fbpx
logo
Szukaj
open close

Bezglutenowe uszka z kapustą i grzybami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2d796d48-714b-45b1-bc56-07c38cecb099
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bezglutenowe uszka z kapustą i grzybami

Przygotowanie

Ciasto

  • Zaczynamy od przygotowania farszu
  • Jak mamy gotowy farsz – zabieramy się za przygotowywanie ciasta
  • Do miski wsypujemy mąki, babkę jajowatą oraz sól i mieszamy
  • Następnie wsypujemy mąki do misy robota kuchennego
  • W garnku zagotowujemy wodę (lub w czajniku)
  • Do mąk wlewamy tłuszcz i połowę wrzącej wody, po czym zaczynamy wyrabianie ciasta
  • Cały czas wyrabiając ciasto, stopniowo dolewamy do niego pozostałą wodę (jeśli jest potrzeba – ciasto powinno zlepić się w kulę)
  • Przygotowane ciasto przenosimy do miski i wyrabiamy ręcznie przez kilka minut (ciasto powinno być elastyczne i gładkie)
  • Następnie owijamy ciasto folią spożywczą i odkładamy na ok. 15 minut
  • W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli
  • Stolnice lekko podsypujemy mąką (ziemniaczaną) i kładziemy na nią 1 część ciasta (pozostałe części ciasta trzymamy w folii)
  • Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego kółka (np. przy pomocy szklanki)
  • Na każde kółko nakładamy ok. 1 łyżeczkę farszu i sklejamy uszka w tradycyjny sposób
  • Gotowe uszka wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy przez ok. 2-3 minuty (do wypłynięcia na powierzchnię)
  • Talerz lekko skrapiamy tłuszczem i wykładamy na niego ugotowane uszka tak, aby się ze sobą nie sklejały (uszka również możemy skopić tłuszczem)
  • Z każdą częścią ciasta postępujemy w ten sam sposób co z pierwszą częścią

Farsz

  • Grzyby wrzucamy do miski, zalewamy gorącą wodą i odkładamy na min. 1 godz.
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Do cebuli dodajemy przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie i goździki), mieszamy i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Kapustę drobniej siekamy
  • Z patelni wyciągamy przyprawy i wyrzucamy
  • Na patelnię wrzucamy kapustę, dodajemy przyprawy (pieprz), mieszamy i smażymy przez ok. 20 minut
  • Grzyby odcedzamy, drobno siekamy i dodajemy do kapusty (wody z grzybów nie wylewamy)
  • Następnie wlewamy do kapusty wodę z grzybów, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez ok. 45 minut
  • W między czasie mieszamy farsz i jeśli jest potrzeba – dolewamy wodę
  • Po ok. 25 minutach dodajemy do farszu pozostałe przyprawy i mieszamy
  • Gdy kapusta zmięknie – ściągamy pokrywkę i podsmażamy jeszcze przez ok. 10-15 minut, aby odparować nadmiar płynu

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypada 5 uszek.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 20
Porcje: 9
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Woda (250 ml)
  • Mąka ziemniaczana (190 g)
  • Mąka jaglana (70 g)
  • Mąka owsiana (55 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Babka jajowata – łupiny (4 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Farsz

  • Kapusta kiszona (600 g)
  • Woda (200 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Cebula dymka (20 g)
  • Borowik suszony (10 g)
  • Podgrzybek suszony (10 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Kminek mielony (1.5 g)
  • Cząber suszony (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Goździk (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Robot kuchenny, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Barszcz czerwony

Włoszczyznę (marchewki, pietruszkę, seler i por) i cebulę obieramy Następnie wrzucamy warzywa do garnka, dodajemy przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie (…)

WIĘCEJ >

Barszcz postny wigilijny

Buraki obieramy 1 buraka trzemy na tarce na grubych oczkach do miski i wlewamy tam pół szklanki zimnej wody, 25 (…)

WIĘCEJ >