fbpx
Szukaj
open close

Krupnik samuraja (bezglutenowy)

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
krupnik-samuraja.jpg

Zobacz, jak zrobić bezglutenowy krupnik. Czasami brakuje nam potraw z dzieciństwa, jedną z nich jest krupnik. Dlaczego krupnik samuraja? Ponieważ dieta samuraja jest wersją diety paleo rozszerzoną m.in. o zdrowe kasze. Jest to dieta dobra dla ludzi aktywnych fizycznie.

Czas wykonania: 45 minut

Składniki (na 4–5 porcji):

  • 1 litr rosołu
  • ⅓ szklanki komosy ryżowej
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 100 g komosy ryżowej
  • 1 łyżka pietruszki naciowej
  • kawałek selera korzeniowego – tyle samo co marchewki
  • 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego

Sposób przygotowania:

  • Komosę płuczemy na sicie i wkładamy do jakiegoś naczynia, zalewamy dwiema szklankami wody.
  • Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę.
  • Obieramy marchew, seler i pietruszkę i kroimy w kostkę.
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2 minuty.
  • Dodajemy warzywa i zasmażamy 4 minuty.
  • Zalewamy rosołem.
  • Komosę przelewamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą.
  • Odsączamy chwilę na sicie i dodajemy do gotującej się zupy.
  • Gotujemy około 15 minut.
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na koniec dodajemy pietruszkę.

Uwagi:

  • Pietruszkę najlepiej byłoby dodawać już do zupy nalanej w talerz.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Zobacz, jak zrobić bezglutenowy krupnik. Czasami brakuje nam potraw z dzieciństwa, jedną z nich jest krupnik. Dlaczego krupnik samuraja? Ponieważ dieta samuraja jest wersją diety paleo rozszerzoną m.in. o zdrowe kasze. Jest to dieta dobra dla ludzi aktywnych fizycznie.

Czas wykonania: 45 minut

Składniki (na 4–5 porcji):

  • 1 litr rosołu
  • ⅓ szklanki komosy ryżowej
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 100 g komosy ryżowej
  • 1 łyżka pietruszki naciowej
  • kawałek selera korzeniowego – tyle samo co marchewki
  • 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego

Sposób przygotowania:

  • Komosę płuczemy na sicie i wkładamy do jakiegoś naczynia, zalewamy dwiema szklankami wody.
  • Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę.
  • Obieramy marchew, seler i pietruszkę i kroimy w kostkę.
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2 minuty.
  • Dodajemy warzywa i zasmażamy 4 minuty.
  • Zalewamy rosołem.
  • Komosę przelewamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą.
  • Odsączamy chwilę na sicie i dodajemy do gotującej się zupy.
  • Gotujemy około 15 minut.
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na koniec dodajemy pietruszkę.

Uwagi:

  • Pietruszkę najlepiej byłoby dodawać już do zupy nalanej w talerz.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Paweł Jackowski
11 października 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Koktajl superfoods power

Zdrowy i smaczny zielony smoothie, strzał witamin i minerałów, czyli pozytywna energia w koktajlu.

WIĘCEJ >

Gyros z kurczaka

Gyros z kurczaka – jak go przyrządzić? Szef kuchni Paweł Jackowski daje proste wskazówki, opowiada o sposobach na oszczędność i o trybowaniu mięsa. Poza tym pokazuje, jak można wykorzystać resztki. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:…

WIĘCEJ >

Frytki z selera

Seler w roli głównej zamiast ziemniaka. Frytki można zrobić smażąc na oleju kokosowym lub smalcu gęsim, jednak najzdrowsze frytki będą kiedy wrzucimy je do piekarnika i upieczemy na blasze z małą ilością tłuszczu.

WIĘCEJ >

Jak zrobić ryż z kalafiora?

Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen. Jak zrobić „ryż” z kalafiora? Czas wykonania: około 30 minut Potrzebny sprzęt: blender (najlepiej z dodatkową…

WIĘCEJ >