logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Schudnij w 30 dni z Ajwen

Schudnij w 30 dni z Ajwen

schudnij w 30 dni

Zacznij z nami Twoje 30 dni do zdrowia. Schudnij bez wielkich wyrzeczeń.  Łatwe zasady, małe ograniczenia, a duży efekt. Mniej chleba, miej nabiału, śniadania białkowo-tłuszczowe. Popraw swoje zdrowie w 30 dni!

Wyzwanie 30 dni

Jeśli lubisz wyzwania, to 30-dniowe wyzwanie to idealna propozycja dla Ciebie. Jeśli nie lubisz wyzwań, zatrzymaj się na chwilę i zastanów, czy jesteś węglowodanoholikiem, słodyczoholikiem, chleboholikiem, zbożoholikiem lub pierogoholikiem? Czy jesteś sobie w stanie wyobrazić życie bez pieczywa lub makaronu? Może jeszcze nie, dlatego czytaj dalej. Jak wygląda twoja codzienna dieta? Czy na śniadanie jesz chleb lub płatki zbożowe? Później batonika, pączka lub drożdżówkę? Obiad to zapewne pierogi, makaron z sosem lub naleśniki? A kolacja? Również kanapki bądź –od czasu do czasu – pizza?

Co Ci szkodzi?

Czy zauważyłeś, co łączy te wszystkie posiłki i bardzo negatywnie wpływa na samopoczucie i zdrowie? To gluten, który jest obecny we wszystkich produktach pszennych. Gluten wraz ze skrobią sprawia, że tyjemy. Węglowodany zawarte w zbożach powodują niebezpieczne wyrzuty insuliny, ataki głodu oraz stany zapalne w organizmie. Gluten jest białkiem mocno zmodyfikowanym, a nasze organizmy nie nauczyły się go prawidłowo trawić. Z tych wszystkich powodów białko to stanowi dla nas duże zagrożenie.

Sprawdź, które dwa artykuły szkodzą najbardziej

Pozbądź się dolegliwości

Czy chcesz być zdrowy, skoncentrowany i pełny energii? Chcesz się pozbyć nieprzyjemnych dolegliwości, o których myślisz, że są po prostu częścią twojego życia i nie da się ich wyeliminować? Podejmij wyzwanie 30 dni i spróbuj zastosować 10 zasad Ajwen. Co otrzymasz w zamian? Pakiet bezcennych korzyści! Zdrowie, energię, lepsze samopoczucie, satysfakcję oraz spadek wagi, jeśli posiadasz nadprogramowe kilogramy.

30-dniowe wyzwanie to początek rewolucji w twoim życiu. Rewolucji, która pomoże Ci zmienić nawyki żywieniowe oraz zrozumieć, dlaczego promowane przez koncerny produkty nie służą naszemu zdrowiu. Wprowadź w swoje życie smaczne i odżywcze pokarmy, podaruj sobie lepsze samopoczucie i zdrowie.

Jeśli chcesz, żeby było łatwiej

Ściągnij naszą pomocną aplikację mobilną Ajwendieta, gdzie znajdziesz przepisy na każdy dzień, dzienniczek żywieniowy, timer do treningów oraz mnóstwo porad jak sobie radzić na co dzień. Znajdziesz tam również inne diety: paleo, samuraja, AIP (protokół autoimmunologiczny, dietę ketogeniczną, wegańską i wegetariańską).

Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Wyrzuć pszenicę!

Dlaczego? Pszenica jest obecnie jednym z bardziej zmodyfikowanych zbóż. Oznacza to, że jest sporym wyzwaniem dla naszego organizmu. Zawiera gluten – białko nierozpoznawalne przez nasz organizm, który nie ma pojęcia, jakie enzymy wyprodukować, by strawić pokarm zawierający gluten.

Wyeliminowanie pszenicy z jadłospisu to duży krok do przodu oraz wyczuwalne korzyści. Pszenny brzuch będzie powoli znikał, zwiększy się wcięcie w talii, znikną napady głodu czy pojawiająca się po posiłkach senność. Regulująca się insulina i poziom glukozy we krwi sprawią, że zniknie z czasem ochota na produkty pszenne i słodkie. Rozpoczniemy proces, który uwolni nas od tego niezdrowego uzależnienia i pociągu do kuszących słodkości!

