Figi z zabaione
Figi z zabaione
Przygotowanie
- Figi kroimy w ćwiartki i wkładamy do pucharków
- W garnku zagotowujemy wodę
- Do rondla wkładamy żółtka, dodajemy słodzik i ucieramy do momentu, aż żółtka będą jasne i puszyste
- Następnie stawiamy rondel na garnku z gorącą wodą i cały czas ucierając, podgrzewamy na małym ogniu
- Do żółtek stopniowo dolewamy wino, cały czas ucierając
- Masę ucieramy do momentu, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję musu (ok. 4-5 minut)
- Przygotowaną masą polewamy figi i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z figami.
Autor
Lista składników
- Figa (świeża) (840 g)
- Wino białe słodkie (150 ml)
- Jajo żółtko (80 g)
- Cukier trzcinowy (50 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.