Cukinia z kukurydzą, dymką i parmezanem
Cukinia z kukurydzą, dymką i parmezanem
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Cukinię gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut
- Następnie odcedzamy, kroimy wzdłuż na pół i wyciągamy miąższ z pestkami ze środka
- Miąższ kroimy, odciskamy z nadmiaru wody i wrzucamy do miski
- Kukurydzę odsączamy z zalewy i przenosimy do miski z miąższem z cukinii
- Dymkę drobno siekamy i przenosimy do miski z miąższem z cukinii
- Do miski dodajemy żółtka, połowę startego sera oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
- Białka lekko ubijamy i mieszamy z resztą składników
- Połówki cukinii układamy w naczyniu żaroodpornym, wypełniamy farszem i posypujemy drugą połową startego sera
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 25 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z cukinią.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (600 g)
- Cebula dymka (200 g)
- Kukurydza w zalewie (słoik) (150 g)
- Jajo białko (60 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Jajo żółtko (40 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz kajeński (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.