Jest to najważniejszy punkt 10 zasad Ajwen. Jeśli uda Ci się wyeliminować chociażby produkty pszenne, to naprawdę dużo. Gratulacje! Próbuj jednak dalej! Obejrzyj film: Lektyny i gluten – dlaczego pomidor może Ci szkodzić tak samo jak pszenica?

Wyrzuć mleko!

Dlaczego? Obecnie mamy dostęp do bezwartościowego mleka, które jest wytwarzane z hodowanych przemysłowo krów. Są one karmione pszenicą lub innymi zmodyfikowanymi produktami (np. soją) i całe swoje życie spędzają w oborze, nie widząc słońca, nieba, trawy. Smutne, prawda? Dodatkowo zwierzęta otrzymują często antybiotyki powstrzymujące rozwój chorób oraz stymulujące hormony wzrostu, które przenikają do krowiego mleka. Takie mleko jest zatem bezwartościowe.

Zrób samodzielnie mleko kokosowe – zobacz przepis

mleko kokosowe

Mleko krowie nie ma żadnych wartości odżywczych, a jego skład jest niewłaściwy. Prawdziwe mleko pochodzące od szczęśliwej krowy pasącej się na łące i spożywającej zieloną trawę zawiera korzystne dla naszego organizmu kwasy CLA. Wspierają one rozwój mózgu, który jest ważny szczególnie u dzieci oraz posiadają działanie antynowotworowe.

Mleko zawiera obce białko (tzw. kazeinę), która może powodować katar, kaszel czy poranne odchrząkiwanie. Picie dużej ilości mleka wiąże się także z nasileniem stanu zapalnego i wpływem na zaostrzenie chorób autoimmunizacyjnych, takich jak Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, atopowe zapalenie skóry i u dzieci cukrzyca typu pierwszego.

Dużym problemem jest także nietolerancja laktozy, która powoduje różne nieprzyjemne dolegliwości, takie jak wzdęcia czy biegunki. Picie mleka kupowanego w sklepach, sterylizowanego, UHT to spożywanie produktu całkowicie wyjałowionego z wartości odżywczych, który dodatkowo wpływa niekorzystanie na nasz organizm!

Rezygnacja z mleka oraz produktów nabiałowych przyniesie nam sporo korzyści. Również ze względu na dzisiejszy sposób ich produkcji, który wiąże się z dużą chemizacją. Czy zdarza ci się oblizywać wieczko po jogurcie? Nie rób tego więcej! Wieczko jest smarowane chemikaliami, by nie wytworzyły się na nim żadne grzyby!

Śniadanie bez węglowodanów

Jak sprawić, aby śniadanie dostarczało nam wielu wartości odżywczych i sytość na dłużej? Przede wszystkim zrezygnuj z węglowodanów. Spożywając warzywa, jaja czy mięso na pierwsze śniadanie sprawiamy, że nasz organizm szybciej przechodzi w przemiany energetyczne z tkanki tłuszczowej. A co za tym idzie, zapewniamy mu stabilną gospodarkę glukozowo-insulinową.

śniadanie białkowo-tłuszczowe

Śniadanie bez węglowodanów oznacza, że powinniśmy zrezygnować z chleba, płatków, pączków, drożdżówek, kasz oraz mleka. Co można zjeść zamiast tego? Jajecznicę z warzywami, sałatkę, mięso z warzywami czy nawet zupę. Na śniadanie możemy zjeść coś, co zwykle spożywamy na obiad. Nie bójmy się zmieniać zwyczajów, eksperymentujmy.

Wypróbuj na sobie śniadanie bez węglowodanów. Zobacz, jak długo jesteś po nim najedzony, a jak szybko stajesz się głodny, kiedy zjesz węglowodanowy posiłek, przede wszystkim z dodatkiem zbóż.

Wyrzuć cukier!

