Bezglutenowe uszka z kapustą i grzybami
Bezglutenowe uszka z kapustą i grzybami
Przygotowanie
Ciasto
- Zaczynamy od przygotowania farszu
- Jak mamy gotowy farsz – zabieramy się za przygotowywanie ciasta
- Do miski wsypujemy mąki, babkę jajowatą oraz sól i mieszamy
- Następnie wsypujemy mąki do misy robota kuchennego
- W garnku zagotowujemy wodę (lub w czajniku)
- Do mąk wlewamy tłuszcz i połowę wrzącej wody, po czym zaczynamy wyrabianie ciasta
- Cały czas wyrabiając ciasto, stopniowo dolewamy do niego pozostałą wodę (jeśli jest potrzeba – ciasto powinno zlepić się w kulę)
- Przygotowane ciasto przenosimy do miski i wyrabiamy ręcznie przez kilka minut (ciasto powinno być elastyczne i gładkie)
- Następnie owijamy ciasto folią spożywczą i odkładamy na ok. 15 minut
- W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli
- Stolnice lekko podsypujemy mąką (ziemniaczaną) i kładziemy na nią 1 część ciasta (pozostałe części ciasta trzymamy w folii)
- Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego kółka (np. przy pomocy szklanki)
- Na każde kółko nakładamy ok. 1 łyżeczkę farszu i sklejamy uszka w tradycyjny sposób
- Gotowe uszka wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy przez ok. 2-3 minuty (do wypłynięcia na powierzchnię)
- Talerz lekko skrapiamy tłuszczem i wykładamy na niego ugotowane uszka tak, aby się ze sobą nie sklejały (uszka również możemy skopić tłuszczem)
- Z każdą częścią ciasta postępujemy w ten sam sposób co z pierwszą częścią
Farsz
- Grzyby wrzucamy do miski, zalewamy gorącą wodą i odkładamy na min. 1 godz.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
- Do cebuli dodajemy przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie i goździki), mieszamy i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
- Kapustę drobniej siekamy
- Z patelni wyciągamy przyprawy i wyrzucamy
- Na patelnię wrzucamy kapustę, dodajemy przyprawy (pieprz), mieszamy i smażymy przez ok. 20 minut
- Grzyby odcedzamy, drobno siekamy i dodajemy do kapusty (wody z grzybów nie wylewamy)
- Następnie wlewamy do kapusty wodę z grzybów, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez ok. 45 minut
- W między czasie mieszamy farsz i jeśli jest potrzeba – dolewamy wodę
- Po ok. 25 minutach dodajemy do farszu pozostałe przyprawy i mieszamy
- Gdy kapusta zmięknie – ściągamy pokrywkę i podsmażamy jeszcze przez ok. 10-15 minut, aby odparować nadmiar płynu
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypada 5 uszek.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
Ciasto
- Woda (250 ml)
- Mąka ziemniaczana (190 g)
- Mąka jaglana (70 g)
- Mąka owsiana (55 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Babka jajowata – łupiny (4 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Farsz
- Kapusta kiszona (600 g)
- Woda (200 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Cebula dymka (20 g)
- Borowik suszony (10 g)
- Podgrzybek suszony (10 g)
- Liść laurowy (3 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
- Kminek mielony (1.5 g)
- Cząber suszony (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Goździk (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.