Francuski pâté z kurzej wątróbki
Francuski pâté z kurzej wątróbki
Przygotowanie
- Poprzedniego wieczoru oprawiamy wątróbkę i zostawiamy na noc w lodówce w mleku kokosowym.
- Następnego dnia dokładnie osuszamy wątróbkę ręcznikiem papierowym.
- Smażymy boczek na patelni, aż będzie chrupiący i przekładamy na talerz.
- Na wytopionym tłuszczu smażymy cebulę, aż się zeszkli. Posypujemy odrobiną soli, tymiankiem i czosnkiem. Dodajemy wątróbkę i smażymy po około 4-5 minut z każdej strony, aż będzie brązowa, ale nadal miękka. Odstawiamy z ognia i czekamy chwilę aż przestygnie.
- Przekładamy wątróbkę z cebulą do blendera i miksujemy, aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy aminokwasy kokosowe, mleko kokosowe i ponownie blendujemy. Na koniec wrzucay pokrojony w kostkę boczek i mieszamy całość łyżką.
Rady dietetyka
Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w poradniku dietetycznym w artykule „Wątróbka to multiwitamina”.
Autor
Lista składników
- 400 g ekologicznej kurzej wątróbki
- 8 plastrów cienko pokrojonego wędzonego boczku (80 g)
- 1 cebula (100 g)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku (2 g)
- ¾ łyżeczki sproszkowanego czosnku (1 g)
- 3 łyżki mleka kokosowego o zawartości tłuszczu 85% (30 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Koktajl Pina Colada
Z góry kokosa odcinamy biały miąższ żeby dostać się do skorupy Lekko rękojeścią noża uderzamy w skorupę żeby wybić otwór Wodę kokosowa cedzimy przez gęste sitko Resztę kokosa rozcinamy i wydłubujemy łyżką biały miąższ Miąższ…
WIĘCEJ >Filet z kurczaka z mozzarellą i pomidorami
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Pierś lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa Solimy i pieprzymy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy kurczaka po 3 min z każdej strony Przekładamy mięso na naczynie do zapiekania…
WIĘCEJ >Warzywa z grilla z jajkami sadzonymi i kiełbasą
Kiełbasę ponacinać w paski Cukinię pokroić w plastry Paprykę pokroić w plastry Kalarepę obrać i pokroić w plastry Cebulę pokroić w plastry Białą rzodkiew obrać i pokroić w plastry Na patelni grillowej rozgrzać łyżkę tłuszczu…
WIĘCEJ >Wątróbka drobiowa z ananasem duszona w mleku kokosowym
Cebulę obrać i pokroić. Ananasa obrać, pokroić w plastry około dwucentymetrowe i potem nożykiem naokoło odciąć skórę i okrągły twardy środek plastra Rozgrzać dużą patelnię (najlepiej taką wysoką), na suchą patelnię wrzucić wątróbki a następnie…
WIĘCEJ >