęcherze, które są bardzo swędzące. Zmiany skórne zwykle występują na łokciach, kolanach, pośladkach, plecach, a także na ramionach, twarzy czy skórze głowy.
- Swędzenie skóry – zwykle jest bardzo intensywne i uciążliwe.
- Ból i pieczenie skóry.
- Łuszczenie się skóry – w niektórych przypadkach może wystąpić łuszczenie się skóry w miejscach objętych wysypką.
Osoby borykające się z tą chorobą nierzadko mają też różne objawy ze strony układu pokarmowego. Ma to związek ze znacznym bądź całkowitym zanikiem kosmków jelitowych jelita cienkiego. Często towarzyszy temu zespół złego wchłaniania.
Diagnostyka i leczenie choroby Duhringa
Kluczowym badaniem diagnostycznym w tym przypadku jest biopsja skóry. Próbkę tkanki skórnej pobiera się i bada pod mikroskopem, aby potwierdzić obecność charakterystycznych zmian związanych z tą chorobą.
Pomocne może być również oznaczenie przeciwciał w krwi, takich jak przeciwciała przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA) i przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG), które są związane z nietolerancją glutenu.
Choroba Duhringa a dieta
Podstawą w przypadku tej choroby jest wprowadzenie ścisłej diety bezglutenowej. Należy całkowicie wyeliminować gluten z diety. Jeśli jest to dla ciebie trudne, sprawdź kurs dietetyczny online na ten temat.

Sprawdź: Co zawiera gluten?
W łagodzeniu swędzenia i innych objawów skórnych mogą pomóc leki histaminowe oraz unikanie w diecie produktów wysokohitaminowych. Niekiedy lekarz może przepisać kortykosteroidy lub inne leki przeciwzapalne, aby kontrolować objawy skórne. W ciężkich przypadkach choroby Duhringa pomocne mogą być leki immunosupresyjne, które zmniejszają aktywność układu odpornościowego.
Ważne jest, aby pacjenci z chorobą Duhringa byli pod opieką zarówno lekarza, jak i dietetyka, aby monitorować swoje zdrowie i wprowadzać odpowiednie zmiany w diecie.
Autor

Iwona Wierzbicka
Choroba Duhringa wiąże się z koniecznością przejścia na dietę bezglutenową. Sprawdź, jak się objawia to schorzenie.
Choroba Duhringa (opryszczkowate zapalenie skóry) to rzadka choroba skóry, która wiąże się z nietolerancją glutenu, podobnie jak celiakia. Choroba ta jest spowodowana reakcją immunologiczną na gluten – białko występujące w pszenicy, jęczmieniu i życie. Często nazywa się ją skórną postacią celiakii.
Objawy
Chorobie Duhringa towarzyszą najczęściej takie objawy, jak:
- Wysypka skórna – to najbardziej charakterystyczny symptom. Wysypka manifestuje się jako czerwone plamy, grudki, pęcherze, które są bardzo swędzące. Zmiany skórne zwykle występują na łokciach, kolanach, pośladkach, plecach, a także na ramionach, twarzy czy skórze głowy.
- Swędzenie skóry – zwykle jest bardzo intensywne i uciążliwe.
- Ból i pieczenie skóry.
- Łuszczenie się skóry – w niektórych przypadkach może wystąpić łuszczenie się skóry w miejscach objętych wysypką.
Osoby borykające się z tą chorobą nierzadko mają też różne objawy ze strony układu pokarmowego. Ma to związek ze znacznym bądź całkowitym zanikiem kosmków jelitowych jelita cienkiego. Często towarzyszy temu zespół złego wchłaniania.
Diagnostyka i leczenie choroby Duhringa
Kluczowym badaniem diagnostycznym w tym przypadku jest biopsja skóry. Próbkę tkanki skórnej pobiera się i bada pod mikroskopem, aby potwierdzić obecność charakterystycznych zmian związanych z tą chorobą.
Pomocne może być również oznaczenie przeciwciał w krwi, takich jak przeciwciała przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA) i przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG), które są związane z nietolerancją glutenu.
Choroba Duhringa a dieta
Podstawą w przypadku tej choroby jest wprowadzenie ścisłej diety bezglutenowej. Należy całkowicie wyeliminować gluten z diety. Jeśli jest to dla ciebie trudne, sprawdź kurs dietetyczny online na ten temat.

Sprawdź: Co zawiera gluten?
W łagodzeniu swędzenia i innych objawów skórnych mogą pomóc leki histaminowe oraz unikanie w diecie produktów wysokohitaminowych. Niekiedy lekarz może przepisać kortykosteroidy lub inne leki przeciwzapalne, aby kontrolować objawy skórne. W ciężkich przypadkach choroby Duhringa pomocne mogą być leki immunosupresyjne, które zmniejszają aktywność układu odpornościowego.
Ważne jest, aby pacjenci z chorobą Duhringa byli pod opieką zarówno lekarza, jak i dietetyka, aby monitorować swoje zdrowie i wprowadzać odpowiednie zmiany w diecie.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dieta bez glutenu i nabiału w żywieniu sportowców
Iwona Wierzbicka dla Asystent Trenera o wpływie glutenu i laktozy na organizm człowieka. Wiele osób ma nietolerancje na wymienione składniki, w większym lub mniejszym stopniu. Poprawę samopoczucia odnotowano nawet u osób zdrowych, którzy wyeliminowali laktozę
WIĘCEJ >Odstaw te 2 produkty, a poczujesz się lepiej
W diecie Polaków są dwa ulubione produkty: pszenica (chleb, bułki, pierogi) oraz produkty mleczne (mleko, jogurty oraz serki wiejskie). Pomimo że jemy je codziennie po kilka razy, nie czujemy monotonii, nudy czy braku urozmaicenia. Kiedy…
WIĘCEJ >Gluten – co warto o nim wiedzieć?
Gluten to jeden z najbardziej demonizowanych składników żywności. Coraz więcej osób wystrzega się sięgania po produkty z jego zawartością. Czy słusznie? Kto nie powinien spożywać glutenu i czym on w ogóle jest? Gluten to białko…
WIĘCEJ >Czym są choroby autoimmunologiczne?
Jakie są najczęstsze choroby autoimmunologiczne? Skąd się one biorą? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. Do choroby autoimmunologicznej dochodzi wtedy, gdy układ odpornościowy zaczyna źle funkcjonować i reaguje na własne komórki, czyli zamiast chronić…
WIĘCEJ >