Pasta z pora i orzechów włoskich
Pasta z pora i orzechów włoskich
Przygotowanie
- Posiekanego pora mieszamy z pokrojonym czosnkiem
- Dusimy z odrobiną wody do miękkości
- Studzimy
- Przekładamy do blendera i miksujemy z orzechami włoskimi oraz posiekaną kolendrą
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej codziennej diecie związanej z nietolerancjami – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W powiązanych przepisach znajdują się inne propozycje past – koniecznie je wypróbuj.
Autor
Lista składników
- 2 szklanki posiekanego pora (220 g)
- ½ szklanki orzechów włoskich (40 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 2 łyżki posiekanej kolendry (24 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sos vinaigrette z granatów
Granat kładziemy przecięta stroną na dłoni Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu, żeby powypadały z niego pestki Uderzamy tak długo, aż wypadną wszystkie pestki Oliwę wlać do naczynia,…
WIĘCEJ >Majonez z kalafiora
Ugotowany na parze kalafior, po ostudzeniu miksujemy razem z musztardą i olejem. Dodajemy do smaku sól i pieprz, a także około ½ łyżeczki estragonu. Można dodać też trochę soku z cytryny.
WIĘCEJ >Nutella z daktyli
Orzechy (opcjonalnie podprażone) wrzucamy do blendera i miksujemy na krem. Dorzucamy daktyle, mleko i kakao i/lub karob; jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dolewać mleka lub wody (np. z daktyli).
WIĘCEJ >Karmel daktylowy
Daktyle zalewamy wrzątkiem na co najmniej 10 minut. Odsączamy zostawiając wodę w której się moczyły. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym na gładką masę.
WIĘCEJ >