fbpx
logo
Szukaj
open close

Deser czekoladowy z fasolą i daktylami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdd33735b-0b12-4940-96b2-1b8459f88a80
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Deser czekoladowy z fasolą i daktylami

Przygotowanie

  • Do garnka wsypujemy fasolę, dolewamy wodę i zagotowujemy bez pokrywki
  • Fasolę gotujemy na dużym ogniu przez ok. 10 minut
  • Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy fasolę przez ok. 1-1,5 godz. (po ok. 1 godz. sprawdzamy czy fasola jest miękka)
  • Ugotowaną fasolę odcedzamy i odkładamy do ostygnięcia
  • Daktyle zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 10-15 minut, aby zmiękły, a następnie odcedzamy (zostawiamy ilość wody podanej w przepisie)
  • Z wanilii wydłubujemy ziarenka i rozgniatamy w moździerzu
  • Do blendera wrzucamy fasolę, daktyle i przyprawy (wanilię i sól), dolewamy wodę z daktyli i całość blendujemy na gładki krem
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wlewamy do masy fasolowej, po czym jeszcze raz dokładnie blendujemy
  • Gotową masę przenosimy do foremek i wkładamy na kilka godz. do lodówki (ok. 3-4 godz.)
  • Opcjonalnie możemy posypać desery cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia desrów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (125 ml)
  • Fasola czerwona (sucha) (85 g)
  • Daktyl (65 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (60 g)
  • Wanilia – laska (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Foremki do sufletów, Garnek, Lodówka, Miska, Moździerz, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Aksamitny deser cytrynowy

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę do (…)

WIĘCEJ >

Czekoladowy deser z niespodzianką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Kokilki smarujemy tłuszczem i oprószamy cukrem Pozostały cukier wsypujemy do rondla, dosypujemy mąkę (…)

WIĘCEJ >

Deser z musli i borówkami

Jogurt dokładnie mieszamy z miodem Na spód pucharków wsypujemy trochę granoli, następnie wlewamy jogurt, wsypujemy pozostałą granolę oraz borówki i (…)

WIĘCEJ >

Deser ryżowy z cynamonem

Do rondla wlewamy mleko, dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii, skórkę z pomarańczy oraz przyprawy (cynamon i gałkę muszkatołową) i zagotowujemy (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowy deser z tapioki

Tapiokę zalać zimną wodą w proporcji 1:10 (na 100 g tapioki należy użyć 1 L wody) i gotować przez 10 (…)

WIĘCEJ >