fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Francuski pâté z kurzej wątróbki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8c82bd98-54fa-49fe-9138-8bf1a6dd8f58-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Francuski pâté z kurzej wątróbki

Przygotowanie

  • Poprzedniego wieczoru oprawiamy wątróbkę i zostawiamy na noc w lodówce w mleku kokosowym.
  • Następnego dnia dokładnie osuszamy wątróbkę ręcznikiem papierowym.
  • Smażymy boczek na patelni, aż będzie chrupiący i przekładamy na talerz.
  • Na wytopionym tłuszczu smażymy cebulę, aż się zeszkli. Posypujemy odrobiną soli, tymiankiem i czosnkiem. Dodajemy wątróbkę i smażymy po około 4-5 minut z każdej strony, aż będzie brązowa, ale nadal miękka. Odstawiamy z ognia i czekamy chwilę aż przestygnie.
  • Przekładamy wątróbkę z cebulą do blendera i miksujemy, aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy aminokwasy kokosowe, mleko kokosowe i ponownie blendujemy. Na koniec wrzucay pokrojony w kostkę boczek i mieszamy całość łyżką.

Rady dietetyka

Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w poradniku dietetycznym w artykule „Wątróbka to multiwitamina”.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 400 g ekologicznej kurzej wątróbki
  • 8 plastrów cienko pokrojonego wędzonego boczku (80 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku (2 g)
  • ¾ łyżeczki sproszkowanego czosnku (1 g)
  • 3 łyżki mleka kokosowego o zawartości tłuszczu 85% (30 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl Pina Colada

Z góry kokosa odcinamy biały miąższ żeby dostać się do skorupy Lekko rękojeścią noża uderzamy w skorupę żeby wybić otwór Wodę kokosowa cedzimy przez gęste sitko Resztę kokosa rozcinamy i wydłubujemy łyżką biały miąższ Miąższ…

WIĘCEJ >

Filet z kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Pierś lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa Solimy i pieprzymy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy kurczaka po 3 min z każdej strony Przekładamy mięso na naczynie do zapiekania…

WIĘCEJ >

Warzywa z grilla z jajkami sadzonymi i kiełbasą

Kiełbasę ponacinać w paski Cukinię pokroić w plastry Paprykę pokroić w plastry Kalarepę obrać i pokroić w plastry Cebulę pokroić w plastry Białą rzodkiew obrać i pokroić w plastry Na patelni grillowej rozgrzać łyżkę tłuszczu…

WIĘCEJ >

Wątróbka drobiowa z ananasem duszona w mleku kokosowym

Cebulę obrać i pokroić. Ananasa obrać, pokroić w plastry około dwucentymetrowe i potem nożykiem naokoło odciąć skórę i okrągły twardy środek plastra Rozgrzać dużą patelnię (najlepiej taką wysoką), na suchą patelnię wrzucić wątróbki a następnie…

WIĘCEJ >