fbpx
logo
Szukaj
open close

Tarta ze świeżymi figami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2c99f161-d887-46e2-bb60-f1c21c47bd28
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tarta ze świeżymi figami

Przygotowanie

  • Do blendera wsypujemy mąkę (6/7 ilości) oraz proszek do pieczenia i blendujemy
  • Stopniowo dodajemy po jednej łyżce połowę tłuszczu, cały czas blendując, by ciasto uzyskało konsystencję bułki tartej
  • Nie wyłączając blendera dodajemy 1/3 ilości lekko rozmąconych jajek i wodę
  • Ciasto zagniatamy na lekko oprószonej mąką stolnicy, formujemy z niego kulę, spłaszczamy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę lekko smarujemy tłuszczem
  • Ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wykładamy nim dno oraz boki formy, po czym nakłuwamy je widelcem
  • Nakrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy na niego ryż i pieczemy przez ok. 15 minut
  • Następnie zdejmujemy arkusz oraz ryż i pieczemy spód jeszcze przez ok. 5 minut
  • Pozostały tłuszcz ucieramy z cukrem, dodając pozostałe jaja, zmielone orzechy i pozostałą mąkę
  • Masę nakładamy na sód tarty i dekorujemy figami
  • Ciasto pieczemy przez ok. 40-45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tart na słodko.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Figa (świeża) (840 g)
  • Mąka orkiszowa (340 g)
  • Masło klarowane ghee (200 g)
  • Migdał (200 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (40 g)
  • Woda (30 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Lodówka, Papier do pieczenia, Piekarnik, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Krupnik z komosy ryżowej (wegański / wegetariański)

Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie Marchew, seler, pietruszkę obrać Pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty…

WIĘCEJ >

Morelowy przysmak

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, dolewamy syrop z moreli, dodajemy owoce i mieszamy Zawartość miski przenosimy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego Do osobnej miski wsypujemy mąkę, proszek do…

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa z kurczakiem

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Paprykę oraz mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy paprykę oraz mięso, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 10 minut (do momentu, aż mięso…

WIĘCEJ >

Grillowany stek z pieczarkami

Imbir z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dolewamy sos sojowy i tłuszcz (olej), dodajemy cukier i dokładnie mieszamy Do naczynia płaskiego (niemetalowego) wkładamy mięso, dodajemy pieczarki, dolewamy marynatę i całość dokładnie mieszamy,…

WIĘCEJ >