Od małego słyszymy o tym, że warto jeść ryby, bo są zdrowe i bogate w substancje odżywcze. Są one dobrym źródłem białka, jednak trzeba wziąć pod uwagę, że niestety obecnie coraz trudniej o to, by były dobrej jakości. Dowiedz się, jak kupować ryby.
Zazwyczaj mówi się, że po ryby należy sięgać ze względu na to, że są źródłem kwasów omega-3. Warto mieć jednak na uwadze, że ryby hodowlane zawierają głównie toksyczne substancje i prozapalne kwasy omega-6. Poza tym wiele mórz jest zanieczyszczonych, przez co w rybach i owocach morza można znaleźć dioksyny, metale ciężkie i PCB, które mają właściwości rakotwórcze i prozapalne. Dlatego tak ważne jest, by wybierać ryby z hodowli ekologicznych potwierdzonych certyfikatem.
Jak kupować ryby?
Podczas kupowania ryb zwróć uwagę na kilka istotnych elementów:
- Wybieraj ryby ze sprawdzonego źródła, świeże, z głową, płetwami i błyszczącymi
oczami (po nich poznasz jakość produktu). - Lepiej kupować ryby w całości niż w postaci filetów.
- Decyduj się na ryby poławiane w morzach i oceanach albo na słodkowodne
(z ekologicznych akwenów). - Poszukaj ryb z ekologicznych hodowli z certyfikatem.
- Jeśli kupujesz rybę w sklepie, czytaj etykietę, sprawdź nazwę, łowisko, jak również
zawartość glazury, jeśli jest to produkt mrożony. Czasami jest jej tak dużo, że po
rozmrożeniu pozostaje niewiele z tego, co kupiliśmy. - Jeśli bardzo lubisz ryby, wybieraj te poławiane faktycznie w morzu (ale
niekoniecznie z Bałtyku). Sprawdź obszar i sposób połowu, gdyż często można być
zaskoczonym informacją: obszar połowu – Atlantyk, sposób połowu – hodowla.
Jakich ryb nie kupować?
Wyklucz z diety takie gatunki ryb, jak:
- tilapia,
- panga,
- ryba maślana,
- łosoś atlantycki (hodowlany),
- flądra,
- sola,
- halibut,
- tuńczyk,
- krewetki hodowlane.
Wyjątek: ryby pochodzące z hodowli ekologicznych potwierdzonych certyfikatem.
Ponadto nie jedz ryb w puszkach, w olejach roślinnych, w zalewach, hodowlanych, wędzonych w dymie wędzarniczym.
Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej o tym, po jakie ryby sięgać, a przy okazji poznać wiele pysznych przepisów, zajrzyj do e-booka o rybach.
Autor
Iwona Wierzbicka
Od małego słyszymy o tym, że warto jeść ryby, bo są zdrowe i bogate w substancje odżywcze. Są one dobrym źródłem białka, jednak trzeba wziąć pod uwagę, że niestety obecnie coraz trudniej o to, by były dobrej jakości. Dowiedz się, jak kupować ryby.
Zazwyczaj mówi się, że po ryby należy sięgać ze względu na to, że są źródłem kwasów omega-3. Warto mieć jednak na uwadze, że ryby hodowlane zawierają głównie toksyczne substancje i prozapalne kwasy omega-6. Poza tym wiele mórz jest zanieczyszczonych, przez co w rybach i owocach morza można znaleźć dioksyny, metale ciężkie i PCB, które mają właściwości rakotwórcze i prozapalne. Dlatego tak ważne jest, by wybierać ryby z hodowli ekologicznych potwierdzonych certyfikatem.
Jak kupować ryby?
Podczas kupowania ryb zwróć uwagę na kilka istotnych elementów:
- Wybieraj ryby ze sprawdzonego źródła, świeże, z głową, płetwami i błyszczącymi
oczami (po nich poznasz jakość produktu). - Lepiej kupować ryby w całości niż w postaci filetów.
- Decyduj się na ryby poławiane w morzach i oceanach albo na słodkowodne
(z ekologicznych akwenów). - Poszukaj ryb z ekologicznych hodowli z certyfikatem.
- Jeśli kupujesz rybę w sklepie, czytaj etykietę, sprawdź nazwę, łowisko, jak również
zawartość glazury, jeśli jest to produkt mrożony. Czasami jest jej tak dużo, że po
rozmrożeniu pozostaje niewiele z tego, co kupiliśmy. - Jeśli bardzo lubisz ryby, wybieraj te poławiane faktycznie w morzu (ale
niekoniecznie z Bałtyku). Sprawdź obszar i sposób połowu, gdyż często można być
zaskoczonym informacją: obszar połowu – Atlantyk, sposób połowu – hodowla.
Jakich ryb nie kupować?
Wyklucz z diety takie gatunki ryb, jak:
- tilapia,
- panga,
- ryba maślana,
- łosoś atlantycki (hodowlany),
- flądra,
- sola,
- halibut,
- tuńczyk,
- krewetki hodowlane.
Wyjątek: ryby pochodzące z hodowli ekologicznych potwierdzonych certyfikatem.
Ponadto nie jedz ryb w puszkach, w olejach roślinnych, w zalewach, hodowlanych, wędzonych w dymie wędzarniczym.
Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej o tym, po jakie ryby sięgać, a przy okazji poznać wiele pysznych przepisów, zajrzyj do e-booka o rybach.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Jak sprawdzić, czy jelita pracują prawidłowo?
Od tego, w jakiej kondycji są nasze jelita, zależy nasze zdrowie. Jelita biorą udział w procesach trawiennych, odpowiadają za dostarczenie nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz za prawidłową pracę układu odpornościowego i funkcjonowanie całego organizmu. Mają również…
WIĘCEJ >Truskawki – co w sobie kryją?
Sezon na truskawki jest dość krótki (od końca maja do połowy lipca), więc warto się nimi nacieszyć. I to nie tylko ze względu na ich smak, lecz przede wszystkim ze względu na ich korzystne działanie…
WIĘCEJ >Leptyna. Wilczy głód – skąd się bierze?
Leptyna – w świecie dietetycznym jest o niej coraz głośniej. Nie dzieje się tak bez powodu. W dzisiejszych czasach liczba problemów zdrowotnych rośnie w zastraszającym tempie, a leptyna jest jednym z klocków tej układanki. Warto…
WIĘCEJ >Radio Opole: grzyby
Radio Opole Żyj Zdrowo i Kolorowo: Grzyby - czy zawierają jakieś wartości odżywcze? Dostarczają nam sporej ilości witamin z grupy B, zwłaszcza pirydoksyny (wit B6), niacyny (wit PP), ryboflawiny (wit B2)
WIĘCEJ >















