Makaron z cukinią i pomidorami
Makaron z cukinią i pomidorami
Przygotowanie
- Cukinię myjemy i kroimy w kostkę
- Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię, rozgrzaną oliwę
- Dodajemy pomidory. Obsmażamy około 8 minut, aż pomidory popękają
- Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- Do ugotowanego makaronu dajemy warzywa. Dodajemy sól, pieprz i bazylię, mieszamy
- Najlepiej podawać bezpośrednio po ugotowaniu
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety związanej z nietolerancjami.
Uwagi
Do dania można dodać drobno pokrojony czosnek.
Zdjęcie poglądowe.
Autor
Lista składników
- 80 g makaronu gryczanego
- ¼ cukinii zielonej (75 g)
- ½ garści pomidorów koktajlowych (50 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin (5 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 garść świeżej bazylii (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa krem z marchewki
Warzywa myjemy i obieramy Odkładamy 10 marchewek na bok 3 marchewki oraz pozostałą włoszczyznę wrzucany do garnka z gotującą się wodą i gotujemy na małym ogniu Po 30 minutach dodajemy przyprawy, a także pozostałe marchewki….
WIĘCEJ >Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym
Kurki płuczemy i oczyszczamy z piasku. Kroimy na podobnej wielkości kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oleju kokosowego. Kiedy się podgrzeje wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut. Dodajemy kurki, solimy do smaku i…
WIĘCEJ >Fritatta szparagowa
Szparagi obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 5 min (jeśli używamy ze słoika, to od razu kroimy) Wyjmujemy i kroimy w 2-3 cm kawałki Pomidorki przekrawamy na połówki Por przekrawamy na pół, płuczemy pod…
WIĘCEJ >Smażone przegrzebki
Natkę pietruszki siekamy Przegrzebki płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy Na patelni roztapiamy masło, a następnie równomiernie rozkładamy przegrzebki Smażymy przez 2 minuty, obracamy i dalej smażymy, aż będą miękkie, ale zwarte Ściągamy z…
WIĘCEJ >