Wiele źródeł naukowych donosi, że podstawą szeregu chorób są stany zapalne. Mają one również wpływ na wywoływanie nowotworów, jak również chorób autoagresywnych, do których należą m.in. Hashimoto, toczeń czy reumatoidalne zapalenie stawów. Czynnikami prozapalnymi mogą być np. żywność, ale i styl życia, jak brak spacerów, zaburzenia snu, stres, hałas, promieniowanie elektromagnetyczne. Wśród czynników prozapalnych są również czynniki wewnętrzne, takie jak dysbioza jelitowa, pasożyty, infekcje. Mnóstwo badań pokazuje, że stan zapalny jelit to stan zapalny całego ciała. Dysbioza w jelitach ma wpływ na całe ciało, stan umysłu i skóry. Wydostające się z jelit poprzez układ krwionośny endotoksyny LPS (biologiczny czynnik zapalny) aktywują prozapalne cytokiny, zwiększają uwalnianie histaminy, upośledzają funkcje detoksykujące wątroby. Można powiedzieć, że stan zapalny to wstęp do wszystkich chorób, a po drodze często pojawiają się alergie, nietolerancja histaminy czy zaburzenia hormonalne.
Jest to moduł 11. Kursu Dietetyki Klinicznej.
Z tego materiału dowiesz się:
- jak dzielimy stany zapalne;
- jaka jest różnica między ostrym a przewlekłym stanem zapalnym;
- jakie są stresory organizmu, czynniki stanu zapalnego;
- czym się różni krótkotrwały mobilizujący stan zapalny od długotrwałego – destrukcyjnego;
- jakie są źródła stanu zapalnego;
- jak organizm reaguje na stany zapalne;
- co to jest kaskada szlaków prozapalnych;
- jakie są prozapalne markery – typowe;
- jakie są markery stany zapalnego – pośrednie;
- co to są prozapalne cytokiny;
- co to jest histamina;
- osie układu immunologicznego: Th1, Th2, Th17 – o co w tym chodzi;
- co to są endotoksyny;
- jak zbadać stan zapalny – diagnostyka;
- co to są mediatory stanu zapalnego;
- jelita, zęby, styl życia, hałas, promieniowanie elektromagnetyczne – jakie to ma znaczenie w kontekście stanu zapalnego;
- miażdżyca, otyłość, choroby nerek – jak wiążą się ze stanem zapalnym;
- jak alergie wpływają na stany zapalne;
- koinfekcje a stany zapalne – jakie mają znaczenie;
- jak mikrobiota jelitowa wpływa na cały organizm;
- jak interpretować morfologię krwi, analizować badania – dużo ćwiczeń praktycznych;
- jakie jest powiązanie między stanami zapalnymi a chorobami;
- jak kortyzol wpływa na organizm;
- działania przeciwzapalne – na czym polegają;
- dieta przeciwzapalna – na czym polega;
- suplementy przeciwzapalne – jakie mogą być pomocne;
- terapie przeciwzapalne – co warto o nich wiedzieć.
Prezentacja do tego modułu ma 325 slajdów.
Zobacz streszczenie tego, co jest w tym module - kliknij.
Możesz też kupić cały kurs
Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.
Czy po kursie mogę być dietetykiem?
W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.
Dla kogo jest ten kurs?
- dla dietetyka;
- dla lekarza;
- dla fizjoterapeuty;
- dla farmaceuty;
- dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej;
- dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym;
- dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym;
- dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania;
- dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę.
Czy kurs jest trudny?
Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.
Co jest w cenie kursu?
- Certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania.
- Prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej).
- Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play).
- Dostęp nieograniczony.
