Gryczanka z mlekiem roślinnym i miodem
Gryczanka z mlekiem roślinnym i miodem
Przygotowanie
- Płatki gryczane gotujemy do miękkości w wodzie
- Wlewamy mleko
- Polewamy łyżką miodu
- Można posypać cynamonem
Rady dietetyka
Jeśli cierpisz z powodu nietolerancji histaminy, możesz mleko kokosowe zastąpić mlekiem kozim. Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji.
Uwagi
Płatki gryczane możesz zastąpić jaglanymi. W przepisie zamiast mleka kokosowego możesz wykorzystać inne, np. migdałowe lub ryżowe (patrz na ich skład).
Autor
Lista składników
- 5 łyżek płatków gryczanych (75 g)
- 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
- 1 łyżka miodu(10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasta z wątróbki z gruszką
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Gruszkę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek Kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli Zasmażamy…
WIĘCEJ >Koktajl truskawkowo-bananowy na zimno
Obieramy banana Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze Blendujemy
WIĘCEJ >Spaghetti z cukinii na zimno
Cukinię obieramy i tniemy na cieniutkie paseczki używając do tego celu obieraczki do warzyw. Przydatnym urządzeniem do tego celu może również być spiromat (tarka spiralna). Wszystkie składniki na sos miksujemy i powstałym sosem polewamy cukiniowe…
WIĘCEJ >Barszcz rosyjski
Buraki kroimy na cienkie długie paski, które dodajemy do zagotowanego wywaru Cebulę, marchewkę i białą kapustę drobno kroimy Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut i dodajemy resztę warzyw Gdy warzywa będą już gotowe (zajmuje…
WIĘCEJ >