fbpx
logo
Szukaj
open close

Tarta ze świeżymi figami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2c99f161-d887-46e2-bb60-f1c21c47bd28
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tarta ze świeżymi figami

Przygotowanie

  • Do blendera wsypujemy mąkę (6/7 ilości) oraz proszek do pieczenia i blendujemy
  • Stopniowo dodajemy po jednej łyżce połowę tłuszczu, cały czas blendując, by ciasto uzyskało konsystencję bułki tartej
  • Nie wyłączając blendera dodajemy 1/3 ilości lekko rozmąconych jajek i wodę
  • Ciasto zagniatamy na lekko oprószonej mąką stolnicy, formujemy z niego kulę, spłaszczamy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę lekko smarujemy tłuszczem
  • Ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wykładamy nim dno oraz boki formy, po czym nakłuwamy je widelcem
  • Nakrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy na niego ryż i pieczemy przez ok. 15 minut
  • Następnie zdejmujemy arkusz oraz ryż i pieczemy spód jeszcze przez ok. 5 minut
  • Pozostały tłuszcz ucieramy z cukrem, dodając pozostałe jaja, zmielone orzechy i pozostałą mąkę
  • Masę nakładamy na sód tarty i dekorujemy figami
  • Ciasto pieczemy przez ok. 40-45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tart na słodko.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Figa (świeża) (840 g)
  • Mąka orkiszowa (340 g)
  • Masło klarowane ghee (200 g)
  • Migdał (200 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (40 g)
  • Woda (30 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Lodówka, Papier do pieczenia, Piekarnik, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kulki matcha

Orzechy moczymy w zimnej wodzie przez ok. 8 godz. (a najlepiej całą noc) Po tym czasie orzechy odcedzamy i przenosimy do miski Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 5-10 minut, a następnie odcedzamy…

WIĘCEJ >

Lody bananowe

Kroimy banany i blendujemy razem z mlekiem kokosowym i miodem/daktylami Przelewamy do pojemnika, wkładamy do zamrażarki Mieszamy co 2 godziny aż do całkowitego zmrożenia

WIĘCEJ >

Pączki

Tłuszcz (masło) wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści Następnie ściągamy rondel z kuchenki i odkładamy do ostygnięcia Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, słodzik (cukier…

WIĘCEJ >

Brzoskwinie z masą migdałową

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Brzoskwinię kroimy na pół i usuwamy pestki Następnie układamy owoce na blasze do pieczenia Migdały wrzucamy do blendera kielichowego i mielimy, a następnie przesypujemy do miski Dodajemy ekstrakt…

WIĘCEJ >