fbpx
logo
Szukaj
open close

Dip z pieczonego bakłażana

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca3ace253-aaf4-4562-a1c6-bbb741e63c2b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Dip z pieczonego bakłażana

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Bakłażana nakłuwamy widelcem na całej powierzchni, kładziemy na papier i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
  • Po tym czasie wyciągamy bakłażana z piekarnika i odkładamy na ok. 15 minut do ostygnięcia
  • Następnie kroimy bakłażana wzdłuż na pół i za pomocą łyżki wybieramy ze środka miąższ, który przekładamy do blendera
  • Do blendera dodajemy pozostałe składniki i blendujemy przez ok. 1-2 minuty (do momentu uzyskania jednolitej konsystencji)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z bakłażanem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 20
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Bakłażan (240 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Masło orzechowe (z samych orzechów) (40 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pomidory w ziołowej panierce

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Pomidory kroimy wzdłuż na pół i układamy na (…)

WIĘCEJ >

Nadziewany bakłażan

Paprykę kroimy w paski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bakłażana (…)

WIĘCEJ >

Bakłażan z mozzarellą i oregano

Bakłażana kroimy w cienki plastry i posypujemy z każdej strony przyprawami (poza oregano) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i olej) (…)

WIĘCEJ >

Bakłażan faszerowany sarną

Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie (…)

WIĘCEJ >

Bakłażan w sosie koperkowym

Bakłażana kroimy w plasterki Rozgrzewamy masło na patelni Kawałki bakłażana podsmażamy kilka minut, następnie podlewamy wodą i dusimy (w razie (…)

WIĘCEJ >