fbpx
logo
Szukaj
open close

Dorsz zapiekany z jajkami i szczawiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfeae4606-f330-4001-a64f-a57e3f17b070
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Dorsz zapiekany z jajkami i szczawiem

Przygotowanie

  • Cytrynę kroimy na pół i wyciskamy z niej sok
  • Filet dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie wkładamy do blendera
  • Do blendera dodajemy mleko i przyprawy, dolewamy sok z cytryny i całość dokładnie blendujemy
  • Szczaw dokładnie myjemy, osuszamy i drobno kroimy
  • Następnie dodajemy szczaw do masy rybnej i dokładnie mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • W rondlu roztapiamy tłuszcz i ściągamy z kuchenki
  • Foremki smarujemy roztopionym tłuszczem, napełniamy je masą, a po środku formujemy wgłębienie
  • W każde wgłębienie wybijamy jajo i posypujemy przyprawami
  • Foremki wkładamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy do niego ciepłą wodę tak, aby sięgała połowy wysokości foremek
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 7-8 minut
  • Po tym czasie wyciągamy foremki z piekarnika i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dorszem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (204 g)
  • Dorsz atlantycki (świeży) (120 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Mleko w proszku (30 g)
  • Szczaw (25 g)
  • Masło (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Kmin rzymski (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Foremki do sufletów, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel, Wyciskarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Sandacz na purée z kalafiora

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny (…)

WIĘCEJ >

Dorsz pieczony w pesto

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem (olejem) Pomidora sparzamy, obieramy (…)

WIĘCEJ >

Dorsz na koprze włoskim

Rybę oczyszczamy, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy z każdej strony przyprawami Cebulę obieramy i drobno siekamy Koper oczyszczamy i (…)

WIĘCEJ >

Rosół z pulpetami z dorsza

Rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Wkładamy rybę i gotujemy przez ok. 10 minut Następnie wyciągamy rybę z (…)

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz w sosie szpinakowym

Dorsza dzielimy na pół Kładziemy w naczyniu żaroodpornym, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy łyżkę tłuszczu Przykrywamy pokrywką, wkładamy do nagrzanego (…)

WIĘCEJ >

-30% na wszystko!! Wpisz kod: MAJ30 w koszyku. Kod działa do niedzieli (5.05.2024)

X