Dip czosnkowo-fasolowy
Dip czosnkowo-fasolowy
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Odkrawamy górną część czosnku tak, aby odkryć ząbki i kładziemy na papier
- Następnie smarujemy główki czosnku odrobiną tłuszczu, posypujemy przyprawami (solą) i wkładamy na ok. 30 minut do piekarnika
- Fasolę odsączamy z zalewy
- Czosnek wyciskamy do blendera, dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie blendujemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dipów.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Fasola biała z puszki (950 g)
- Sok z cytryny (bio) (125 ml)
- Czosnek (90 g)
- Mleko kokosowe (60 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Mąka kokosowa (36 g)
- Kminek mielony (12 g)
- Rozmaryn suszony (6 g)
- Oregano suszone (6 g)
- Tymianek suszony (6 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Chutney paprykowy
Papryki kroimy w drobną kostkę (pestki usuwamy) Jabłko obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazdo nasienne Miąższ z jabłek kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki…
WIĘCEJ >Dip z karczochami i szpinakiem
Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i wrzucić posiekaną cebulę. Po około 3 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Poczekać, aż czosnek puści aromat i dodać drobno posiekaną cukinię. Kiedy cukinia zmięknie, przełożyć zawartość patelni do…
WIĘCEJ >Sos „cezar”
Do blendera kielichowego dodajemy mleko, rybę razem z sosem, wyciśnięty sok z cytryny Dorzucamy czosnek Dajemy szczyptę soli i pieprzu Miksujemy blenderem jakieś 1 – 2 min Cały czas miksując dodajemy 1 łyżkę mąki kokosowej Następnie dodajemy…
WIĘCEJ >