fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Amok – danie Kambodżanskie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2f07114b-6544-41d9-ab8a-1c5511a6f34c-1

Amok – danie Kambodżanskie

Przygotowanie

  • Na rozgrzany w garnku tłuszcz dajemy przyprawy, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Do podsmażonych przypraw wlewamy mleko kokosowe, miód i chwilę gotujemy.
  • Do zagotowanego mleka wrzucamy małe kawałki oczyszczonej ryby.
  • Gotujemy całość około pół godziny.
  • Dodajemy sok z limonki i mieszamy.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Jeśli nie mamy przeciwwskazań – można zjeść to danie z wcześniej ugotowanym ryżem jaśminowym.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • 800 ml mleka kokosowego
  • 1 kg chudej ryby (łowionej, niehodowanej) np. dorsz, miruna, mintaj
  • 1 łyżeczka chili (3 g)
  • 1 łyżeczka kurkumy (3 g)
  • 1 łyżeczka kuminu (3 g)
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej (3 g)
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli (5 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)
  • 2 łyżki octu jabłkowego (12 g)
  • 3 łyżki miodu/syropu daktylowego/erytrytolu (75 g)
  • 1 limonka (100 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz do smaku (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Praska do czosnku
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Schabowe w sosie paprykowo – pomidorowym z gotowaną kalarepą

Kalarepę/brukiew obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20 min Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w grubą kostkę Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z…

WIĘCEJ >

Wątroba wieprzowa z pieczoną dynią i selerem naciowym

Włączamy piekarnik na 200 stopni Dynię kroimy na pół, łyżką wydłubujemy miąższ z pestkami Dzielimy dynie na cząstki (czyli połówkę na pół, i tak dalej, aż będziemy mieli porcyjne kawałki) Kawałki dyni układamy na blaszkach…

WIĘCEJ >

Naleśniki trzy sery

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Comber z królika pieczony z warzywami

Comber nacieramy solą, polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy liście laurowe. Odstawiamy na noc do lodówki. Warzywa gotujemy na pół twardo (buraki osobno, żeby nie zabarwiły pozostałych warzyw). Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Na patelni rozgrzewamy olej…

WIĘCEJ >