Gdzie można znaleźć cukier? Praktycznie wszędzie, nawet w ketchupie! Jest go mnóstwo w kolorowych, gazowanych napojach, występuje także w różnych produktach pod postacią syropu fruktozowo-glukozowego. Bardzo ważne jest czytanie etykiet i eliminacja produktów zawierających cukier oraz zmiana zwyczajów, np. rezygnacja ze słodzenia herbaty czy kawy.

Cukier przyczynia się do demencji starczej, problemów z układem nerwowym, z nerkami, oczami (nefropatia cukrzycowa czy retinopatia cukrzycowa) czy układem oddechowym. Komórki naszego ciała ulegają zniszczeniu, a my szybciej się starzejemy.

Dopuszcza się wprowadzenie naturalnego miodu, który może mieć korzystne działanie. Natomiast niewskazane są wszelkiego rodzaju słodziki, np. stewia czy ksylitol. Stosowanie tego typu produktów sprawi, że nie pozbędziemy się szybko ochoty na słodki smak i trudniej nam będzie kontrolować dietę. A co gorsza, mogą nawet powodować zwiększony apetyt i utrudniać proces oczyszczania naszego organizmu z uzależnienia.

Pozbycie się z cukru z diety sprawi, że pozbędziemy się niebezpiecznych wyrzutów insuliny. Poziom glukozy we krwi nie będzie wzrastał i spadał.

Węglowodany jedz tylko w dwóch posiłkach!

Zaplanuj posiłki w ciągu dnia tak, by węglowodany znalazły się tylko w dwóch posiłkach. Najlepiej przeplatać posiłki węglowodanowe z tymi bez węgli. Jeśli śniadanie jemy bez węglowodanów, to drugi posiłek może się składać z owoców, warzyw z owocami czy owoców z orzechami. Na drugie śniadanie można zjeść również kaszę z warzywami lub na słodko z owocami. Do wyboru mamy komosę ryżową, amarantus, grykę czy kaszę jaglaną.

Co w takim razie na obiad? Mięso z warzywami lub ryba z warzywami. Drugą porcję węglowodanów możemy spożyć na kolację i może ona wyglądać podobnie jak drugie śniadanie.

Inspirujące obiady znajdziesz w zakładce PRZEPISY

Jeśli nie jesteś w stanie pozbyć się całkowicie chleba z diety, koniecznie zmień pieczywo na żytnie na zakwasie wypiekane własnoręcznie. Choć w piekarniach coraz częściej są dostępne „zdrowe” wersje chleba – nie daj się nabrać na jego kolor czy informację o sposobie wypieku. Najlepiej upiec własnoręcznie i mieć pewność, jakie składniki spożywamy. Do domowego wypieku możesz użyć mąki z komosy ryżowej, z amarantusa czy innych ziaren. Żyto zawiera gluten, ale jest ziarnem dużo mniej zmodyfikowanym niż pszenica. W przypadku nietolerancji czy chorób autoimmunologicznych żyto jest jednak również całkowicie zakazane. Aby dowiedzieć się więcej, zobacz film o węglowodanach!

Nie pij soków i słodkich napojów

Dlaczego? Sok to ogromna dawka cukru oraz chemii! Wypity sok bardzo szybko się wchłania, a obecna w nim glukoza nasila glikację. Co to jest glikacja? To proces podczas którego cząstki cukru przyłączają się do naszych białek, powodując ich upośledzenie. Konsekwencją tego jest szereg chorób i dolegliwości, niszczenie komórek naszego ciała i szybsze starzenie się organizmu.

Świeżo wyciskane, mieszane soki warzywno-owocowe są godne polecenia, jednakże trzeba uwzględnić indywidualne predyspozycje oraz jednostki chorobowe. Picie dużej ilości soków owocowych może powodować wzrost wagi, może mieć wpływ na poziom trójglicerydów czy stłuszczenie wątroby. 

Alternatywą są owoce jagodowe: aronia, acai, granat, porzeczki – to takie, które zawierają więcej antocyjanów i substancji antyoksydacyjnych.

Woda

woda do picia

Głównym źródłem nawodnienia powinna być wysoce zmineralizowana woda zawierająca powyżej 1500 mg minerałów na 1 litr. Oprócz wody można pić napary ziołowe, np. czystek.

