Francuski pâté z kurzej wątróbki
Francuski pâté z kurzej wątróbki
Przygotowanie
- Poprzedniego wieczoru oprawiamy wątróbkę i zostawiamy na noc w lodówce w mleku kokosowym.
- Następnego dnia dokładnie osuszamy wątróbkę ręcznikiem papierowym.
- Smażymy boczek na patelni, aż będzie chrupiący i przekładamy na talerz.
- Na wytopionym tłuszczu smażymy cebulę, aż się zeszkli. Posypujemy odrobiną soli, tymiankiem i czosnkiem. Dodajemy wątróbkę i smażymy po około 4-5 minut z każdej strony, aż będzie brązowa, ale nadal miękka. Odstawiamy z ognia i czekamy chwilę aż przestygnie.
- Przekładamy wątróbkę z cebulą do blendera i miksujemy, aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy aminokwasy kokosowe, mleko kokosowe i ponownie blendujemy. Na koniec wrzucay pokrojony w kostkę boczek i mieszamy całość łyżką.
Rady dietetyka
Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w poradniku dietetycznym w artykule pt. „Wątróbka to multiwitamina”.
Autor
Lista składników
- Kurczak wątróbka (400 g)
- Cebula (105 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (80 g)
- Mleko kokosowe (30 ml)
- Aminokwasy kokosowe (sos kokosowy) (10 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Czosnek granulowany (1 g)
- Tymianek suszony (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i ziemniakami
Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cykorię myjemy i kroimy w plastry Cebulę kroimy w krążki Ziemniaki myjemy, solimy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C przez 30 min…
WIĘCEJ >Placki gruszkowe z sosem owocowym
Placki Gruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach do miski Dodajemy mąki oraz wybijamy jaja i całość blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy porcję ciasta i smażymy małe placki po…
WIĘCEJ >Wołowina duszona w warzywach
Mięso myjemy i kroimy w kostkę (łatę dodatkowo oczyszczamy z błon). W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy drobno posiekane czosnek i cebulę. Podsmażamy aż się zeszklą i dodajemy mięso. Smażymy aż się przyrumieni. Następnie dodajemy…
WIĘCEJ >Krem szparagowy
Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…
WIĘCEJ >