fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb tostowy

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-155
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chleb tostowy

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy mąkę, a na środku robimy dołek
  • Do osobnej miski wlewamy wodę (1/6 ilości), wsypujemy proszek do pieczenia oraz zakwas i dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy do miski z mąką
  • Dodajemy sól, dolewamy wodę i całość zagniatamy, a następnie odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia
  • Keksówkę smarujemy tłuszczem
  • Ciasto ponownie zgniatamy, przenosimy do keksówki, równomiernie rozkładamy i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
  • Keksówkę wkładamy do piekarnika na ok. 35-40 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia chlebów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka pszenna (500 g)
  • Woda (300 ml)
  • Zakwas chlebowy w proszku (z komosy) (30 g)
  • Proszek do pieczenia (16 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (6 g)

Potrzebny sprzęt

Foremka - keksówka, Miska, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szynka z sarny, boczku i rydzów z sałatką brokułową

Sarninę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały) Zmieloną…

WIĘCEJ >

Cannelloni z indykiem i szpinakiem

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy 1/4 ilości zieleniny (bazylii) siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę…

WIĘCEJ >

Brokuły w sosie ostrygowym

W garnku zagotowujemy wodę i wlewamy do niej tłuszcz (oliwę) Brokuł dzielimy na różyczki i wkładamy do wrzącej wody na ok. 3-4 minuty Do miski wlewamy sos ostrygowy i tłuszcz (olej sezamowy), dodajemy przeciśnięty przez…

WIĘCEJ >

Krupnik z komosy ryżowej

Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie Marchew, seler, pietruszkę obrać Pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty…

WIĘCEJ >