fbpx
Szukaj
open close

Budyń z nasionami Chia

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1b7901a1-5bbb-4f5d-a28c-5387eddbeac4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Budyń z nasionami Chia

Przygotowanie

  • 1/4 ilości mleka wlewamy do rondla i lekko podgrzewamy
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki, dodajemy do niego chia, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut, aby chia napęczniały
  • W osobnym rondlu umieszczamy pozostałe składniki, mieszamy rózgą kuchenną i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż budyń zgęstnieje i się zagotuje
  • Na koniec dodajemy mleko z chia, energicznie mieszamy przez ok. 1 minutę i ściągamy rondel z kuchenki
  • Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy truskawki na kawałki
  • Budyń nakładamy do pucharków i dekorujemy owocami

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia budyniów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mleko krowie (500 ml)
  • Jajo żółtko (80 g)
  • Mąka ziemniaczana (54 g)
  • Truskawka (70 g)
  • Chia – nasiona (30 g)
  • Cukier trzcinowy (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Pucharki do deserów, Rondel, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Budyń z papai

Papaję kroimy na pół, usuwamy pestki i obieramy ze skóry Miąższ z papai kroimy na kawałki i wkładamy do miski (…)

WIĘCEJ >

Budyń z chia bez mleka

Chia mieszamy z mąką Do rondla wlewamy mleko, dodajemy chia z mąką i cały czas mieszając rózgą kuchenną, doprowadzamy mleko (…)

WIĘCEJ >

Budyń bez mleka i jajek

Do rondla wlewamy połowę mleka, dodajemy tłuszcz i podgrzewamy Drugą połowę mleka wlewamy do miski, dodajemy mąkę oraz kakao i (…)

WIĘCEJ >

Budyń z sorgo z truskawkami

Sorgo płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, przenosimy do garnka, zalewamy wodą i odkładamy na ok. 8 godz. Po tym (…)

WIĘCEJ >

Budyń waniliowy z owocami

Laskę wanilii rozcinamy, wydłubujemy ziarenka i wsypujemy do garnka Następnie dolewamy połowę ilości mleka, dodajemy tłuszcz i zaczynamy gotować, cały (…)

WIĘCEJ >