fbpx
Szukaj
open close

Na co pomaga czarny czosnek?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
czarny czosnek

Zwykle czosnek kojarzy się z czymś ostrym, twardym i pozostawiającym nieprzyjemny zapach. Czarny czosnek jest inny. Jest słodki i nie pachnie tak intensywnie. Można go nawet zjeść rano i pójść do pracy. Dowiedz się, dlaczego warto po niego sięgać.

Czarny czosnek to produkt otrzymywany w wyniku fermentacji zwykłego czosnku (Allium sativum), bez udziału bakterii i drożdży. Należy główkę świeżego, białego czosnku zamknąć na ponad dwa miesiące w miejscu, w którym panuje wysoka temperatura i bardzo duża wilgotność. Proces ten prowadzi do zmian w składzie chemicznym i wyglądzie czosnku, co nadaje mu charakterystyczny czarny kolor oraz łagodniejszy smak.

Właściwości czarnego czosnku

Czosnek ten m.in.:

  • ma właściwości bakteriobójcze;
  • działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie,
  • wzmacnia odporność;
  • charakteryzuje się bogatą zawartością naturalnych antyoksydantów (jest bogaty w przeciwutleniacze, takie jak polifenole i flawonoidy, które pomagają zwalczać wolne rodniki i zapobiegać uszkodzeniom komórek organizmu) – zawiera ich więcej niż czosnek pospolity;
  • ma lepiej przyswajalne substancje aktywne i składniki mineralne niż zwykły czosnek;
  • jest łagodny dla przewodu pokarmowego;
  • może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL i ciśnienia krwi, co może przyczynić się do poprawy zdrowia serca.

Zaleca się spożywanie od jednego ząbka do trzech ząbków czarnego czosnku dziennie.

Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, pieczywa, sałatek, sosów czy past. Jest stosunkowo łatwiejszy do spożycia dla osób, które nie przepadają za intensywnym smakiem i zapachem surowego czosnku.

Gdzie kupić czarny czosnek?

Dobrej jakości czarny czosnek znajdziesz u naszego partnera – firmy Juleko. Z kuponem Ajwen otrzymasz 10% rabatu. Sprawdź na www.czarny-czosnek.pl.

Poznaj naszych pozostałych partnerów.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Zwykle czosnek kojarzy się z czymś ostrym, twardym i pozostawiającym nieprzyjemny zapach. Czarny czosnek jest inny. Jest słodki i nie pachnie tak intensywnie. Można go nawet zjeść rano i pójść do pracy. Dowiedz się, dlaczego warto po niego sięgać.

Czarny czosnek to produkt otrzymywany w wyniku fermentacji zwykłego czosnku (Allium sativum), bez udziału bakterii i drożdży. Należy główkę świeżego, białego czosnku zamknąć na ponad dwa miesiące w miejscu, w którym panuje wysoka temperatura i bardzo duża wilgotność. Proces ten prowadzi do zmian w składzie chemicznym i wyglądzie czosnku, co nadaje mu charakterystyczny czarny kolor oraz łagodniejszy smak.

Właściwości czarnego czosnku

Czosnek ten m.in.:

  • ma właściwości bakteriobójcze;
  • działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie,
  • wzmacnia odporność;
  • charakteryzuje się bogatą zawartością naturalnych antyoksydantów (jest bogaty w przeciwutleniacze, takie jak polifenole i flawonoidy, które pomagają zwalczać wolne rodniki i zapobiegać uszkodzeniom komórek organizmu) – zawiera ich więcej niż czosnek pospolity;
  • ma lepiej przyswajalne substancje aktywne i składniki mineralne niż zwykły czosnek;
  • jest łagodny dla przewodu pokarmowego;
  • może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL i ciśnienia krwi, co może przyczynić się do poprawy zdrowia serca.

Zaleca się spożywanie od jednego ząbka do trzech ząbków czarnego czosnku dziennie.

Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, pieczywa, sałatek, sosów czy past. Jest stosunkowo łatwiejszy do spożycia dla osób, które nie przepadają za intensywnym smakiem i zapachem surowego czosnku.

Gdzie kupić czarny czosnek?

Dobrej jakości czarny czosnek znajdziesz u naszego partnera – firmy Juleko. Z kuponem Ajwen otrzymasz 10% rabatu. Sprawdź na www.czarny-czosnek.pl.

Poznaj naszych pozostałych partnerów.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
13 listopada 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

sulforafan

Sulforafan – na co pomaga i gdzie występuje?

Sulforafan jest znany głównie ze swoich właściwości wspomagających detoks organizmu. Sprawdź, na co on pomaga i w czym go można znaleźć. Sulforafan to związek chemiczny, który jest naturalnie obecny w niektórych roślinach, zwłaszcza w brokułach,…

WIĘCEJ >

Radio Opole: Jelita, candida, AZS

Dzisiaj o jelitach, candidy i atopowym zapaleniu skóry. Żyj Zdrowo i Kolorowo - Radio Opole, jak co drugi wtorek. Janusz Stasiak - gastroenterolog, Iwona Wierzbicka - dietetyk kliniczny. Krzysztof Dobrowolski - prowadzący i Piotr Furtas

WIĘCEJ >
Dlaczego spóźnia się okres

Dlaczego spóźnia się okres? 4 możliwe przyczyny

Dlaczego spóźnia się okres? Przyczyn może być wiele i niekoniecznie muszą się one wiązać z ciążą. Sprawdź, jak dieta i styl życia mogą wpływać na twój cykl menstruacyjny. Brak miesiączki (łac. amenorrhoea) może mieć wiele…

WIĘCEJ >
prolaktyna, hiperprolaktynemia

Prolaktyna – co warto o niej wiedzieć?

Prolaktyna to hormon produkowany w przysadce mózgowej. Odgrywa on istotną rolę w procesie laktacji, ale nie tylko. Sprawdź, jakie objawy powinny cię skłonić do zbadania poziomu prolaktyny. Prolaktyna jest produkowana i uwalniana przez przedni płat…

WIĘCEJ >