fbpx
logo
Szukaj
open close

Figi z sosem pomarańczowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9ebc6db8-6086-4b18-bc96-06f1bc9468ed
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Figi z sosem pomarańczowym

Przygotowanie

  • Figi kroimy wzdłuż na pół
  • Na patelni rozgrzewamy miód
  • Figi układamy na patelni i obracamy 2-3 razy, aby były równomiernie pokryte miodem
  • Na patelnię wlewamy soki, wkładamy laskę wanilii i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy figi przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas polewając je sosem
  • Figi wyciągamy z patelni przy pomocy łyżki cedzakowej, dokładnie odsączamy i układamy na talerzach
  • Sos gotujemy na dużym ogniu przez ok. 2-3 minuty (aby lekko zgęstniał)
  • Następnie figi polewamy sosem i odkładamy do ostygnięcia
  • Ostygnięte figi wkładamy do lodówki i trzymamy je w niej do czasu podania

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z figami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Figa (świeża) (840 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (200 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (36 ml)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Wanilia – laska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Łyżka cedzakowa, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Figi z zabaione

Figi kroimy w ćwiartki i wkładamy do pucharków W garnku zagotowujemy wodę Do rondla wkładamy żółtka, dodajemy słodzik i ucieramy (…)

WIĘCEJ >

Figowe trufle czekoladowe

Figi zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 3 godz. Po tym czasie przenosimy figi do blendera, dolewamy wodę w (…)

WIĘCEJ >

Tarta ze świeżymi figami

Do blendera wsypujemy mąkę (6/7 ilości) oraz proszek do pieczenia i blendujemy Stopniowo dodajemy po jednej łyżce połowę tłuszczu, cały (…)

WIĘCEJ >

Ryżowy pudding truskawkowy z figą

Do rondla wsypujemy ryż, wlewamy mleko i zagotowujemy (w razie potrzeby dolewamy wodę) Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Koktajl jarmużowo-figowy

Myjemy jarmuż, gruszę i figi Wyjmujemy z gruszki gniazda nasienne Składniki umieszczamy w blenderze Dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy

WIĘCEJ >

Kurs Chemia w żywności - co nas truje? Dzisiaj 100 zł taniej!!

X