Rosół z pulpetami z dorsza
Rosół z pulpetami z dorsza
Przygotowanie
- Rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia
- Wkładamy rybę i gotujemy przez ok. 10 minut
- Następnie wyciągamy rybę z rosołu i odkładamy do miski
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Zieleninę drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Rybę rozgniatamy widelcem na drobne kawałki
- Dodajemy podsmażoną cebulę, zieleninę, bułkę tartą, przyprawy oraz wybijamy jaja i całość dokładnie mieszamy
- Z masy rybnej formujemy pulpety wielkości większej od brukselki
- W garnku zagotowujemy wodę
- Wkładamy pulpety i gotujemy przez ok. 6-7 minut, a następnie wyciągamy łyżką cedzakową
- Pulpety podajemy z rosołem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje podania pulpetów.
Autor
Lista składników
- Rosół z gęsi (1500 ml)
- Dorsz atlantycki (świeży) (1000 g)
- Cebula (105 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Bułka tarta (55 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Koper (świeży) (24 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka śledziowa z cukinią, oliwkami i cebulą
Rybę na kawałki Pomidory kroimy w paski Cukinię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w piórka Rybę z warzywami wkładamy do miski i skrapiamy tłuszczem, a obok kładziemy kromki chleba
WIĘCEJ >Zupa rybna
Rybę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy masło klarowane Rybę wraz z pokrojonymi w połówki pomidorami podsmażamy. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, szczypiorek i przyprawy Po dwóch minutach dolewamy wodę i zmniejszamy ogień Wszystko gotujemy…
WIĘCEJ >Barszcz rosyjski
Buraki kroimy na cienkie długie paski, które dodajemy do zagotowanego wywaru Cebulę, marchewkę i białą kapustę drobno kroimy Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut i dodajemy resztę warzyw Gdy warzywa będą już gotowe (zajmuje…
WIĘCEJ >Chrzanowa zupa krem
Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę Pokrojony świeży chrzan płuczemy w ciepłej wodzie, zmieniając ją trzy razy Pora kroimy w plastry, czosnek obieramy Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy ciepłym bulionem…
WIĘCEJ >