Pobierz szczegółowy spis treści
Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej
Jak odtworzyć film
Zapraszam – Iwona Wierzbicka
Pliki do pobrania
Moduł 11: Stany zapalne - prezentacja pdf
Moduł 11: Stany zapalne - dodatkowe materiały
Minimalne wymagania techniczne:
- urządzenie z dostępem do Internetu
- najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
- program do odczytu plików formatu .pdf
- program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar
Autor
Iwona Wierzbicka
Długość: 7:57:57
Trudność: Trudny
Autor
Długość: 7:57:57
Trudność: Trudny
Wiele źródeł naukowych donosi, że podstawą szeregu chorób są stany zapalne. Mają one również wpływ na wywoływanie nowotworów, jak również chorób autoagresywnych, do których należą m.in. Hashimoto, toczeń czy reumatoidalne zapalenie stawów. Czynnikami prozapalnymi mogą być np. żywność, ale i styl życia, jak brak spacerów, zaburzenia snu, stres, hałas, promieniowanie elektromagnetyczne. Wśród czynników prozapalnych są również czynniki wewnętrzne, takie jak dysbioza jelitowa, pasożyty, infekcje. Mnóstwo badań pokazuje, że stan zapalny jelit to stan zapalny całego ciała. Dysbioza w jelitach ma wpływ na całe ciało, stan umysłu i skóry. Wydostające się z jelit poprzez układ krwionośny endotoksyny LPS (biologiczny czynnik zapalny) aktywują prozapalne cytokiny, zwiększają uwalnianie histaminy, upośledzają funkcje detoksykujące wątroby. Można powiedzieć, że stan zapalny to wstęp do wszystkich chorób, a po drodze często pojawiają się alergie, nietolerancja histaminy czy zaburzenia hormonalne.
Jest to moduł 11. Kursu Dietetyki Klinicznej.
Z tego materiału dowiesz się:
- jak dzielimy stany zapalne;
- jaka jest różnica między ostrym a przewlekłym stanem zapalnym;
- jakie są stresory organizmu, czynniki stanu zapalnego;
- czym się różni krótkotrwały mobilizujący stan zapalny od długotrwałego – destrukcyjnego;
- jakie są źródła stanu zapalnego;
- jak organizm reaguje na stany zapalne;
- co to jest kaskada szlaków prozapalnych;
- jakie są prozapalne markery – typowe;
- jakie są markery stany zapalnego – pośrednie;
- co to są prozapalne cytokiny;
- co to jest histamina;
- osie układu immunologicznego: Th1, Th2, Th17 – o co w tym chodzi;
- co to są endotoksyny;
- jak zbadać stan zapalny – diagnostyka;
- co to są mediatory stanu zapalnego;
- jelita, zęby, styl życia, hałas, promieniowanie elektromagnetyczne – jakie to ma znaczenie w kontekście stanu zapalnego;
- miażdżyca, otyłość, choroby nerek – jak wiążą się ze stanem zapalnym;
- jak alergie wpływają na stany zapalne;
- koinfekcje a stany zapalne – jakie mają znaczenie;
- jak mikrobiota jelitowa wpływa na cały organizm;
- jak interpretować morfologię krwi, analizować badania – dużo ćwiczeń praktycznych;
- jakie jest powiązanie między stanami zapalnymi a chorobami;
- jak kortyzol wpływa na organizm;
- działania przeciwzapalne – na czym polegają;
- dieta przeciwzapalna – na czym polega;
- suplementy przeciwzapalne – jakie mogą być pomocne;
- terapie przeciwzapalne – co warto o nich wiedzieć.
Prezentacja do tego modułu ma 325 slajdów.
Zobacz streszczenie tego, co jest w tym module - kliknij.
Możesz też kupić cały kurs
Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.
Czy po kursie mogę być dietetykiem?
W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.
Dla kogo jest ten kurs?
- dla dietetyka;
- dla lekarza;
- dla fizjoterapeuty;
- dla farmaceuty;
- dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej;
- dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym;
- dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym;
- dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania;
- dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę.
Czy kurs jest trudny?
Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.
Co jest w cenie kursu?
- Certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania.
- Prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej).
- Zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play).
- Dostęp nieograniczony.
Pobierz szczegółowy spis treści
Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej
Jak odtworzyć film
Zapraszam – Iwona Wierzbicka
Pliki do pobrania
Moduł 11: Stany zapalne - prezentacja pdf
Moduł 11: Stany zapalne - dodatkowe materiały
Tagi
Podobne tematy
Lektyny i gluten – czemu szkodzą?
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Mgła mózgowa – popraw jakość swojego myślenia
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Dlaczego liczenie kalorii nie sprawdza się?
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >Ciąża – Nietolerancje
Chcesz zobaczyć więcej? Ta treść premium jest dostępna za dodatkową opłatą. Wykup dostęp i zobacz całość!
WIĘCEJ >