fbpx
logo
Szukaj
open close

Chrupiące kulki z ciecierzycy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccb4b2b65-ccd1-4ea8-a785-025daac4f125
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chrupiące kulki z ciecierzycy

Przygotowanie

  • Ciecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą (ok. 6-7 cm wody ponad stan ciecierzycy) i odkładamy na całą noc
  • Następnego dnia ciecierzycę wraz z wodą w której się moczyła przelewamy do garnka, dodajemy przyprawy (sól) i zagotowujemy
  • Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez ok. 1-1,5 godz. (do miękkości)
  • W razie potrzeby uzupełniamy odparowaną wodę
  • Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, przenosimy do miski i odkładamy do ostygnięcia
  • Dodajemy tłuszcz i mieszamy
  • Następnie dodajemy przyprawy (sól, cynamon, gałkę muszkatołową i ekstrakt z wanilii) i mieszamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier wykładamy ciecierzycę i równomiernie rozkładamy
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut (pieczemy do momentu, aż ciecierzyca będzie chrupiąca) i od czasu do czasu potrząsamy, aby kulki przypiekły się z każdej strony
  • Tak przygotowaną ciecierzycę studzimy i podajemy
  • Ciecierzycę możemy przechowywać w szczelnym pojemniku przez ok. 3 dni

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z ciecierzycą.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ciecierzyca – ziarno (340 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Syrop klonowy (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Wanilia – ekstrakt (1 g)
  • Cynamon mielony (0.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Garnek, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Pojemnik z pokrywką

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kurczak z chrupiącymi warzywami

Mięso kroimy w poprzek włókien na kawałki Czosnek obieramy i drobno siekamy Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach Cebulę kroimy na ćwiartki Seler kroimy w plasterki Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – ośmiornica

Pomidorki i oliwkę kroimy w plastry Parówkę kroimy krótkie, podłużne plastry Z mozzarelli wycinamy kółka Z marchewki odcinamy cienki pasek (na uśmiech) Pieczywo kroimy na pół i smarujemy obie połówki tłuszczem Na talerzu rozkładamy sałatę,…

WIĘCEJ >

Przecier z daktyli

Daktyle wsypujemy do miski, zalewamy wodą (tak, aby wszystkie były pokryte) i odstawiamy na noc Następnie blendujemy wraz z wodą, w której się moczyły na gładką konsystencję Jeżeli chcemy przechowywać taki przecier dłużej – musimy…

WIĘCEJ >

Chleb migdałowy z lnem

Rozgrzewamy piekarnik do 150 °C.  Mieszamy wszystkie składniki razem, aż będą dokładnie połączone. Następnie wlewamy ciasto do wysmarowanej formy do pieczenia – keksówki i pieczemy w 150 °C przez 45 minut lub do momentu suchego…

WIĘCEJ >