Makaron z cukinią i pomidorami
Makaron z cukinią i pomidorami
Przygotowanie
- Cukinię myjemy i kroimy w kostkę
- Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię, rozgrzaną oliwę
- Dodajemy pomidory. Obsmażamy około 8 minut, aż pomidory popękają
- Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- Do ugotowanego makaronu dajemy warzywa. Dodajemy sól, pieprz i bazylię, mieszamy
- Najlepiej podawać bezpośrednio po ugotowaniu
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety związanej z nietolerancjami.
Uwagi
Do dania można dodać drobno pokrojony czosnek.
Zdjęcie poglądowe.
Autor
Lista składników
- 80 g makaronu gryczanego
- ¼ cukinii zielonej (75 g)
- ½ garści pomidorów koktajlowych (50 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin (5 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 garść świeżej bazylii (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Racuchy gryczane z morelami
Morele: Morele pozbawiamy pestek Kroimy w kawałki Wrzucamy do suchego garnka i podgrzewamy na małym ogniu Dodajemy łyżeczkę miodu Dusimy owoce 15 min Racuchy: 1 łyżeczkę miodu dodajemy do miski Dodajemy drożdże i szczyptę soli…
WIĘCEJ >Koktajl (shake) kokosowo – bananowy z ananasem
Z góry kokosa odcinamy biały miąższ, żeby dostać się do skorupy Lekko rękojeścią noża uderzamy w skorupę, żeby wybić otwór Wodę kokosowa cedzimy przez gęste sitko Resztę kokosa rozcinamy i wydłubujemy łyżką biały miąższ Miąższ…
WIĘCEJ >Spaghetti Konjac z wędzonym pstrągiem w sosie pomidorowym
makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” w tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę pstrąga obieramy z skóry i…
WIĘCEJ >Sałatka marokańska z batatów
Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C z opcją grzania góra-dół. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy z nim bataty z przyprawami. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do…
WIĘCEJ >