fbpx
logo
Szukaj
open close

Bażant pieczony

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cce0bf4fa-c319-4edc-a2be-2c8120b407dd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bażant pieczony

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Bażanta dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy wewnątrz i zewnątrz przyprawami (solą)
  • Boczek kroimy w cienkie plastry i owijamy nimi bażanta, którego następnie wkładamy do brytfanny
  • Marchewki obieramy i kroimy w plastry
  • Cebulę obieramy i kroimy w ósemki
  • Warzywa wkładamy do brytfanny, polewamy tłuszczem (płynnym – możemy go wcześniej podgrzać w rondlu, aby się rozpuścił), posypujemy przyprawami (rozmarynem) i wlewamy wino
  • Brytfannę wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz. (co jakiś czas polewamy bażanta wytworzonym sosem)
  • Pod koniec pieczenia usuwamy boczek, aby tuszka ładnie się przyrumieniła

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bażanta.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bażant tuszka (800 g)
  • Cebula (210 g)
  • Marchew (180 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (150 g)
  • Wino białe wytrawne (125 ml)
  • Masło (50 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Rozmaryn suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa krem z cukinii

Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…

WIĘCEJ >

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (na wywarze kostnym)

Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Owoce morza w warzywnym sosie

Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie Dodajemy passatę pomidorową i przyprawy Dusimy Po 10 minutach dodajemy owoce morza i mleko kokosowe Dusimy przez kolejne 10 minut, po czym podajemy

WIĘCEJ >

Faszerowane awokado z wędzonym łososiem i kaparami

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół Awokado przeciąć wzdłuż na pół Wydrążyć łyżką miąższ z każdej połówki i pokroić w drobną kostkę Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do czosnku, lub drobno posiekać Połowę łososia pokroić…

WIĘCEJ >