fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chrupiący chleb z oliwkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf80debfd-5d9d-4c60-bbdd-571235d28e65
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chrupiący chleb z oliwkami

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy drożdże i cukier, dolewamy ciepłą wodę (2/3 ilości) i dokładnie mieszamy, po czym przykrywamy miskę i odstawiamy na ok. 10 minut (aż pojawi się piana)
  • Do osobnej miski wsypujemy mąkę i sól, a pośrodku robimy wgłębienie
  • Dodajemy drożdże, tłuszcz (2/3 ilości) oraz pozostałą ciepłą wodę i mieszamy na lepkie ciasto
  • Następnie przenosimy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i ugniatamy przez ok. 10 minut (aż będzie gładkie)
  • Ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godz., aby podwoiło swoją objętość
  • Następnie ciasto spłaszczamy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm x 25 cm
  • Oliwki kroimy na pół i nakładamy na ciasto, a następnie zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu, dociskając, tak aby pozbyć się pęcherzyków powietrza
  • Formujemy końce tak, aby utworzyć bochenek o długości ok. 25 cm
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papierze kładziemy chleb, przykrywamy go ściereczką i odkładamy na ok. 45 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Wierzch bochenka smarujemy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (525 g)
  • Woda (375 ml)
  • Oliwki zielone (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Drożdże w proszku (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mizeria

Ogórki obieramy, kroimy w plastry i przenosimy do miski Dodajemy sól i odstawiamy na ok. 15 minut Następnie odsączamy ogórki z nadmiaru wody Do osobnej miski wlewamy śmietanę, dodajemy ocet, cukier oraz pieprz i dokładnie…

WIĘCEJ >

Domowy chrzan bez mleka i cukru

Chrzan myjemy i obieramy Ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy Ucieramy razem z chrzanem i mlekiem kokosowym do uzyskania jednolitej masy, po czym dodajemy ocet

WIĘCEJ >

Omlet

Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną Cały czas mieszając dolewamy mleko i dosypujemy mąkę oraz otręby Konsystencja masy powinna być lejąca, ale spieniona Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę i smażymy…

WIĘCEJ >

Sos „cezar”

Do blendera kielichowego dodajemy mleko, rybę razem z sosem, wyciśnięty sok z cytryny Dorzucamy czosnek Dajemy szczyptę soli i pieprzu Miksujemy blenderem jakieś 1 – 2 min Cały czas miksując dodajemy 1 łyżkę mąki kokosowej Następnie dodajemy…

WIĘCEJ >