Zastąp pieczywo pszenne żytnim na zakwasie i dobrymi kaszami!

Dieta to spore wyzwanie i czasem nie jest łatwo wprowadzić w życie wszystkich zasad. Na szczęście mamy dobrą informację dla uwielbiających pieczywo – przy stosowaniu 10 zasad Ajwen nie trzeba całkowicie z niego rezygnować!

Chleb żytni na zakwasie możesz upiec sam lub poszukać sprawdzonej piekarni, która gwarantuje wypieki bez dodatków pszenicy (choć o to bardzo trudno!). Do upieczonego własnoręcznie chleba można dodać mąkę kokosową, która jest jedną z najbardziej odżywczych.

Spożywaj również dobre kasze, które zawierają komplet aminokwasów egzogennych, czyli takich, które mogą zastąpić nam również mięso. Do zdrowych kasz należą komosa ryżowa, amarantus oraz gryka. Wymienione kasze są również wyjątkowo zasobne w składniki odżywcze.

A co z tak popularną ostatnio kaszą jaglaną? Posiada zdecydowanie mniej składników odżywczych niż komosa, amarantus czy gryka. Dodatkowo zawiera goitrogeny. Są to substancje antyodżywcze, które zmniejszają wchłanianie jodu przez tarczycę.

Jeśli cierpisz na chorobę autoimmunologiczną, to – niestety – będziesz musiał zrezygnować z chleba żytniego oraz kasz. Dlaczego? Więcej się dowiesz dzięki naszej aplikacji. Ściągnij ją bezpłatnie na IOS lub Google play (linki powyżej).

Jedz tylko jedną porcję owoców w ciągu dnia!

To bardzo ważna zasada. Co oznacza jedna porcja owocowa? To 200–300 g owoców podczas jednego posiłku. Jeśli mamy ochotę na więcej owoców, to lepiej zjeść je podczas jednego posiłku niż rozdzielać na więcej porcji.

Owoce warto spożywać w towarzystwie, np. z warzywami i tłuszczem – polecamy olej kokosowy, który sprawi, że wchłanianie cukrów będzie mniejsze. Po owocach jesteśmy szybciej głodni, a dodatek tłuszczu sprawi, że dłużej utrzymamy stan sytości.

Zachęcamy do sięgania po owoce typu jagody, borówki i maliny!

Nie spożywaj tłuszczów roślinnych, zastąp je zwierzęcymi! Wyjątek – oliwa z oliwek

oliwa


To dosyć kontrowersyjny punkt, jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że od zawsze zalecano unikanie tłuszczów, które miały być odpowiedzialne ze tycie. O co chodzi z tłuszczami roślinnymi? Dlaczego warto je wyeliminować z diety? To nie jest dla nas naturalny pokarm. Tłuszcze roślinne zostały wyekstrahowane z ziaren podczas procesów, które przyczyniły się do wytworzenia substancji toksycznych oraz sprawiły, że wszelkie wartości odżywcze zniknęły.

Wszystkie tłuszcze roślinne zawierają zbyt dużo kwasów Omega 6, które działają prozapalnie. Dodatkowo tłuszcze roślinne są niestabilne termicznie i wrażliwe na działanie światła. Kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6 posiadają podwójne wiązania. Oznacza to, że bardzo szybko się utleniają, a proces rafinowania sprawia, że są przydatne do spożycia. Oleje nierafinowane, które również można kupić, momentalnie zaczynają się utleniać, więc nie jest to żadne rozwiązanie.

Wyjątkiem są oliwa z oliwek, olej z kokosa czy awokado. W naszej diecie powinny się przede wszystkim znaleźć tłuszcze zwierzęce, która są naturalne dla naszych organizmów. Człowiek od wieków polował i spożywał tłuszcze. Dziś bardzo ważne jest, by mięso pochodziło z ekologicznych hodowli, w innym przypadku możemy sobie zaszkodzić, bo w tłuszczu kumulują się toksyny. Jeśli nie mamy pewności, skąd pochodzi mięso, lepiej nie spożywać pochodzących z niego tłuszczów. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tłuszczach, obejrzyj film!

