Francuski pâté z kurzej wątróbki
Francuski pâté z kurzej wątróbki
Przygotowanie
- Poprzedniego wieczoru oprawiamy wątróbkę i zostawiamy na noc w lodówce w mleku kokosowym.
- Następnego dnia dokładnie osuszamy wątróbkę ręcznikiem papierowym.
- Smażymy boczek na patelni, aż będzie chrupiący i przekładamy na talerz.
- Na wytopionym tłuszczu smażymy cebulę, aż się zeszkli. Posypujemy odrobiną soli, tymiankiem i czosnkiem. Dodajemy wątróbkę i smażymy po około 4-5 minut z każdej strony, aż będzie brązowa, ale nadal miękka. Odstawiamy z ognia i czekamy chwilę aż przestygnie.
- Przekładamy wątróbkę z cebulą do blendera i miksujemy, aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy aminokwasy kokosowe, mleko kokosowe i ponownie blendujemy. Na koniec wrzucay pokrojony w kostkę boczek i mieszamy całość łyżką.
Rady dietetyka
Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w poradniku dietetycznym w artykule pt. „Wątróbka to multiwitamina”.
Autor
Lista składników
- Kurczak wątróbka (400 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (80 g)
- Mleko kokosowe (30 ml)
- Aminokwasy kokosowe – nektar kwiatu kokosowego (10 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Czosnek granulowany (1 g)
- Tymianek suszony (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaron warzywny z sosem myśliwskim
Makaron: Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew, obieramy, kroimy w plastry a następnie w długie paski Pocięte marchew, kalarepę i cukinię mieszamy…
WIĘCEJ >Sałatka z kaszy jaglanej
Dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować w wrzącej osolonej wodzie do miękkości Kaszę odcedzamy na sicie, wrzucamy do jakiejś miski i zostawiamy do ostygnięcia…
WIĘCEJ >Wolnowarzone żeberka
Żeberka wkładamy do wolnowaru i dolewamy wody do ich wysokości. Dodajemy przyprawy i ustawiamy na tryb LOW na 7 godzin lub całą noc. Po upływie czasu wolnowarzenia, dzielimy żeberka na porcje. Przy podaniu, posypujemy mięso…
WIĘCEJ >Zielona zimowa zupa (wegańska / wegetariańska)
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy brukselki, zalewamy bulionem Gotujemy 10 min…
WIĘCEJ >