
Pestki dyni są bogate w wiele witamin i minerałów. Zawierają m.in.: witaminę A, E, K, C, witaminy z grupy B (przede wszystkim B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy), cynk, potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor. Ale to nie jedyny powód, dla którego warto po nie sięgać.
Pestki dyni stanowią też źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, zarówno jedno- jak i wielonienasyconych. Z tego powodu powinny być zjadane tylko na zimno, nie można ich podgrzewać. Spożywamy je w postaci samych pestek, jak i oleju z nich tłoczonego (tylko na zimno). Dzięki zawartości tłuszczów nienasyconych korzystnie wpływają na parametry lipidogramu, szczególnie cholesterolu LDL.
Na odporność i nie tylko
Ze względu na zawartość witaminy A, E i C pestki dyni wykazują działanie antyoksydacyjne, czyli zwalczają wolne rodniki oraz wspierają działanie układu odpornościowego. Ponadto mają pozytywny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Dzieje się tak głównie dzięki obecności cynku, witaminy A i witamin z grupy B.
Magnez i potas zawarte w pestkach dyni korzystnie oddziałują na układ nerwowy – poprawiają nastrój, łagodzą bóle głowy czy nawet stany lękowe. Dodatkowo pozytywnie na nasze samopoczucie może wpływać zawarty w pestkach tryptofan. Działa on też na wydzielanie neuroprzekaźników i poprawia jakość snu.
Wyciąg z pestek dyni może się też sprawdzić w przypadku cukrzycy typu 2, gdyż ma działanie przeciwhiperglikemiczne (normalizuje poziom cukru).
Pestki dyni w diecie mężczyzn
Pestki dyni będą też korzystne dla mężczyzn ze względu na to, że są bogate w łatwo przyswajalny cynk. Pierwiastek ten jest odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego poziomu testosteronu, a także zapobiega zapaleniu i przerostowi prostaty.

Sprawdź: Jak naturalnie podnieść testosteron?
W walce z pasożytami
Pestki dyni wykazują też działanie przeciwpasożytnicze. Zawarta w nich kukurbitacyna poraża układ nerwowy pasożytów znajdujących się w układzie pokarmowym, a także przyspiesza proces wydalania ich z kałem. Co ważne – nie podrażnia śluzówki żołądka i jelit, a także nie wchłania się do organizmu z przewodu pokarmowego. Istotne, aby były to świeżo łuskane pestki.
Dowiedz się więcej o pasożytach
Jakie pestki wybierać?
Najlepiej jest wybierać krajowe, ciemnozielone pestki pochodzące ze sprawdzonych upraw. Należy unikać takich, które mają zżółkniętą łupinę. Warto też przechowywać je w lodówce (na najniższej półce), aby uniknąć utlenienia zawartych w nich kwasów tłuszczowych.
To może cię zainteresować:
Sprawdź nasze e-booki:

Autor

Joanna Zawadzka
Pestki dyni są bogate w wiele witamin i minerałów. Zawierają m.in.: witaminę A, E, K, C, witaminy z grupy B (przede wszystkim B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy), cynk, potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor. Ale to nie jedyny powód, dla którego warto po nie sięgać.
Pestki dyni stanowią też źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, zarówno jedno- jak i wielonienasyconych. Z tego powodu powinny być zjadane tylko na zimno, nie można ich podgrzewać. Spożywamy je w postaci samych pestek, jak i oleju z nich tłoczonego (tylko na zimno). Dzięki zawartości tłuszczów nienasyconych korzystnie wpływają na parametry lipidogramu, szczególnie cholesterolu LDL.
Na odporność i nie tylko
Ze względu na zawartość witaminy A, E i C pestki dyni wykazują działanie antyoksydacyjne, czyli zwalczają wolne rodniki oraz wspierają działanie układu odpornościowego. Ponadto mają pozytywny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Dzieje się tak głównie dzięki obecności cynku, witaminy A i witamin z grupy B.
Magnez i potas zawarte w pestkach dyni korzystnie oddziałują na układ nerwowy – poprawiają nastrój, łagodzą bóle głowy czy nawet stany lękowe. Dodatkowo pozytywnie na nasze samopoczucie może wpływać zawarty w pestkach tryptofan. Działa on też na wydzielanie neuroprzekaźników i poprawia jakość snu.
Wyciąg z pestek dyni może się też sprawdzić w przypadku cukrzycy typu 2, gdyż ma działanie przeciwhiperglikemiczne (normalizuje poziom cukru).
Pestki dyni w diecie mężczyzn
Pestki dyni będą też korzystne dla mężczyzn ze względu na to, że są bogate w łatwo przyswajalny cynk. Pierwiastek ten jest odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego poziomu testosteronu, a także zapobiega zapaleniu i przerostowi prostaty.

Sprawdź: Jak naturalnie podnieść testosteron?
W walce z pasożytami
Pestki dyni wykazują też działanie przeciwpasożytnicze. Zawarta w nich kukurbitacyna poraża układ nerwowy pasożytów znajdujących się w układzie pokarmowym, a także przyspiesza proces wydalania ich z kałem. Co ważne – nie podrażnia śluzówki żołądka i jelit, a także nie wchłania się do organizmu z przewodu pokarmowego. Istotne, aby były to świeżo łuskane pestki.
Dowiedz się więcej o pasożytach
Jakie pestki wybierać?
Najlepiej jest wybierać krajowe, ciemnozielone pestki pochodzące ze sprawdzonych upraw. Należy unikać takich, które mają zżółkniętą łupinę. Warto też przechowywać je w lodówce (na najniższej półce), aby uniknąć utlenienia zawartych w nich kwasów tłuszczowych.
To może cię zainteresować:
Sprawdź nasze e-booki:

Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Jesteś w ciąży i właśnie dowiedziałaś się o Hashimoto – co robić?
Czasami zdarza się, że o tym, że mamy chorobę Hashimoto, dowiadujemy się w czasie ciąży. Taka informacja potrafi wzbudzić niepokój. Jak o siebie zadbać i co robić? Przede wszystkim należy być pod opieką endokrynologa. To…
WIĘCEJ >Sól – czy należy się jej bać?
Solić czy nie solić? Jaka sól powinna gościć na naszym stole? Ile jej używać? Sprawdź odpowiedzi na te pytania. Najczęściej słyszymy o tym, aby ograniczać spożywanie soli i nie stosować jej w nadmiarze. Rzadziej mówi…
WIĘCEJ >Czy warto jeść buraki? (przepis na zakwas)
Sezon na buraki trwa cały rok, bo odpowiednio przechowywane mogą spokojnie przetrwać całą jesień i zimę. Ponadto są to warzywa lokalne – z naszej strefy klimatycznej i bez problemu można je dostać w sklepie. A…
WIĘCEJ >Hashimoto: co pić, a czego unikać?
Co pić, a czego lepiej unikać, jeśli borykamy się z chorobą Hashimoto? Sprawdź, po jakie napoje najlepiej sięgać. Woda Woda jest oczywiście najbardziej wskazana. Należy pić minimum 1,5 l wody dziennie. Im wyższa masa ciała,…
WIĘCEJ >