fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cukinia w stylu włoskim

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-46
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Cukinia w stylu włoskim

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 0,5 minuty
  • Dodajemy cebulę i podsmażamy przez ok. 5-6 minut
  • Cukinię kroimy wzdłuż na pół, a następnie na kawałki
  • Na patelnię dorzucamy cukinię, dodajemy pomidory wraz z przyprawami, mieszamy i całość smażymy przez ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając
  • Gotowe danie nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z cukinią.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (450 g)
  • Cukinia żółta (450 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Cebula (105 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak po teksańsku z chili

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Chili i zieleninę drobno siekamy Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wlewamy pomidory, ocet i tłuszcz, dodajemy chili, cebulę, czosnek oraz zieleninę i dokładnie blendujemy Do…

WIĘCEJ >

Warzywa w sosie a’la beszamelowym

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W małym garnku podgrzewamy mleko kokosowe z masłem. Dodajemy przyprawy. Mleko mieszamy co jakiś czas, w tym czasie kroimy w cienkie plasterki bakłażana i cukinię. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę…

WIĘCEJ >

Krem z dyni z grzankami

Krem z dyni Dynię kroimy na kawałki, obieramy ze skóry i usuwamy pestki Miąższ z dyni oraz paprykę kroimy w kostkę Cebulę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w cienkie…

WIĘCEJ >

Komosanka z borówkami, cynamonem i kardamonem

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając W rondlu podgrzewamy mleko Dodajemy przyprawy i mieszamy Następnie wyłączamy kuchenkę i cały czas mieszając dodajemy siemię…

WIĘCEJ >