fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Amok – danie Kambodżanskie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2f07114b-6544-41d9-ab8a-1c5511a6f34c-1

Amok – danie Kambodżanskie

Przygotowanie

  • Na rozgrzany w garnku tłuszcz dajemy przyprawy, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Do podsmażonych przypraw wlewamy mleko kokosowe, miód i chwilę gotujemy.
  • Do zagotowanego mleka wrzucamy małe kawałki oczyszczonej ryby.
  • Gotujemy całość około pół godziny.
  • Dodajemy sok z limonki i mieszamy.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Jeśli nie mamy przeciwwskazań – można zjeść to danie z wcześniej ugotowanym ryżem jaśminowym.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • 800 ml mleka kokosowego
  • 1 kg chudej ryby (łowionej, niehodowanej) np. dorsz, miruna, mintaj
  • 1 łyżeczka chili (3 g)
  • 1 łyżeczka kurkumy (3 g)
  • 1 łyżeczka kuminu (3 g)
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej (3 g)
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli (5 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)
  • 2 łyżki octu jabłkowego (12 g)
  • 3 łyżki miodu/syropu daktylowego/erytrytolu (75 g)
  • 1 limonka (100 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz do smaku (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Praska do czosnku
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wieprzowina duszona z kapustą pekińską

Karkówkę pokroić w paski centymetr szerokie, 3 cm długie Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kapustę pokroić w poprzek w paski Seler wypłukać, żeby nie było piasku i pokroić w poprzek w półksiężyce…

WIĘCEJ >

Fritatta szpinakowa

Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pomidorki przekroić na połówki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2 – 3 min Dodajemy szpinak, dusimy…

WIĘCEJ >

Racuchy gryczane z morelami

Morele: Morele pozbawiamy pestek Kroimy w kawałki Wrzucamy do suchego garnka i podgrzewamy na małym ogniu Dodajemy łyżeczkę miodu Dusimy owoce 15 min Racuchy: 1 łyżeczkę miodu dodajemy do miski Dodajemy drożdże i szczyptę soli…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie w sosie z mleczkiem kokosowym

Na patelni rozpuścić smalec gęsi. Dodać drobno posiekany czosnek. Kiedy się zeszkli wrzucić krewetki (z ogonkami). Smażyć na średnim ogniu kilka minut (aż staną się całkiem różowe), dodać sok z cytryny, a po ok. dwóch…

WIĘCEJ >