fbpx
logo
Szukaj
open close

Drożdżówki orkiszowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3ecd65d9-8c65-4072-a1e3-ab9751fb8fe3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Drożdżówki orkiszowe

Przygotowanie

  • Mleko wlewamy do garnka i lekko podgrzewamy, po czym ściągamy garnek z kuchenki
  • Do garnka z mlekiem dodajemy drożdże, wsypujemy cukier i całość dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą
  • Tłuszcz wkładamy do rondla i lekko podgrzewamy, aż się rozpuści, po czym ściągamy rondel z kuchenki
  • Mleko przelewamy do większej miski, dodajemy pozostałe składniki (poza żółtkiem) i wyrabiamy ciasto drożdżowe
  • Ciasto dzielimy na 2 części
  • Stolnicę podsypujemy mąką, kładziemy na niej 1 część ciasta i posypujemy z wierzchu mąką
  • Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1 cm
  • Następnie formujemy z ciasta rulon, zawijając szerszym bokiem (przed zawinięciem opcjonalnie możemy dodać masę serową lub orzechową – podpięte przepisy)
  • Rulon kroimy na 5-6 cm kawałki
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier układamy drożdżówki (zachowujemy odstęp, ponieważ drożdżówki w trakcie pieczenia będą rosły)
  • Blachę odstawiamy na ok. 20 minut
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Żółtko roztrzepujemy i smarujemy nim z wierzchu drożdżówki (przed samym włożeniem do piekarnika)
  • Blachę z drożdżówki wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
  • Z drugą częścią ciasta postępujemy w ten sam sposób

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 16
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (700 g)
  • Mleko krowie (300 g)
  • Cukier trzcinowy (120 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Masło (65 g)
  • Drożdże (świeże) (60 g)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Sól morska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Garnek, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Rózga kuchenna, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kokosowe bułeczki „Popover”

Piekarnik nagrzewamy do temp. 225 st. C Do miski wybijamy jaja, przesiewamy przez sitko mąki, dodajemy pozostałe składniki i całość (…)

WIĘCEJ >

Masa serowa

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i dokładnie blendujemy Masę serową możemy użyć np. jako dodatek do drożdżówek (przepisy powiązane)

WIĘCEJ >

Słodkie bułeczki dyniowe

Tłuszcz kroimy w kostkę Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st. C Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem Do miski przesiewamy (…)

WIĘCEJ >

Korzenne bułeczki drożdżowe

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy, a następnie ściągamy rondel z kuchenki Do miski wsypujemy drożdże, odrobinę mąki (ok. 2 (…)

WIĘCEJ >