fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tarta ze świeżymi figami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2c99f161-d887-46e2-bb60-f1c21c47bd28
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Tarta ze świeżymi figami

Przygotowanie

  • Do blendera wsypujemy mąkę (6/7 ilości) oraz proszek do pieczenia i blendujemy
  • Stopniowo dodajemy po jednej łyżce połowę tłuszczu, cały czas blendując, by ciasto uzyskało konsystencję bułki tartej
  • Nie wyłączając blendera dodajemy 1/3 ilości lekko rozmąconych jajek i wodę
  • Ciasto zagniatamy na lekko oprószonej mąką stolnicy, formujemy z niego kulę, spłaszczamy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę lekko smarujemy tłuszczem
  • Ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wykładamy nim dno oraz boki formy, po czym nakłuwamy je widelcem
  • Nakrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy na niego ryż i pieczemy przez ok. 15 minut
  • Następnie zdejmujemy arkusz oraz ryż i pieczemy spód jeszcze przez ok. 5 minut
  • Pozostały tłuszcz ucieramy z cukrem, dodając pozostałe jaja, zmielone orzechy i pozostałą mąkę
  • Masę nakładamy na sód tarty i dekorujemy figami
  • Ciasto pieczemy przez ok. 40-45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tart na słodko.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Figa (świeża) (840 g)
  • Mąka orkiszowa (340 g)
  • Masło klarowane ghee (200 g)
  • Migdał (200 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (40 g)
  • Woda (30 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Lodówka, Papier do pieczenia, Piekarnik, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryżanka z borówkami

Ryż gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut Do gotującego się ryżu dodajemy wiórki kokosowe oraz słodzik i gotujemy jeszcze przez ok. 3-5 minut (a najlepiej do momentu, aż ryż i wiórki pochłoną większość…

WIĘCEJ >

Dziecięcy tost z warzywami

Kromkę chleba wkładamy do tostera Ogórka kroimy w plastry i pół plastry Pomidorka kroimy na pół Grzankę i wszystkie warzywa układamy na talerzu (tak jak na załączonym obrazku)

WIĘCEJ >

Sałatka z sarniną i boczkiem

Sarnina Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kuleczki i smażymy 3 minuty,…

WIĘCEJ >

Pieczony camembert z ananasem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Ananasa kroimy w kostkę Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier wykładamy ser, na wierzch nakładamy kawałki ananasa i całość skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami Blachę wkładamy do…

WIĘCEJ >