Jedz tylko jedną porcję nabiału dziennie!

Dlaczego? Spożywaj tylko nabiał naturalny, który nie zawiera niepotrzebnych dodatków i konserwantów. Jedna porcja w ciągu dnia może zawierać jogurt naturalny, kefir lub maślankę. Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez nabiału, kupuj tylko produkty najwyższej jakości.

Pliki do pobrania:

Dołącz do naszej grupy wsparcia na FB

10 zasad - grupa FB

Grupa wsparcia – FB

Dla kogo jest 10 zasad Ajwen?

Dla każdego, kto chce schudnąć i poczuć się lepiej. Jeśli nie masz nadwagi, twój organizm odczuje inne korzyści. Poczujesz się lepiej, zredukujesz wzdęcia, zgagę, pozbędziesz się uporczywych dolegliwości i podniesiesz poziom energii. Być może cierpisz na nietolerancje pokarmowe czy alergie? To tylko 30 dni, więc warto spróbować!

Pewnie masz sporo wątpliwości i zastanawiasz się, czy dasz radę. Nowe zasady to wyzwanie, z którym pomożemy Ci się oswoić. Za chwilę dowiesz się, jakie produkty możesz spożywać, a jakie są zakazane. Dodatkowo zapoznasz się z problemami, jakie możesz spotkać na swojej drodze, a już niedługo przedstawimy konkretne przepisy na dania, dzięki którym łatwiej będzie Ci planować posiłki.

Zalecane konfiguracje posiłków

  • Jaja + warzywa
  • Mięso + warzywa
  • Kasza + warzywa
  • Warzywa + owoce

Lista produktów polecanych

Poniżej przedstawiamy Ci listę produktów, które możesz spożywać przy stosowaniu 10 zasad Ajwen. Ważne są produkty, które kupujesz, ale również to w jaki sposób je łączysz. Pomocna może się okazać zasada niełączenia, a ponadto zwróć uwagę na własną indywidualną tolerancję produktów.

Mięso, ryby, owoce morza i jaja

Baranina, dzik, indyk, cielęcina, gęś, jagnięcina, jeleń, kaczka, konina, królik, kurczak, wieprzowina, dorsz, flądra, halibut, makrela, łosoś, pstrąg, sardynki, szczupak, śledź, tuńczyk, homar, kraby, krewetki, langusty, kałamarnica, małże, omułki, ostrygi, ośmiornica, rak, ślimaki, żaby. Jaja – naturalne, ekologiczne, od kur z wolnego wybiegu.

Warzywa

Bakłażan, botwinka, bób, brokuł, brukselka, brukiew, buraki, cebula, cykoria, czosnek, dynia, glony/algi morskie, grzyby, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, karczochy, koperek, koper włoski, korzeń pietruszki, korzeń selera, marchew, nać pietruszki, ogórek, papryka, pasternak, patison, pędy bambusa, pomidory, por, rzepa, rzeżucha, rzodkiewka, seler, naciowy, szczypiorek, szparagi, szpinak, ziemniak, batat, maniok.

Owoce

Agrest, ananas, arbuz, aronia, awokado, banan, borówka, brzoskwinia, cytryna, czereśnia, figa granat, grejpfrut, gruszka, jabłko, jagoda, jeżyna, kiwi, liczi, mango, malina, mandarynka, marakuja, melon, morele, morwa, nashi, papaja, pigwa, pomelo, pomarańcza, poziomka, porzeczka, śliwka, truskawka, wiśnia, żurawina.

Wskazówka Ajwen! Najlepsze są jabłka (całe z pestkami) oraz owoce jagodowe (aronia, borówka, jagoda, jeżyny) spożywane z olejem kokosowym lub awokado. Tłuszcz dodany do owoców zwiększa przyswajalność witamin oraz spowalnia uwalnianie cukrów z owoców.

Orzechy i nasiona

Orzechy brazylijskie, dynia łuskana, kasztany, kokos, orzechy laskowe, migdały, pekany, pini, pistacje, sezam, słonecznik, orzechy włoskie, nerkowce.

