
Uważasz, że jabłka dodadzą ci zdrowia? To niestety mit. Dzisiejsze warzywa i owoce są nawet do 90% uboższe w witaminy i minerały niż 20 lat temu. Nie oznacza to, że masz ich nie jeść. Warto! Dieta powinna być urozmaicona, ale jeśli namiętnie wyciskasz soki z owoców, to twoja dieta wzbogaci się przede wszystkim w cukier.
Jabłko dla zdrowia
W pewnym badaniu poproszono 46 mężczyzn z nadwagą, mających wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów, aby wzięli udział w eksperymencie żywieniowym. Podzielono ich na połowę – 23 odżywiało się tak jak dotychczas, a druga połowa jadła dodatkowo codziennie jedno jabłko Golden Delicious. Znane jest powiedzenie „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”. Co się okazało? Po dwóch miesiącach mężczyźni jedzący codziennie jedno jabłko mieli wyższy poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów.
Wniosek
Jabłka mają sporo cukru (jest to dodatkowy cukier w diecie), a zbyt mało fitozwiązków, by oddziaływać np. antyoksydacyjnie na organizm. Ma to szczególne znaczenie dla osób, które wzięły sobie do serca hasło „pięć porcji warzyw i owoców w ciągu dnia” i namiętnie wyciskają soki owocowe (źródło: Jo Robinson, Dzika strona jedzenia, Białystok 2014).
Do tej pory u żadnego z moich pacjentów nie zauważyłam efektu schudnięcia i „ozdrowienia” po tym jak do diety włączono soki owocowe, nawet te samodzielnie wyciskane. Zwykle waga wzrasta. Polecam natomiast soki warzywne, w szczególności z zielonych warzyw. Zmniejszają one stany zapalne w organizmie, co jest widoczne w obniżeniu poziomu homocysteiny, trójglicerydów czy cholesterolu LDL.
Jabłka bez robaków są szkodliwe
Kolejny ciekawy fakt dotyczący jabłek (podejrzewam, że nie dotyczy aż w takiej mierze tych ekologicznych z robakiem): zanim trafią do sklepu, są pryskane 23 razy. Zawierają one średnio 42 pozostałości po pestycydach, a spośród nich: 7 pozostałości chemicznych podejrzewa się o korelację z rakiem, kolejne 10 to neurotoksyny, następnych 19 działa na gospodarkę hormonalną, ostatnie 6 ma negatywny wpływ na ludzką reprodukcję i rozwój płodu.
Jeść czy nie jeść?
Kilka rad:
- Jedz w ciągu dnia owoce, np. na jeden z posiłków, nie jedz ich między posiłkami.
- Jedz owoce, ale nie wyciskaj z nich soków.
- Jeśli potrzebujesz sokoterapii, rób ją z zielonych warzyw.
- Nie łącz owoców z mięsem – będziesz mieć wzdęcia.
- Owoce najlepiej spożywaj na pusty żołądek, wtedy najszybciej się trawią.
- Kupuj owoce z robakami! Skoro robak chce je zjeść, tzn. że są zdrowe.
Sprawdź jeszcze:
- Soki owocowe – pić czy nie pić?
- Czy można jeść owoce przy insulinooporności?
- Fruktoza – cukier gorszy od cukru
Dołącz do naszej grupy wsparcia na Facebooku:

