Tarta ze świeżymi figami
Tarta ze świeżymi figami
Przygotowanie
- Do blendera wsypujemy mąkę (6/7 ilości) oraz proszek do pieczenia i blendujemy
- Stopniowo dodajemy po jednej łyżce połowę tłuszczu, cały czas blendując, by ciasto uzyskało konsystencję bułki tartej
- Nie wyłączając blendera dodajemy 1/3 ilości lekko rozmąconych jajek i wodę
- Ciasto zagniatamy na lekko oprószonej mąką stolnicy, formujemy z niego kulę, spłaszczamy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę lekko smarujemy tłuszczem
- Ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wykładamy nim dno oraz boki formy, po czym nakłuwamy je widelcem
- Nakrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy na niego ryż i pieczemy przez ok. 15 minut
- Następnie zdejmujemy arkusz oraz ryż i pieczemy spód jeszcze przez ok. 5 minut
- Pozostały tłuszcz ucieramy z cukrem, dodając pozostałe jaja, zmielone orzechy i pozostałą mąkę
- Masę nakładamy na sód tarty i dekorujemy figami
- Ciasto pieczemy przez ok. 40-45 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tart na słodko.
Autor
Lista składników
- Figa (świeża) (840 g)
- Mąka orkiszowa (340 g)
- Masło klarowane ghee (200 g)
- Migdał (200 g)
- Jajo kurze (153 g)
- Cukier trzcinowy (100 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (40 g)
- Woda (30 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryżanka z borówkami
Ryż gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut Do gotującego się ryżu dodajemy wiórki kokosowe oraz słodzik i gotujemy jeszcze przez ok. 3-5 minut (a najlepiej do momentu, aż ryż i wiórki pochłoną większość…
WIĘCEJ >Dziecięcy tost z warzywami
Kromkę chleba wkładamy do tostera Ogórka kroimy w plastry i pół plastry Pomidorka kroimy na pół Grzankę i wszystkie warzywa układamy na talerzu (tak jak na załączonym obrazku)
WIĘCEJ >Sałatka z sarniną i boczkiem
Sarnina Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kuleczki i smażymy 3 minuty,…
WIĘCEJ >Pieczony camembert z ananasem
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Ananasa kroimy w kostkę Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier wykładamy ser, na wierzch nakładamy kawałki ananasa i całość skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami Blachę wkładamy do…
WIĘCEJ >