Filety rybne z ziołową pastą
Filety rybne z ziołową pastą
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Zieleninę grubo siekamy i przenosimy do robota kuchennego
- Do robota kuchennego dodajemy tłuszcz (oliwę) oraz sok z cytryny i całość miksujemy na jednolitą pastę
- Rybę kładziemy na papier i smarujemy ziołową pastą
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 12-15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybami.
Rybę możesz podawać z różnymi dodatkami np. z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (800 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (24 g)
- Bazylia (świeża) (24 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Mięta (świeża) (6 g)
- Szczypiorek (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryżowy pudding truskawkowy z figą
Do rondla wsypujemy ryż, wlewamy mleko i zagotowujemy (w razie potrzeby dolewamy wodę) Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki Pod rondlem zmniejszamy ogień, dodajemy truskawki oraz wanilię i gotujemy przez ok. 35-40 minut,…
WIĘCEJ >Marmolada z cebuli
Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce, paski lub piórka Gruszkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę W garnku rozgrzać masło Wrzucić gruszkę, smażyć 2 min., zamieszać Dodać cebulę, smażyć 5 min., zamieszać co jakiś…
WIĘCEJ >Krem szparagowy (na wywarze kostnym)
Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…
WIĘCEJ >Pasta warzywna
Warzywa obieramy Ścieramy na tarce Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy w rondelku tłuszcz i smażymy przez 2-3 min cebulę z czosnkiem Dodajemy starte warzywa Wlewamy pół szklanki zimnej wody, przykrywamy pokrywką i…
WIĘCEJ >