fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Francuski pâté z kurzej wątróbki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8c82bd98-54fa-49fe-9138-8bf1a6dd8f58-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Francuski pâté z kurzej wątróbki

Przygotowanie

  • Poprzedniego wieczoru oprawiamy wątróbkę i zostawiamy na noc w lodówce w mleku kokosowym.
  • Następnego dnia dokładnie osuszamy wątróbkę ręcznikiem papierowym.
  • Smażymy boczek na patelni, aż będzie chrupiący i przekładamy na talerz.
  • Na wytopionym tłuszczu smażymy cebulę, aż się zeszkli. Posypujemy odrobiną soli, tymiankiem i czosnkiem. Dodajemy wątróbkę i smażymy po około 4-5 minut z każdej strony, aż będzie brązowa, ale nadal miękka. Odstawiamy z ognia i czekamy chwilę aż przestygnie.
  • Przekładamy wątróbkę z cebulą do blendera i miksujemy, aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy aminokwasy kokosowe, mleko kokosowe i ponownie blendujemy. Na koniec wrzucay pokrojony w kostkę boczek i mieszamy całość łyżką.

Rady dietetyka

Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w poradniku dietetycznym w artykule pt. „Wątróbka to multiwitamina”.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Kurczak wątróbka (400 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (80 g)
  • Mleko kokosowe (30 ml)
  • Aminokwasy kokosowe – nektar kwiatu kokosowego (10 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Czosnek granulowany (1 g)
  • Tymianek suszony (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Potrawka z chorizo

Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach Chorizo kroimy w plastry i wkładamy do misy wolnowaru wraz z włoszczyzną Dodajemy pół szklanki wody Ustawiamy wolnowar na Low (1) i wolnowarzymy przez co najmniej 5 godz….

WIĘCEJ >

Pasztet z dzika z grzybami i chleb gryczany

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…

WIĘCEJ >

Bigos ze świeżej i kiszonej kapusty

Białą kapustę drobno kroimy za pomocą noża lub obieraczki do warzyw Poszatkowaną białą kapustę, wrzucamy do dużego garnka z pokrywką, zalewamy dwiema szklankami gorącej wody i stawiamy na kuchence Kapustę kiszoną przepłukujemy bieżącą wodą, odciskamy nadmiar soku i…

WIĘCEJ >

Bakłażany faszerowane warzywami

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, kroimy na pół, wybieramy środek i rozgniatamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Cebule kroimy i podsmażamy. Suszone pomidory kroimy w paski. Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, na…

WIĘCEJ >