fbpx
logo
Szukaj
open close

Figi z zabaione

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ced85c59e-5e32-4291-ad56-a389bc6d93b9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Figi z zabaione

Przygotowanie

  • Figi kroimy w ćwiartki i wkładamy do pucharków
  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Do rondla wkładamy żółtka, dodajemy słodzik i ucieramy do momentu, aż żółtka będą jasne i puszyste
  • Następnie stawiamy rondel na garnku z gorącą wodą i cały czas ucierając, podgrzewamy na małym ogniu
  • Do żółtek stopniowo dolewamy wino, cały czas ucierając
  • Masę ucieramy do momentu, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję musu (ok. 4-5 minut)
  • Przygotowaną masą polewamy figi i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z figami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 4
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Figa (świeża) (840 g)
  • Wino białe słodkie (150 ml)
  • Jajo żółtko (80 g)
  • Cukier trzcinowy (50 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Pucharki do deserów, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Figowe trufle czekoladowe

Figi zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 3 godz. Po tym czasie przenosimy figi do blendera, dolewamy wodę w (…)

WIĘCEJ >

Tarta ze świeżymi figami

Do blendera wsypujemy mąkę (6/7 ilości) oraz proszek do pieczenia i blendujemy Stopniowo dodajemy po jednej łyżce połowę tłuszczu, cały (…)

WIĘCEJ >

Ryżowy pudding truskawkowy z figą

Do rondla wsypujemy ryż, wlewamy mleko i zagotowujemy (w razie potrzeby dolewamy wodę) Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Grillowany camembert z figami

Figę kroimy w ćwiartki Rozgrzewamy patelnię Wlewamy miód oraz ocet, kładziemy rozmaryn i podgrzewamy przez ok. 3-5 minut, aż zgęstnieję (…)

WIĘCEJ >

Koktajl jarmużowo-figowy

Myjemy jarmuż, gruszę i figi Wyjmujemy z gruszki gniazda nasienne Składniki umieszczamy w blenderze Dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy

WIĘCEJ >