Wskazówka Ajwen! Pamiętaj, aby moczyć orzechy! Aby wykorzystać wszystkie składniki odżywcze z orzechów musimy się pozbyć kwasu fitynowego. Orzechy powinny być moczone przynajmniej na 12–24 godzin przed spożyciem, w lekko osolonej wodzie lub wodzie z sokiem z połówki cytryny.

Kasze, zboża i pieczywo

Komosa ryżowa (quinoa), amarantus, gryka niepalona, kasza jaglana, biały ryż, żyto, chleb żytni na zakwasie. Mąki bezglutenowe: mąka z amarantusa, kokosowa, z kaszy jaglanej, mąka kasztanowa, mąka gryczana, mąka z bananów, tapioka.

Kiszonki

Kiszone ogórki, buraki i kiszona kapusta.

Grzyby

Shiitake, boczniaki, pieczarki duże, portobello.

Tłuszcze

Awokado i olej z awokado, ghee, masło kokosowe, mleko kokosowe, olej kokosowy, olej palmowy, oliwa z oliwek, smalec. Czasami: olej lniany, olej z ogórecznika, olej z wiesiołka.

Wskazówka Ajwen! Jaki tłuszcz używać do smażenia? Do krótkotrwałego smażenia (warzywa, mięso drobiowe, świeże ryby, jajka) można stosować oliwę, smalec, olej koksowy. Wyższą temperaturę dymienia ma tłuszcz wytopiony z gęsi lub kaczki (ok. 140°C), smalec wieprzowy (ok. 160°C), a najwyższą masło klarowane (ok. 200°C).

Nabiał

Jogurt naturalny, kefir, maślanka, śmietana – tylko produkty naturalne, bez konserwantów.

Napoje

Herbata, mleko kokosowe, woda, herbaty ziołowe (np. czystek), soki warzywne przygotowywane w wyciskarce.

zakazane produkty

Produkty niewskazane unikaj!

Mięso i ryby

Produkty z puszki, produkty przetworzone, produkty zawierające konserwanty, mięso i ryby niewiadomego pochodzenia, pochodzące z hodowli masowych, niewypasane naturalnie i ekologicznie.

Produkty i dania z mąki pszennej

Chleb pszenny, bułki pszenne, ciasta, ciasteczka, rogaliki, wafelki, drożdżówki, pączki, innego rodzaju słodkie wypieki, pierogi, naleśniki, pizza, makarony, zapiekanki makaronowe. Wszystkie produkty, które zawierają mąkę pszenną.

Cukier i słodycze

Cukier biały, cukier brązowy, ciastka, ciasteczka, batoniki, czekolady, cukierki. Wyrzucamy każdy rodzaj cukru, produkty zawierające syrop fruktozowo-glukozowy, glukozowy. Miód jest w porządku, jeśli mamy prawdziwy miód ze sprawdzonych źródeł, wtedy może mieć on korzystne działanie. A co ze stewią, ksylitolem i innymi słodzikami? Nie są to produkty wskazane, najlepiej oduczyć swój organizm słodkiego smaku, dzięki temu uda nam się skutecznie przerwać uzależnienie.

Tłuszcze roślinne

Margaryna, oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, kukurydziany itp.). 

Produkty przetworzone

Produkty sztuczne, wysoko przetworzone i zawierające konserwanty. Gotowe sosy, dania, zupy, sztuczne smaki, aromaty, barwniki, magii, kostki rosołowe itp.

Napoje

Herbata czarna, zielona, czerwona, herbaty słodzone, kawa, słodkie napoje, soki, napoje gazowane, napoje alkoholowe.

iwona wierzbicka - 10 zasad

Rady w dolegliwościach

Podjąłeś wyzwania, jesteś na diecie i trzymasz się zasad. Minęło kilka dni, a ty nie czujesz pozytywnych efektów, wręcz przeciwnie – czujesz się źle. Nie martw się! Czasami organizm potrzebuje trochę więcej czasu, by „przełączyć” się na zdrowy tryb i przyzwyczaić do nowych zasad. Może pojawić się wiele problemów, którym będziesz musiał na chwilę stawić czoła. Co to oznacza?

