fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cukinia w stylu włoskim

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c26e6602a-4340-4274-9163-1d5a1a2382a7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Cukinia w stylu włoskim

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 0,5 minuty
  • Dodajemy cebulę i podsmażamy przez ok. 5-6 minut
  • Cukinię kroimy wzdłuż na pół, a następnie na kawałki
  • Na patelnię dorzucamy cukinię, dodajemy pomidory wraz z przyprawami, mieszamy i całość smażymy przez ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając
  • Gotowe danie nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z cukinią.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (450 g)
  • Cukinia żółta (450 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Cebula (105 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Purée ziemniaczane ze szpinakiem

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Szpinak drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski…

WIĘCEJ >

Wykwintne kanapki z kurczakiem

Pomidory kroimy w plastry Awokado obieramy (pestkę usuwamy) i kroimy w plasterki Mięso kroimy na nieduże kawałki Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy kawałki mięsa i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony, a…

WIĘCEJ >

Tarta z ryżem i pomidorami

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Oliwki kroimy w plasterki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę do tarty skrapiamy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Pomidory kroimy na pół, kładziemy na…

WIĘCEJ >

Pasztet z wiśniami

Obieramy warzywa i wkładamy do garnka Dodajemy mięso Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie Zalewamy wodą, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 2 godz. Wyjmujemy mięso i warzywa do przestudzenia Mielimy mięso…

WIĘCEJ >