fbpx
logo
Szukaj
open close

Tarta ze świeżymi figami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2c99f161-d887-46e2-bb60-f1c21c47bd28
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tarta ze świeżymi figami

Przygotowanie

  • Do blendera wsypujemy mąkę (6/7 ilości) oraz proszek do pieczenia i blendujemy
  • Stopniowo dodajemy po jednej łyżce połowę tłuszczu, cały czas blendując, by ciasto uzyskało konsystencję bułki tartej
  • Nie wyłączając blendera dodajemy 1/3 ilości lekko rozmąconych jajek i wodę
  • Ciasto zagniatamy na lekko oprószonej mąką stolnicy, formujemy z niego kulę, spłaszczamy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę lekko smarujemy tłuszczem
  • Ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wykładamy nim dno oraz boki formy, po czym nakłuwamy je widelcem
  • Nakrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy na niego ryż i pieczemy przez ok. 15 minut
  • Następnie zdejmujemy arkusz oraz ryż i pieczemy spód jeszcze przez ok. 5 minut
  • Pozostały tłuszcz ucieramy z cukrem, dodając pozostałe jaja, zmielone orzechy i pozostałą mąkę
  • Masę nakładamy na sód tarty i dekorujemy figami
  • Ciasto pieczemy przez ok. 40-45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tart na słodko.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Figa (świeża) (840 g)
  • Mąka orkiszowa (340 g)
  • Masło klarowane ghee (200 g)
  • Migdał (200 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (40 g)
  • Woda (30 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Lodówka, Papier do pieczenia, Piekarnik, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Tarta z czekoladą

Herbatniki wsypujemy do plastikowej torebki i drobno kruszymy Do rondla wkładamy połowę tłuszczu i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści (…)

WIĘCEJ >

Tarta daktylowo-kokosowa z malinami, jagodami i borówkami

Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować  Zalewamy wrzątkiem, tak, żeby je zakryło Przykrywamy pokrywką i czekamy z (…)

WIĘCEJ >

Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie

Masło klarowane powinno mięć temperaturę pokojową (wyjmujemy wcześniej z lodówki) W misce mieszamy łyżkę miodu, masło i 12 łyżek mąki (…)

WIĘCEJ >

Tarta kokosowa z musem śliwkowym

Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym (…)

WIĘCEJ >

Kokosowa tarta malinowa

Masa malinowa: Maliny wkładamy do garnka i zaczynamy pomału gotować Dodajemy miód Zagotowujemy maliny i wyłączamy palnik Żelatynę wsypujemy do małej (…)

WIĘCEJ >