fbpx
logo
Szukaj
open close

Cukinia z kukurydzą, dymką i parmezanem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4abae2d8-57a2-439f-843e-45eb0f1ccc11
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Cukinia z kukurydzą, dymką i parmezanem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Cukinię gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut
  • Następnie odcedzamy, kroimy wzdłuż na pół i wyciągamy miąższ z pestkami ze środka
  • Miąższ kroimy, odciskamy z nadmiaru wody i wrzucamy do miski
  • Kukurydzę odsączamy z zalewy i przenosimy do miski z miąższem z cukinii
  • Dymkę drobno siekamy i przenosimy do miski z miąższem z cukinii
  • Do miski dodajemy żółtka, połowę startego sera oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Białka lekko ubijamy i mieszamy z resztą składników
  • Połówki cukinii układamy w naczyniu żaroodpornym, wypełniamy farszem i posypujemy drugą połową startego sera
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z cukinią.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (600 g)
  • Cebula dymka (200 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (150 g)
  • Jajo białko (60 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Jajo żółtko (40 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz kajeński (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Mikser, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Komosanka z jabłkiem, bananem i masłem orzechowym

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach Banana obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Sałatka z truskawkami, wędzonką i skwarkami

Sałatę drzemy palcami Truskawki myjemy, przekrajamy na połówki i kładziemy na sałacie Cebulę kroimy w krążki i kładziemy na sałacie Na górze układamy plastry szynki Polewamy sosem kolendrowym Posypujemy skwarkami

WIĘCEJ >

Placki bananowe z owocami

Banany obieramy, łamiemy w małe kawałki i wkładamy do naczynia w którym będziemy miksować Dodajemy jajko, mleko kokosowe Miksujemy Dodajemy sok z cytryny Cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce mąkę kokosową Jeśli ciasto jest…

WIĘCEJ >

Mandarynka

Mandarynki umyć i obrać

WIĘCEJ >