Cynamonowy chleb kukurydziany z mąki kokosowej
Cynamonowy chleb kukurydziany z mąki kokosowej
Przygotowanie
- Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi
- Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz, cukier i przyprawy (wanilię z której wydłubujemy nasiona i sól) i całość dokładnie miksujemy
- Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sitko do osobnej miski, dosypujemy kaszę kukurydzianą i całość dokładnie mieszamy
- Wszystkie składniki razem dokładnie miksujemy do momentu, aż nie będzie w nim żadnych grudek
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 205 st. C
- Formę smarujemy tłuszczem
- Do formy przelewamy masę, wierzch posypujemy przyprawami (cynamonem) i wkładamy do piekarnika na ok. 15-18 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (306 g)
- Masło (80 g)
- Cukier trzcinowy (75 g)
- Kasza kukurydziana (55 g)
- Mąka kokosowa (35 g)
- Cynamon mielony (6 g)
- Proszek do pieczenia (2 g)
- Wanilia – laska (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Hinduskie chlebki chapati
Do miski wsypujemy mąki oraz sól, dolewamy wodę i zagniatamy na jednolite ciasto Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut Po tym czasie formujemy z ciasta kulki i rozwałkowujemy na cienkie placki…
WIĘCEJ >Wołowina z grzankami
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C Mięso kroimy w kostkę Cebulę z marchewką obieramy i kroimy w plasterki Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas…
WIĘCEJ >Chlebek bananowy z daktylami
Piekarnik nagrzewamy do 180°C Przesiewamy do miski mąkę Dodajemy cynamon, sól i ewentualnie karob/kakao Mieszamy łyżką do połączenia składników Dodajemy pokrojone banany, rozpuszczony olej kokosowy, sok z limonki/cytryny, obrane i pokrojone jabłko, drobno posiekane daktyle…
WIĘCEJ >