fbpx
logo
Szukaj
open close

Gelette z cukinią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf95a5bb0-48bc-45c6-a552-254285e002aa
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Gelette z cukinią

Przygotowanie

Ciasto

  • Tłuszcz kroimy w kostkę (powinien być zimny)
  • Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę, dodajemy przyprawy (sól) oraz tłuszcz i siekamy nożem do momentu, aż powstanie drobna kruszonka
  • Następnie dodajemy jajo i łączymy składniki w kulę, którą lekko rozpłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.

Nadzienie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Cukinię kroimy w plasterki
  • Papier do pieczenia oprószamy mąką
  • Ciasto wyciągamy z lodówki i kładziemy na papier, po czym rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 35 cm
  • Następnie ciasto razem z papierem przenosimy na blachę
  • Na środku ciasta układamy plasterki cukinii, pozostawiając 2 cm wolnego ciasta na brzegach
  • Pomiędzy plasterki cukinii wkładamy rozdrobniony ser i całość posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) oraz posiekaną zieleniną
  • Tłuszcz wkładamy do garnka (lub mikrofalówki) i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi, po czym ściągamy z kuchenki
  • Do tłuszczu dodajemy miód i mieszamy, aż całość się dokładnie połączy
  • Wierzch cukinii smarujemy mieszanką i zawijamy brzegi ciasta na nadzienie (najlepiej za pomocą łopatki, podważając ciasto od spodu), a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Z piekarnika wyciągamy gotową potrawę i posypujemy cebulą (można posypać kilka minut przed końcem pieczenia, aby się również lekko podpiekła)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z cukinią.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Masło (100 g)
  • Jajo kurze (25 g)
  • Sól morska (1.5 g)

Nadzienie

  • Cukinia zielona (300 g)
  • Ser kozi (100 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Masło (30 g)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Mąka orkiszowa (6 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Garnek, Lodówka, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Cukinia z kukurydzą, dymką i parmezanem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Cukinię gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Następnie odcedzamy, kroimy wzdłuż (…)

WIĘCEJ >

Cukinia w sosie pomidorowo-ziołowym

Czosnek obieramy i drobno siekamy Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cukinię (…)

WIĘCEJ >

Smażona cukinia z ciecierzycą

Cukinię kroimy w plastry Zieleninę drobno siekamy Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą (…)

WIĘCEJ >

Zapiekanka z cukinii

Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku. Dodać (…)

WIĘCEJ >

Chleb z cukinii

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Cukinię, razem ze skórą trzemy na tarce na cienkich oczkach Dodajemy do (…)

WIĘCEJ >