logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Amok – danie Kambodżanskie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2f07114b-6544-41d9-ab8a-1c5511a6f34c

Amok – danie Kambodżanskie

Przygotowanie

  • Na rozgrzany w garnku tłuszcz dajemy przyprawy, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Do podsmażonych przypraw wlewamy mleko kokosowe, miód i chwilę gotujemy.
  • Do zagotowanego mleka wrzucamy małe kawałki oczyszczonej ryby.
  • Gotujemy całość około pół godziny.
  • Dodajemy sok z limonki i mieszamy.

Uwagi

Jeśli jemy zboża, całość podajemy z ryżem jaśminowym.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • 800 ml mleka kokosowego
  • 1 kg chudej ryby (łowionej, niehodowanej) np. dorsz, miruna, mintaj
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 70 g miodu/syropu daktylowego/erytrolu
  • 1 limonka
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie – ryż jaśminowy*

Potrzebny sprzęt

Garnek
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Karmazyn w sosie granatowo – maślanym z ryżem i sałatką

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Karmazyna solimy, pieprzymy i układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym Dodajemy łyżkę masła i wkładamy (…)

WIĘCEJ >

Gruszkotka

Ciasto: Bierzemy miskę i wkładamy do niej masło Do miski wsypujemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier, 2 jaja i (…)

WIĘCEJ >

Risotto z cukinią i groszkiem

Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia (…)

WIĘCEJ >

Serniczki z awokado o smaku limonki

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez około 15 minut i odsączamy. Blendujemy namoczone daktyle razem w wiórkami, mąką i olejem (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl