fbpx
logo
Szukaj
open close

Cukinia z kukurydzą, dymką i parmezanem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4abae2d8-57a2-439f-843e-45eb0f1ccc11
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Cukinia z kukurydzą, dymką i parmezanem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Cukinię gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut
  • Następnie odcedzamy, kroimy wzdłuż na pół i wyciągamy miąższ z pestkami ze środka
  • Miąższ kroimy, odciskamy z nadmiaru wody i wrzucamy do miski
  • Kukurydzę odsączamy z zalewy i przenosimy do miski z miąższem z cukinii
  • Dymkę drobno siekamy i przenosimy do miski z miąższem z cukinii
  • Do miski dodajemy żółtka, połowę startego sera oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Białka lekko ubijamy i mieszamy z resztą składników
  • Połówki cukinii układamy w naczyniu żaroodpornym, wypełniamy farszem i posypujemy drugą połową startego sera
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z cukinią.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (600 g)
  • Cebula dymka (200 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (150 g)
  • Jajo białko (60 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Jajo żółtko (40 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz kajeński (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Mikser, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Babka pomarańczowo – kokosowa

Szykujemy formę do babki (najlepsza będzie silikonowa), jeśli mamy metalową, to smarujemy tłuszczem i posypujemy ścianki mąką gryczaną Piekarnik ustawiamy na 190 st. C. Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą…

WIĘCEJ >

Owsianka dla dziecka 7

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >

Ciasto marchewkowo-dyniowe

Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Jaja wybijamy do osobnej miski, dodajemy cukier i ubijamy Do jaj dodajemy przesianą przez sitko mąkę, tłuszcz (pokrojony wcześniej w kostkę), sodę i przyprawy (cynamon)…

WIĘCEJ >

Przepiórcze jaja smażone z kapustą pak choi

Masło rozgrzewamy na patelni. Wsypujemy kminek i chwilę go prażymy. Kapustę pak choi kroimy w kostkę, nastęnie wrzucamy na patelnię razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażymy przez ok. 5 minut mieszając, Pomiędzy kawałki kapusty…

WIĘCEJ >