fbpx
logo
Szukaj
open close

Gulasz z kurczaka i soi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1b91ea1d-cd1b-4e49-a4a1-438ba781f851
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gulasz z kurczaka i soi

Przygotowanie

  • Soję wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 6 godz.
  • Po tym czasie odcedzamy soję i rozcieramy w palcach namoczone ziarna, aby usunąć z nich łuski
  • Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski
  • Dodajemy mąkę i dokładnie obtaczamy
  • Imbir z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Cebulę drobno siekamy
  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Dodajemy imbir z czosnkiem, cebulę oraz marchewkę i smażymy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając
  • Dodajemy soję, dolewamy bulion oraz wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 1 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszów.

Gulasz możesz podawać z makaronem, kaszą lub ryżem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Cebula (105 g)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Marchew (90 g)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Masło (15 g)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - o grubym dnie, Pokrywka do patelni, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dip z czerwonej papryki

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Papryki kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut (pieczemy do momentu, aż napęcznieją) Następnie przenosimy papryki do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia…

WIĘCEJ >

Zupa czosnkowo-jaglana

Orzechy moczymy w wodzie (najlepiej przez całą noc – około 8 godzin) Czosnek obieramy i siekamy Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę Kaszę jaglaną przepłukujemy i sparzamy W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy kaszę…

WIĘCEJ >

Pomidory zapiekane z serem

Pomidory kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Kokilki smarujemy tłuszczem Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy…

WIĘCEJ >

Meksykańska sałatka z kurczaka

Pierś z kurczaka gotujemy ok. 20-30 minut, a następnie po wystudzeniu kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Papryki i pomidora kroimy w kostkę. W miseczce przygotowujemy sos, łącząc: majonez, sok z cytryny, chilli, kmin, sól…

WIĘCEJ >