fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Amok – danie Kambodżanskie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2f07114b-6544-41d9-ab8a-1c5511a6f34c-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Amok – danie Kambodżanskie

Przygotowanie

  • Na rozgrzany w garnku tłuszcz dajemy przyprawy, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Do podsmażonych przypraw wlewamy mleko kokosowe, miód i chwilę gotujemy.
  • Do zagotowanego mleka wrzucamy małe kawałki oczyszczonej ryby.
  • Gotujemy całość około pół godziny.
  • Dodajemy sok z limonki i mieszamy.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Jeśli nie mamy przeciwwskazań – można zjeść to danie z wcześniej ugotowanym ryżem jaśminowym.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • 800 ml mleka kokosowego
  • 1 kg chudej ryby (łowionej, niehodowanej) np. dorsz, miruna, mintaj
  • 1 łyżeczka chili (3 g)
  • 1 łyżeczka kurkumy (3 g)
  • 1 łyżeczka kuminu (3 g)
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej (3 g)
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli (5 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)
  • 2 łyżki octu jabłkowego (12 g)
  • 3 łyżki miodu/syropu daktylowego/erytrytolu (75 g)
  • 1 limonka (100 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz do smaku (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bakłażany faszerowane risottem

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy. Paprykę, selera, cukinię i cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Wszystkie te warzywa wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej i obsmażamy przez 2-3 minuty. Bakłażany kroimy…

WIĘCEJ >

Szynka wędzona z kiszonkami

Nakładamy na talerz kapustę Ogórki kroimy w paski i kładziemy obok kapusty Szynkę kładziemy obok warzyw Dekorujemy pomidorkami i liśćmi cykorii

WIĘCEJ >

Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym (wegetariańskie)

Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli  Wlewamy ¾ szklanki wrzątku  Mieszamy drewnianą łyżką  Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką  Jeśli ciasto jest zbyt mokre i…

WIĘCEJ >

Chleb marchewkowy

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Marchew trzemy na tarce na cienkich oczkach, dodajemy do niej jajka Wyciskamy sok z cytryny Dodajemy mąkę kokosową. Wsypujemy sól, sodę i mąkę kokosową Mieszamy wszystko razem…

WIĘCEJ >