fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Radio Opole: Jaja i Wielkanoc

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Radio Opole: Jaja i Wielkanoc

jaja-wielkanoc.jpg

Krótka opowieść o tym jak zdrowo spędzić Święta Wielkanocne – Iwona Wierzbicka udzieliła kilka cennych wskazówek  dla słuchaczy Radia Opole.

O jajach mówi się wiele, raz dobrze a czasem źle. Prawda jest taka, że jajo to życie, jajo to zdrowie, to skarbiec najważniejszych wartości odżywczych, więc mówimy jajom głośne TAK. Szczególnie w okresie Świąt Wielkanocnych, kiedy głównym bohaterem naszych potraw jest właśnie ono, warto posłuchać o tym co takiego kryje w sobie, co nam sprzyja przy świątecznym stole, a czego powinniśmy unikać. W wielkim skrócie sposób na zdrowe święta wygląda tak: jajka jemy do woli, o ciastach zapominamy, a po śniadaniu zabieramy rodzinę na spacer 🙂

Źródło zdjęcia.

Autor



Iwona Wierzbicka

Krótka opowieść o tym jak zdrowo spędzić Święta Wielkanocne – Iwona Wierzbicka udzieliła kilka cennych wskazówek  dla słuchaczy Radia Opole.

O jajach mówi się wiele, raz dobrze a czasem źle. Prawda jest taka, że jajo to życie, jajo to zdrowie, to skarbiec najważniejszych wartości odżywczych, więc mówimy jajom głośne TAK. Szczególnie w okresie Świąt Wielkanocnych, kiedy głównym bohaterem naszych potraw jest właśnie ono, warto posłuchać o tym co takiego kryje w sobie, co nam sprzyja przy świątecznym stole, a czego powinniśmy unikać. W wielkim skrócie sposób na zdrowe święta wygląda tak: jajka jemy do woli, o ciastach zapominamy, a po śniadaniu zabieramy rodzinę na spacer 🙂

Źródło zdjęcia.

Autor

Iwona Wierzbicka
17 kwietnia 2014

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Radio Opole: Jelita, candida, AZS

Dzisiaj o jelitach, candidy i atopowym zapaleniu skóry. Żyj Zdrowo i Kolorowo - Radio Opole, jak co drugi wtorek. Janusz Stasiak - gastroenterolog, Iwona Wierzbicka - dietetyk kliniczny. Krzysztof Dobrowolski - prowadzący i Piotr Furtas

WIĘCEJ >
jaja, jajka, skorupki

Najlepsze źródło wapnia – skorupki jaj

Skorupki jaja kurzego zawierają sole wapnia, miedź, fluor, żelazo mangan, molibden, siarę, krzem, selen, cynk i stront. Stront ma podwójne działanie: hamujące w stosunku do osteoklastów (komórek kościogubnych) i pobudzające czynności osteoblastów (komórek kościotwórczych).

WIĘCEJ >

Radio Opole: rodzinne posiłki, dziecięca otyłość

Rodzinne posiłki, jak jemy, o słodyczach, przekąskach, otyłości, chodzeniu w gości. O chemii w jedzeniu i jej wpływie na zdrowie dzieci w przyszłości.

WIĘCEJ >

Radio Opole: grzyby

Radio Opole Żyj Zdrowo i Kolorowo: Grzyby - czy zawierają jakieś wartości odżywcze? Dostarczają nam sporej ilości witamin z grupy B, zwłaszcza pirydoksyny (wit B6), niacyny (wit PP), ryboflawiny (wit B2)

WIĘCEJ >