Gulasz wołowy z papryką
Gulasz wołowy z papryką
Przygotowanie
- Mięso kroimy w kostkę
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Marchew obieramy i kroimy w plasterki
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty mąką
- W naczyniu żaroodpornym podgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
- Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 8-10 minut (mięso najlepiej smażyć partiami), co jakiś czas obracając
- Następnie przenosimy mięso do miski
- W naczyniu podgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz marchewkę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy przyprawy (paprykę i tymianek), mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy z powrotem mięso i pomidory, dolewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszów.
Autor
Lista składników
- Pomidor w puszce (800 g)
- Wołowina łopatka (750 g)
- Bulion mięsny (250 ml)
- Marchew (200 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Mąka orkiszowa (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Czosnek (5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Tymianek suszony (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Halibut z sosem chrzanowo-porowym
Halibut: Halibuta płuczemy pod zimną wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą. Następnie oprószamy filety skrobią z maranty. Na patelni rozgrzewamy dobrze tłuszcz i smażymy rybę z każdej…
WIĘCEJ >Zupa z cukinii
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Por kroimy w półksiężyce Cukinię kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z porem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy cukinię…
WIĘCEJ >Koszyczki z kukurydzą i papryką
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę na babeczki smarujemy tłuszczem (najlepiej formę na 12 babeczek) Z chleba wycinamy kółka i każde kółko wciskamy w zagłębienie formy, tak aby nie wypełniało całego otworu Formę…
WIĘCEJ >Gulasz z ziemniakami i kalafiorem
Mięso dokładnie oczyszczamy, kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm i przenosimy do miski Dodajemy przyprawy i mieszamy Kalafior dzielimy na różyczki Papryki kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm (gniazda nasienne usuwamy)…
WIĘCEJ >