Fishburgery
Fishburgery
Przygotowanie
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia
- Do miski z serem wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i mieszamy
- Do osobnej miski wlewamy białka i ubijamy na sztywną pianę
- Każdy filet zanurzamy w pianie z białek, a następnie obtaczamy w mieszance z bułką tartą i układamy filety na papierze
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
- Ogórki drobno siekamy i przenosimy do miski
- Dodajemy majonez i mieszamy
- Bułki kroimy na pół i smarujemy każdą połówkę majonezowym sosem
- Pomidory kroimy w cienkie plastry
- Sałatę rwiemy na kawałki
- Na połowę bułki kładziemy filet, pomidora oraz sałatę i przykrywamy drugą połową bułki (tak postępujemy z każdą bułką)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam równie smaczne propozycje przyrządzenia innych burgerów.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (400 g)
- Pomidor (340 g)
- Bułka pszenna (320 g)
- Sałata lodowa (160 g)
- Jajo białko (62 g)
- Bułka tarta (60 g)
- Majonez (50 g)
- Ogórek kiszony (45 g)
- Ser Parmezan (15 g)
- Zioła prowansalskie (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Koktajl z ananasa
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego Miksujemy na gładko
WIĘCEJ >Patisony z ziołami i czosnkiem
Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w cienkie plasterki Patisony kroimy w ćwiartki Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 30 sek. Dodajemy cebulę z patisonami i podsmażamy przez…
WIĘCEJ >Tortille z kurczakiem i kukurydzą
Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy przyprawami z każdej strony (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 6-7 minut z każdej strony Zieleninę drobno siekamy…
WIĘCEJ >Bezglutenowy deser z tapioki
Tapiokę zalać zimną wodą w proporcji 1:10 (na 100 g tapioki należy użyć 1 L wody) i gotować przez 10 minut mieszając czujnie, aby się nie przypaliła. Po zdjęciu z ognia odstawić na kolejne 10…
WIĘCEJ >