fbpx
logo
Szukaj
open close

Chrupiący chleb z oliwkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf80debfd-5d9d-4c60-bbdd-571235d28e65
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chrupiący chleb z oliwkami

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy drożdże i cukier, dolewamy ciepłą wodę (2/3 ilości) i dokładnie mieszamy, po czym przykrywamy miskę i odstawiamy na ok. 10 minut (aż pojawi się piana)
  • Do osobnej miski wsypujemy mąkę i sól, a pośrodku robimy wgłębienie
  • Dodajemy drożdże, tłuszcz (2/3 ilości) oraz pozostałą ciepłą wodę i mieszamy na lepkie ciasto
  • Następnie przenosimy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i ugniatamy przez ok. 10 minut (aż będzie gładkie)
  • Ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godz., aby podwoiło swoją objętość
  • Następnie ciasto spłaszczamy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm x 25 cm
  • Oliwki kroimy na pół i nakładamy na ciasto, a następnie zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu, dociskając, tak aby pozbyć się pęcherzyków powietrza
  • Formujemy końce tak, aby utworzyć bochenek o długości ok. 25 cm
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papierze kładziemy chleb, przykrywamy go ściereczką i odkładamy na ok. 45 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Wierzch bochenka smarujemy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (525 g)
  • Woda (375 ml)
  • Oliwki zielone (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Drożdże w proszku (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Owsianka z mlekiem roślinnym i z jabłkiem

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy dowolnie pokrojone jabłko Podajemy

WIĘCEJ >

Imbirowy schab z miksem makaronów warzywnych

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Imbir obrać i bardzo drobno posiekać Kalarepę obieramy Cukinię, białą rzodkiew i kalarepę przepuszczamy przez spiromat/tarkę spiralną Jeżeli nie mamy spiromatu, to kroimy warzywa w cienkie plastry wzdłuż…

WIĘCEJ >

Zimne nóżki paleo

Nogi i golonkę myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Namaczamy w zimnej wodzie przez około 15 minut. Wymieniamy wodę na czystą. Nalewamy jej tylko tyle, aby zakryć mięso. Gotujemy mięso na małym ogniu w sumie przez…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – byczek

Z jednej bułki wycinamy głowę byczka, a następnie układamy bułki na jego kształt (do środka wkładamy ser) Marchew obieramy i wycinamy kawałki na kształt rogów, noska i ogonka Z oliwek czarnych wycinamy oczka i kopytka…

WIĘCEJ >