Pasta z soczewicy
Pasta z soczewicy
Przygotowanie
- Soczewicę płuczemy, a następnie gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut
- Następnie soczewicę odcedzamy i przenosimy do blendera
- Pomidora sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę
- Por kroimy w plastry
- Wszystkie pozostałe składniki dodajemy do blendera z soczewicą i całość dokładnie blendujemy na jednolitą pastę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia past, które mogą posłużyć jako dodatek do chleba.
Autor
Lista składników
- Bundz (100 g)
- Ciecierzyca – ziarno (100 g)
- Pomidor (100 g)
- Por (80 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Tymianek suszony (1.5 g)
- Kolendra (ziele) suszona (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kiszone buraki
Buraczki myjemy, odkrawamy korzonek i zgrubienie łodygi Bulwę kroimy na kawałki lub plastry i wrzucamy do naczynia do kiszenia (ceramiczny garnek, gliniany garnek lub duży słoik wcześniej wyparzony) Dodajemy ząbki czosnku obrane z łupiny i…
WIĘCEJ >Ciasteczka z trzema serami
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Ser (parmezan i żółty) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Ser (kozi) kruszymy do miski z pozostałymi serami Zieleninę drobno siekamy Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do…
WIĘCEJ >Filet z perliczki z purée marchewkowo – estragonowym i sosem z suszonych grzybów
Purée Obieramy marchew i ziemniaka Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 min Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pół obranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…
WIĘCEJ >Kotlety z boczniaków
Grzyby myjemy pod bieżącą zimną wodą, rozkładamy na ręcznikach papierowych i pozwalamy, aby obciekły i wyschły Od strony blaszek oprószamy je solą i pieprzem Jajko mieszamy widelcem z dodatkiem szczypty soli i pieprzu Grzyby obtaczamy…
WIĘCEJ >