fbpx
logo
Szukaj
open close

Babeczki z żurawiną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c88f07b20-ad04-42b0-b9d5-bfcfd367af8d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Babeczki z żurawiną

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę lekko smarujemy tłuszczem
  • Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy (cynamon) i formujemy pośrodku zagłębienie
  • Do osobnej miski wybijamy jajo, dodajemy białko, mleko, tłuszcz, cukier oraz mus jabłkowy i dokładnie mieszamy
  • Powstałą masę dodajemy do mąki i szybko mieszamy, tyle na tyle, aby połączyć składniki (w cieście powinno zostać trochę grudek)
  • Dodajemy żurawinę i lekko mieszamy (zbyt długie mieszanie ciasta sprawi, że babeczki będą twarde)
  • Ciasto nakładamy do zagłębień w formie i pieczemy przez ok. 20-25 minut (do momentu, aż wyrosną)
  • Po tym czasie wyciągamy babeczki z piekarnika i odkładamy na ok. 5 minut do ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (400 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Mus jabłkowy (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Żurawina suszona (50 g)
  • Jajo białko (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Proszek do pieczenia (8 g)
  • Cynamon mielony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Foremka na muffiny, Miska, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kokosowe ciasto żółte

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Do miski przelewamy tłuszcz, dolewamy mleko, dodajemy cukier i przyprawy (sól i wanilię, z której wydłubujemy nasiona), wybijamy jaja i całość dokładnie miksujemy Mąkę…

WIĘCEJ >

Gruszki duszone w sosie kokosowo-waniliowym z sorbetem truskawkowym

Gruszki: Wycisnąć sok z cytryny i przelać przez sitko (żeby nie było pestek) Laskę waniliową przekroić wzdłuż na pół Gruszki obrać, przekroić na pół, wydłubać pestki i ogonek Gotujemy gruszki na parze, jeśli nie mamy…

WIĘCEJ >

Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka

Włączamy piekarnik na 180 st. C Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować) Jajka wybijamy do kielicha blendera dodajemy miód, sodę i zaczynamy…

WIĘCEJ >

Aromatyczne owoce z kruszonką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w plasterki Wszystkie owoce wrzucamy na patelnię, dodajemy sok z cytryny, połowę tłuszczu oraz połowę cukru i podgrzewamy…

WIĘCEJ >