fbpx
logo
Szukaj
open close

Faszerowane liście boćwiny

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5f6414fc-4359-4665-849c-034c0e39bdf7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Faszerowane liście boćwiny

Przygotowanie

  • W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli
  • Rodzynki wrzucamy do miski, dolewamy wino i moczymy
  • Ryż wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 8-9 minut
  • Następnie ryż odcedzamy i przenosimy do miski
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wsypujemy orzeszki i prażymy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż się zarumienią)
  • Boćwinę dokładnie myjemy
  • Następnie od liści odcinamy łodygi i odkładamy
  • Wybieramy najdorodniejsze liście (3 liście na 1 porcję) i gotujemy je na parze przez ok. 3-4 minuty
  • Następnie rozkładamy liście na desce, odcinamy końce łodyg i usuwamy twarde włókna
  • Łodygi kroimy w drobną kostkę i gotujemy na parze przez ok. 3 minuty
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i łodygi boćwiny, mieszamy i smażymy przez ok. 5 minut, po czym ściągamy z kuchenki
  • Rodzynki odsączamy
  • Ser ścieramy na grubych oczkach tarki
  • Na patelnię dodajemy pozostałe składniki (zostawiamy 1/4 orzeszków) i całość dokładnie mieszamy
  • Pośrodku każdego liścia boćwiny rozkładamy porcję farszu i przykrywamy go bokami liścia, po czym każdy liść rolujemy wokół farszu
  • Faszerowane liście układamy w rondlu, podlewamy winem, w którym moczyły się rodzynki i dusimy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut
  • Po tym czasie układamy liście na talerzu i posypujemy pozostałymi orzeszkami

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z boćwiną.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Liść buraka (boćwina) (1200 g)
  • Cebula (210 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Rodzynki (50 g)
  • Orzechy piniowe (40 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Ser Parmezan (20 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Miska, Nóż, Patelnia, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki, marchewkę i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez (…)

WIĘCEJ >