Budyń z nasionami Chia
Budyń z nasionami Chia
Przygotowanie
- 1/4 ilości mleka wlewamy do rondla i lekko podgrzewamy
- Następnie ściągamy rondel z kuchenki, dodajemy do niego chia, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut, aby chia napęczniały
- W osobnym rondlu umieszczamy pozostałe składniki, mieszamy rózgą kuchenną i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż budyń zgęstnieje i się zagotuje
- Na koniec dodajemy mleko z chia, energicznie mieszamy przez ok. 1 minutę i ściągamy rondel z kuchenki
- Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy truskawki na kawałki
- Budyń nakładamy do pucharków i dekorujemy owocami
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia budyniów.
Autor
Lista składników
- Mleko krowie (500 ml)
- Jajo żółtko (80 g)
- Mąka ziemniaczana (54 g)
- Truskawka (70 g)
- Chia – nasiona (30 g)
- Cukier trzcinowy (30 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.