fbpx
logo
Szukaj
open close

Chrupiący chleb z oliwkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf80debfd-5d9d-4c60-bbdd-571235d28e65
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chrupiący chleb z oliwkami

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy drożdże i cukier, dolewamy ciepłą wodę (2/3 ilości) i dokładnie mieszamy, po czym przykrywamy miskę i odstawiamy na ok. 10 minut (aż pojawi się piana)
  • Do osobnej miski wsypujemy mąkę i sól, a pośrodku robimy wgłębienie
  • Dodajemy drożdże, tłuszcz (2/3 ilości) oraz pozostałą ciepłą wodę i mieszamy na lepkie ciasto
  • Następnie przenosimy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i ugniatamy przez ok. 10 minut (aż będzie gładkie)
  • Ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godz., aby podwoiło swoją objętość
  • Następnie ciasto spłaszczamy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm x 25 cm
  • Oliwki kroimy na pół i nakładamy na ciasto, a następnie zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu, dociskając, tak aby pozbyć się pęcherzyków powietrza
  • Formujemy końce tak, aby utworzyć bochenek o długości ok. 25 cm
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papierze kładziemy chleb, przykrywamy go ściereczką i odkładamy na ok. 45 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Wierzch bochenka smarujemy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (525 g)
  • Woda (375 ml)
  • Oliwki zielone (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Drożdże w proszku (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Wiejski chleb z kminkiem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy tłuszczem Do miski przesiewamy mąkę, (…)

WIĘCEJ >

Chleb gryczano-jaglany

Obie kasze dokładnie wypłukać na sicie jaglaną najlepiej zalać na chwilę wrzątkiem. Kasze przełożyć do miski i zalać wodą tak, (…)

WIĘCEJ >

Chleb dyniowy

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce połączyć jaja z miodem i dyniowym purée, a następnie dodać składniki (…)

WIĘCEJ >

Chleb z kminkiem i chili

Zmiksować jaja, olej i sól. Przesiać mąkę z sodą i papryczką chili. Połączyć wszystkie składniki razem, miksując dokładnie tak, aby (…)

WIĘCEJ >

Chleb ziemniaczany

Ziemniaki obrać, ugotować i przełożyć na sito Drożdże pokruszyć do jakiejś miseczki, dodać miód i zamieszać, aż się drożdże rozpuszczą (…)

WIĘCEJ >