Gulasz z kurczaka i soi
Gulasz z kurczaka i soi
Przygotowanie
- Soję wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 6 godz.
- Po tym czasie odcedzamy soję i rozcieramy w palcach namoczone ziarna, aby usunąć z nich łuski
- Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski
- Dodajemy mąkę i dokładnie obtaczamy
- Imbir z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Cebulę drobno siekamy
- Marchew obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
- Dodajemy imbir z czosnkiem, cebulę oraz marchewkę i smażymy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając
- Dodajemy soję, dolewamy bulion oraz wodę i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 1 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszów.
Gulasz możesz podawać z makaronem, kaszą lub ryżem.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Cebula (105 g)
- Bulion mięsny (100 ml)
- Marchew (90 g)
- Śmietana 18% (50 g)
- Masło (15 g)
- Przecier pomidorowy (15 g)
- Mąka orkiszowa (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Dip z czerwonej papryki
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Papryki kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut (pieczemy do momentu, aż napęcznieją) Następnie przenosimy papryki do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia…
WIĘCEJ >Zupa czosnkowo-jaglana
Orzechy moczymy w wodzie (najlepiej przez całą noc – około 8 godzin) Czosnek obieramy i siekamy Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę Kaszę jaglaną przepłukujemy i sparzamy W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy kaszę…
WIĘCEJ >Pomidory zapiekane z serem
Pomidory kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Kokilki smarujemy tłuszczem Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy…
WIĘCEJ >Meksykańska sałatka z kurczaka
Pierś z kurczaka gotujemy ok. 20-30 minut, a następnie po wystudzeniu kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Papryki i pomidora kroimy w kostkę. W miseczce przygotowujemy sos, łącząc: majonez, sok z cytryny, chilli, kmin, sól…
WIĘCEJ >