Gulasz z kurczaka z papryką
Gulasz z kurczaka z papryką
Przygotowanie
- Mięso kroimy w cienkie plasterki i przenosimy na sito, a sito wkładamy do miski
- Następnie oprószamy mięso mąką i potrząsamy sitem, tak aby mąka równomiernie pokryła mięso
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy 2/3 ilości tłuszcz
- Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas mieszając (smażymy do momentu, aż się zarumieni)
- Następnie przenosimy mięso do miski, a na patelnię dodajemy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy przyprawy (paprykę i tymianek) i smażymy przez ok. 1 minutę
- Dolewamy bulion, dodajemy przecier pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż płyn zgęstnieję)
- Dodajemy z powrotem mięso i zagotowujemy
- Ponownie zmniejszamy ogień i cały czas mieszając stopniowo dodajemy śmietanę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszów.
Gulasz możesz podawać z dodatkiem ryżu, kaszy lub makaronu.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (450 g)
- Bulion mięsny (250 ml)
- Śmietana 18% (250 g)
- Cebula (105 g)
- Mąka orkiszowa (36 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Przecier pomidorowy (30 g)
- Czosnek (5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Tymianek suszony (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pomidorowe bałwanki
Z pomidorów odcinamy „czapeczkę” czyli plaster z góry o grubości ok. 1 cm Następnie wydrążamy z pomidorów miąższ, a do wydrążonych dziur nakładamy twaróg i przykrywamy czapeczką Z mozzarelli wycinamy kawałki przypominające czapeczki i kładziemy…
WIĘCEJ >Zupa czosnkowa na rosole
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy Czosnek z cebulą obieramy i kroimy w kostkę Dodajemy do garnka Smażymy chwilę tak, by się lekko przyrumieniły Zalewamy rosołem i miksujemy blenderem na gładki krem Doprawiamy solą Przed podaniem…
WIĘCEJ >Tropikalna sałatka z syropem
Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki Do rondla wlewamy wodę, dodajemy imbir oraz cukier i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut (do zgęstnienia) Syrop przecedzamy przez sitko i…
WIĘCEJ >Schab faszerowany sarną i indykiem z sosem grzybowym
Sarnę i indyka mielimy oddzielnie w maszynce na standardowym sitku Każde zmielone mięso wkładamy do osobnej miski Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy mięso najpierw w jednej, potem w drugiej misce (nie łączymy ich ze sobą)…
WIĘCEJ >