fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Amok – danie Kambodżanskie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2f07114b-6544-41d9-ab8a-1c5511a6f34c-1

Amok – danie Kambodżanskie

Przygotowanie

  • Na rozgrzany w garnku tłuszcz dajemy przyprawy, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Do podsmażonych przypraw wlewamy mleko kokosowe, miód i chwilę gotujemy.
  • Do zagotowanego mleka wrzucamy małe kawałki oczyszczonej ryby.
  • Gotujemy całość około pół godziny.
  • Dodajemy sok z limonki i mieszamy.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Jeśli nie mamy przeciwwskazań – można zjeść to danie z wcześniej ugotowanym ryżem jaśminowym.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • 800 ml mleka kokosowego
  • 1 kg chudej ryby (łowionej, niehodowanej) np. dorsz, miruna, mintaj
  • 1 łyżeczka chili (3 g)
  • 1 łyżeczka kurkumy (3 g)
  • 1 łyżeczka kuminu (3 g)
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej (3 g)
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli (5 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)
  • 2 łyżki octu jabłkowego (12 g)
  • 3 łyżki miodu/syropu daktylowego/erytrytolu (75 g)
  • 1 limonka (100 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz do smaku (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Praska do czosnku
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smoothie jagodowo – bananowe

Banany, świeże lub mrożone jagody, nasiona chia, miód, (opcjonalnie Macę i Ashwagandhę) miksujemy na gładki krem Przelewamy do miseczki i dekorujemy nasionami chia, nasionami konopi i jagodami Goji

WIĘCEJ >

Pulpeciki w rosole

Mięso solimy i dodajemy posiekaną pietruszkę. Bulion podgrzewamy i zatapiamy w nim uformowane w kulki pulpeciki. Gotujemy je przez około 15 minut na małym ogniu.

WIĘCEJ >

Sałata rzymska z serem pleśniowym, śliwkami i orzechami

Sałatę podrzeć w palcach na małe kawałki (chyba, że mamy małe listki ze środka, to mogą zostać w całości, będą ładniej wyglądały) Ser pokroić w kawałki (plastry, kostkę, jak komu wygodniej) Śliwki pokroić na połówki…

WIĘCEJ >

Pierogi gryczane z grzybami

Farsz: Grzyby wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 2-3 min Grzyby kroimy w kostkę i dorzucamy na…

WIĘCEJ >