fbpx
logo
Szukaj
open close

Deser czekoladowy z fasolą i daktylami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdd33735b-0b12-4940-96b2-1b8459f88a80
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Deser czekoladowy z fasolą i daktylami

Przygotowanie

  • Do garnka wsypujemy fasolę, dolewamy wodę i zagotowujemy bez pokrywki
  • Fasolę gotujemy na dużym ogniu przez ok. 10 minut
  • Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy fasolę przez ok. 1-1,5 godz. (po ok. 1 godz. sprawdzamy czy fasola jest miękka)
  • Ugotowaną fasolę odcedzamy i odkładamy do ostygnięcia
  • Daktyle zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 10-15 minut, aby zmiękły, a następnie odcedzamy (zostawiamy ilość wody podanej w przepisie)
  • Z wanilii wydłubujemy ziarenka i rozgniatamy w moździerzu
  • Do blendera wrzucamy fasolę, daktyle i przyprawy (wanilię i sól), dolewamy wodę z daktyli i całość blendujemy na gładki krem
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wlewamy do masy fasolowej, po czym jeszcze raz dokładnie blendujemy
  • Gotową masę przenosimy do foremek i wkładamy na kilka godz. do lodówki (ok. 3-4 godz.)
  • Opcjonalnie możemy posypać desery cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia desrów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (125 ml)
  • Fasola czerwona (sucha) (85 g)
  • Daktyl (65 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (60 g)
  • Wanilia – laska (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Foremki do sufletów, Garnek, Lodówka, Miska, Moździerz, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Krokiety z szynką i kurczakiem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Mięso kroimy poziomo na pół, tak aby otrzymać z każdej piersi dwa, cieńsze plastry Każdy filet wkładamy między dwa kawałki folii…

WIĘCEJ >

Owocowy pisklak

Ananasa oraz pomarańczę obieramy i kroimy w plastry Marchew obieramy i kroimy na kawałki (tak jak na załączonym obrazku) Winogrono kroimy na pół Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt pisklaka, tak jak na załączonym…

WIĘCEJ >

Budyń waniliowy z wiśniami

Wszystkie składniki (poza mlekiem) umieszczamy w rondlu, podgrzewamy i mieszamy Cały czas mieszając dolewamy mleko i podgrzewamy do momentu, aż wszystkie składniki się razem dokładnie rozpuszczą i powstanie jednolita konsystencja Gotowy budyń przelewamy do misek…

WIĘCEJ >

Krucha tarta z rabarbarem

Ciasto kruche Przygotowujemy miskę i umieszczamy w niej masło i smalec Dodajemy jajka i mąkę gryczaną Dodajemy słodzidło Mieszamy rękami do uzyskania jednolitej masy Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części i formujemy 2 kulki ciasta…

WIĘCEJ >