Amok – danie Kambodżanskie
Amok – danie Kambodżanskie
Przygotowanie
- Na rozgrzany w garnku tłuszcz dajemy przyprawy, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do podsmażonych przypraw wlewamy mleko kokosowe, miód i chwilę gotujemy.
- Do zagotowanego mleka wrzucamy małe kawałki oczyszczonej ryby.
- Gotujemy całość około pół godziny.
- Dodajemy sok z limonki i mieszamy.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (1000 g)
- Mleko kokosowe (800 ml)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Miód lipowy (75 g)
- Limonka (70 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Cebula suszona (5 g)
- Chili (3 g)
- Trawa cytrynowa (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Kurkuma mielona (2 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gryczanka z mlekiem roślinnym i jabłkiem
Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Następnie dolewamy mleko i dokładnie mieszamy Jabłko obieramy i kroimy w kostkę Gryczankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko oraz przyprawy (jeśli są dodane w składnikach) i mieszamy
WIĘCEJ >Wątróbka z kurkami
Kurki płuczemy, obcinamy nóżki i podduszamy z cebulką na połowie smalcu gęsiego. Ściągamy z ognia kiedy cebulka się zeszkli. Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki. Dusimy na drugiej połowie smalcu około…
WIĘCEJ >Dżem z dyni z masłem kokosowym
Dżem z dyni: Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę Jabłka obrać, pokroić w kostkę Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody Dodajemy cynamon gotujemy na małym ogniu przez 30 min…
WIĘCEJ >Koktajl (shake) z awokado i pomarańczy
Z awokado usuwamy pestkę i łyżeczką wydrążamy miąższ (można też obrać i pokroić) Pomarańcze obieramy ze skóry Wrzucamy do blendera kawałki awokado i pomarańczy Dodajemy miód Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sek.
WIĘCEJ >