fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb tostowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6c16f1a1-599c-4787-8fa0-93fc9092a307
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chleb tostowy

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy mąkę, a na środku robimy dołek
  • Do osobnej miski wlewamy wodę (1/6 ilości), wsypujemy proszek do pieczenia oraz zakwas i dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy do miski z mąką
  • Dodajemy sól, dolewamy wodę i całość zagniatamy, a następnie odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia
  • Keksówkę smarujemy tłuszczem
  • Ciasto ponownie zgniatamy, przenosimy do keksówki, równomiernie rozkładamy i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
  • Keksówkę wkładamy do piekarnika na ok. 35-40 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia chlebów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (500 g)
  • Woda (300 ml)
  • Zakwas chlebowy w proszku (z komosy) (30 g)
  • Proszek do pieczenia (16 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (6 g)

Potrzebny sprzęt

Foremka - keksówka, Miska, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Siekany rumsztyk z sarny z warzywami grillowanymi i zasmażanymi buraczkami

Sarninę oczyścić z błon i powięzi Posiekać tasakiem lub zmielić w maszynce do mięsa Posolić, popieprzyć Formujemy okrągły rumsztyk o grubości około 1,5 cm Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cukinię kroimy w plastry Cebulę…

WIĘCEJ >

Warzywa z cytrynową posypką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Cukinię kroimy w plastry Ze szparagów odcinamy końcówki Marchewki, cukinię i szparagi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2 minuty (tak aby były miękkie, lecz nadal „chrupiące”)…

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) bananowy z żółtkami

Banana obrać wrzucić do blendera Dodać 2 żółtka Wycisnąć sok z cytryny Włączyć blender Miksować 15 sek.

WIĘCEJ >

Ziemniaczany ptaszek

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C (z funkcją termoobiegu) Kiełbasę wkładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika na ok. 40 minut (kiełbasa powinna być chrupiąca) Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie…

WIĘCEJ >