Autor

Iwona Wierzbicka
Uważasz, że jabłka dodadzą ci zdrowia? To niestety mit. Dzisiejsze warzywa i owoce są nawet do 90% uboższe w witaminy i minerały niż 20 lat temu. Nie oznacza to, że masz ich nie jeść. Warto! Dieta powinna być urozmaicona, ale jeśli namiętnie wyciskasz soki z owoców, to twoja dieta wzbogaci się przede wszystkim w cukier.
Jabłko dla zdrowia
W pewnym badaniu poproszono 46 mężczyzn z nadwagą, mających wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów, aby wzięli udział w eksperymencie żywieniowym. Podzielono ich na połowę – 23 odżywiało się tak jak dotychczas, a druga połowa jadła dodatkowo codziennie jedno jabłko Golden Delicious. Znane jest powiedzenie „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”. Co się okazało? Po dwóch miesiącach mężczyźni jedzący codziennie jedno jabłko mieli wyższy poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów.
Wniosek
Jabłka mają sporo cukru (jest to dodatkowy cukier w diecie), a zbyt mało fitozwiązków, by oddziaływać np. antyoksydacyjnie na organizm. Ma to szczególne znaczenie dla osób, które wzięły sobie do serca hasło „pięć porcji warzyw i owoców w ciągu dnia” i namiętnie wyciskają soki owocowe (źródło: Jo Robinson, Dzika strona jedzenia, Białystok 2014).
Do tej pory u żadnego z moich pacjentów nie zauważyłam efektu schudnięcia i „ozdrowienia” po tym jak do diety włączono soki owocowe, nawet te samodzielnie wyciskane. Zwykle waga wzrasta. Polecam natomiast soki warzywne, w szczególności z zielonych warzyw. Zmniejszają one stany zapalne w organizmie, co jest widoczne w obniżeniu poziomu homocysteiny, trójglicerydów czy cholesterolu LDL.
Jabłka bez robaków są szkodliwe
Kolejny ciekawy fakt dotyczący jabłek (podejrzewam, że nie dotyczy aż w takiej mierze tych ekologicznych z robakiem): zanim trafią do sklepu, są pryskane 23 razy. Zawierają one średnio 42 pozostałości po pestycydach, a spośród nich: 7 pozostałości chemicznych podejrzewa się o korelację z rakiem, kolejne 10 to neurotoksyny, następnych 19 działa na gospodarkę hormonalną, ostatnie 6 ma negatywny wpływ na ludzką reprodukcję i rozwój płodu.
Jeść czy nie jeść?
Kilka rad:
- Jedz w ciągu dnia owoce, np. na jeden z posiłków, nie jedz ich między posiłkami.
- Jedz owoce, ale nie wyciskaj z nich soków.
- Jeśli potrzebujesz sokoterapii, rób ją z zielonych warzyw.
- Nie łącz owoców z mięsem – będziesz mieć wzdęcia.
- Owoce najlepiej spożywaj na pusty żołądek, wtedy najszybciej się trawią.
- Kupuj owoce z robakami! Skoro robak chce je zjeść, tzn. że są zdrowe.
Sprawdź jeszcze:
- Soki owocowe – pić czy nie pić?
- Czy można jeść owoce przy insulinooporności?
- Fruktoza – cukier gorszy od cukru
Dołącz do naszej grupy wsparcia na Facebooku:

Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Kiszonki – dlaczego warto je robić?
Dlaczego warto kisić warzywa i owoce? Bo są zdrowe! Zawierają dużo witaminy C, która zbawiennie działa na nasz układ odpornościowy. Kiszonki są niezastąpione w kuchni, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Sprawdź, jak je przygotować. Co to…
WIĘCEJ >Ból głowy – przyczyny
Co na ból głowy? Przy tym pytaniu warto sobie odpowiedzieć, czy zależy nam bardziej na usunięciu skutku czy znalezieniu przyczyny. Przyczyny bólu głowy mogą być różnorodne, np.: Może występować więcej niż jedna przyczyna, a…
WIĘCEJ >Praca z ludźmi jest piękna i trudna
Praca z ludźmi to najtrudniejsza ze wszystkich prac. Daje radość i smutki. Wymaga siły, empatii, zrozumienia, wyrozumiałości dla czyichś frustracji, którymi często jestem obrzucana. Czasami trzeba pogłaskać, czasami dać przysłowiowego kopa w tyłek, czasami tylko…
WIĘCEJ >Metale ciężkie – sprawdź, czy jesteś nimi zatruty
Metale ciężkie – co może świadczyć o tym, że jesteś nimi zatruty? Sprawdź najczęstsze objawy. Jeśli zauważysz u siebie choć jeden z nich, problem zatrucia metalami ciężkimi może cię dotyczyć! Objawy: nietolerancja kosmetyków, zapachów, chemii…
WIĘCEJ >