Spadek energii i ból głowy

To normalne objawy, które mogą trwać do miesiąca. Nie przejmuj się nimi. To efekt odtruwania organizmu, który uczy się spalać tłuszcz zamiast glukozy. Może ci się pogorszyć cera, włosy, może pojawić się brzydki oddech. Te objawy wkrótce miną. Na wszelki wypadek sprawdź poziom witaminy D3. Poziom poniżej 30 należy uzupełnić, gdyż może powodować bóle głowy i spadki energii.

Efekt odstawienia

Mogą się pojawić objawy takie jak u alkoholików, np. pocenie się, drżenie rąk. Jest to spowodowanie odstawieniem cukru i powinno minąć po trzech dniach. Organizm potrzebuje trochę czasu, by odwyknąć od spożywania dużej ilości niezdrowych węglowodanów i przestawić się na korzystanie w większej ilości z tłuszczu jako źródła energii. Takie objawy nazywa się często „grypą cukrową”.

Problemy z zaparciami

Zaparcia pojawiają się z powodu ograniczenia błonnika w diecie. Możesz zwiększyć spożywanie produktów zawierających błonnik rozpuszczalny pochodzący z warzyw – nie działa on w takim stopniu drażniąco na jelita, jak błonnik zbożowy. Możesz także użyć innych sposobów, które rozwiążą Twój problem: tłuszcz zwierzęcy – zapewnia poślizg jelitom; żywe kultury bakterii, owoce, sok z suszonych śliwek, świeżo mielony len, suszone figi lub zażycie enzymów trawiennych (bromelaina – ananas, papaina – papaja).

Problem z trawieniem i jelitami

Być może mimo wprowadzenia zmian w diecie nadal spożywamy jakiś produkt, którego nie tolerujemy. 30 zasad obejmuje m.in. spożywanie zbóż bezglutenowych, ale także pieczywa żytniego na zakwasie, które zawiera gluten. Być może masz celiakię lub nadwrażliwość na ten rodzaj białka albo na białka występujące w zbożach bezglutenowych, które są podobne do glutenu pod względem budowy. Może się też zdarzyć, że wcześniej byłeś wegetarianinem albo jadłeś mało mięsa i pojawił się problem z jego trawieniem.

Przyczyną może być m.in. niedostateczna ilość kwasu solnego w żołądku, a białko wymaga kwaśnego środowiska. Być może masz także problem z trawieniem tłuszczów, gdyż wcześniej bałeś się tego składnika pokarmowego i go unikałeś. Zła praca jelit zaburza pracę mózgu, dlatego jeśli uporczywe dolegliwości nie znikają, warto skonsultować to z lekarzem czy dietetykiem.

Problem z zakupieniem dobrego pieczywa i kasz

Program 30 zasad Ajwen dopuszcza spożywanie ziaren bezglutenowych, a także pieczywa żytniego na zakwasie. Zakwas z takiego chleba częściowo unieczynni kwas fitynowy, który powoduje wiązanie związków mineralnych i uniemożliwia ich przyswajalność przez ludzki organizm.

Pamiętaj jednak, aby było to pieczywo pochodzące z 100% żyta, na naturalnym zakwasie. Powinno ono składać się wyłącznie z mąki żytniej, wody, soli i cukru. Nie może zawierać dodatku drożdży ani mąki pszennej. Niestety, producenci często oszukują i produkują chleb, który tylko wygląda jak razowy na zakwasie. Robią to m.in. poprzez dodanie do chleba karmelu.

Należy zatem dokładnie czytać etykiety, chociaż i one czasem nie przedstawiają nam całej prawdy dotyczącej składu produktu. Możemy zatem spróbować odróżnić je na podstawie smaku (będzie bardziej kwaskowe) lub konsystencji (chleb żytni nie będzie taki „nadmuchany” jak ten zawierający mąkę pszenną). Ponadto prawdziwy chleb żytni nie spleśnieje w ciągu 2–3 dni, lecz w miarę starzenia się, będzie wysychał. 100% pewności co do naszego chleba będziemy mieli jednak tylko wówczas, gdy samodzielnie upieczemy go w domu.

Zaleca się spożywanie bezglutenowych kasz jakich jak: niepalona gryczana, jaglana, a także komosa ryżowa czy amarantus. Należy pamiętać, że spożywając zboża trzeba je wcześniej namoczyć przynajmniej na 12–24 godzin przed spożyciem, w lekko osolonej wodzie lub wodzie z sokiem z połówki cytryny. Te zabieg sprawi, że usuniemy kwas fitynowy, który wiąże składniki mineralne z pożywienia i powoduje ich nieprzyswajalność dla organizmu człowieka. Kasza gryczana niepalona zawiera również fitazę – enzym, który powoduje rozłożenie kwasu fitynowego.

Jaki nabiał spożywać?

W ramach 10 zasad Ajwen można spożywać nabiał raz dziennie z zastrzeżeniem, aby był to nabiał naturalny, czyli taki, który nie zawiera nic więcej oprócz czystego mleka i żywych kultur bakterii. Porcja nabiału może dotyczyć na przykład kefiru, jogurtu naturalnego, zsiadłego mleka lub maślanki – proces fermentacji powoduje, że laktoza zostaje rozłożona i taki produkt jest łatwiej strawny niż zwykłe mleko.

Mleko zsiadłe uzyskamy przez odstawienie na kilka dni surowego słodkiego mleka od szczęśliwej krowy. Można także sporządzić jogurt naturalny poprzez dodanie do nieprzetworzonego, surowego mleka żywych kultur bakterii. Nabiał dostępny w sklepach najczęściej zawiera w składzie mleko w proszku, a zawarte w nim kultury bakterii nie są żywe, więc nie wykazują pozytywnego działania na nasze zdrowie. Taki nabiał jest bezwartościowy i lepiej go unikać!

PAMIĘTAJ! JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN. CZASAMI POTRZEBNA JEST PO PROSTU INDYWIDUALNIE DOBRANA DIETA I SUPLEMENTACJA.

Co z suplementacją?

Suplementacja to sprawa bardzo indywidualna. Ważne jest, aby nie kupować i nie stosować suplementów na własną rękę. Takie działanie może nam dodatkowo zaszkodzić. Przed spożywaniem jakiegokolwiek suplementu należy wykonać odpowiednie badania i skonsultować wyniki z dietetykiem, który pomoże dobrać odpowiednie preparaty oraz dawkę. Jeśli masz dodatkowe pytania umów się na konsultację z naszymi dietetykami Ajwen (w gabinecie lub przez skype).

Pamiętaj, że dieta to nie wszystko!

Zmień również swój styl życia. Przeczytaj 22 wskazówki, jak być zdrowszym. 

Audiobook

Teraz możesz zakupić 10 zasad Ajwen, wraz z poradami w postaci audiobooka

audiobook 10 zasad odchudzania - IW

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Podobne tematy

Jak zrobić zupę dyniowo-marchewkową?

Kolejny ciekawy przepis na szybką i zdrową zupę. Paweł Jackowski pokazuje jak smaczne i oszczędne jest gotowanie Paleo. Nie każda (…)

WIĘCEJ >

Gyros z kurczaka

Paweł Jackowski opowiada o gyrosie z kurczaka i kolejnych sposobach na oszczędności. Opowiada co to jest trybowanie mięsa i pokazuje (…)

WIĘCEJ >

Dzięki diecie paleo…

Spadają kilogramy, brak wzdęć, cofa się Hashimoto, PMS jest nieodczuwalny, poprawia się nastrój, poprawia się cera… Prawdziwe historie ludzi na paleo

WIĘCEJ >

Jak zrobić domowy rosół?

Paweł Jackowski opowiada jak zrobić pyszny domowy, rosół. Choć jest to jedna z najbardziej popularnych zup, przygotowanie prawdziwego, smacznego rosołu (…)

WIĘCEJ >

Komentarzy: 2

  1. lololo405 14 lutego 2019 o 14:26

    Bardzo merytoryczny artykuł chciałabym przejść na dietę z Ajwen. Mam do zbicia około 7kg, czy możecie polecić specjalistę w Warszawie? albo może Łódź?

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl