fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gulasz z kurczaka z papryką

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-54
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gulasz z kurczaka z papryką

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w cienkie plasterki i przenosimy na sito, a sito wkładamy do miski
  • Następnie oprószamy mięso mąką i potrząsamy sitem, tak aby mąka równomiernie pokryła mięso
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy 2/3 ilości tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas mieszając (smażymy do momentu, aż się zarumieni)
  • Następnie przenosimy mięso do miski, a na patelnię dodajemy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy przyprawy (paprykę i tymianek) i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy bulion, dodajemy przecier pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż płyn zgęstnieję)
  • Dodajemy z powrotem mięso i zagotowujemy
  • Ponownie zmniejszamy ogień i cały czas mieszając stopniowo dodajemy śmietanę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (450 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Śmietana 18% (250 g)
  • Cebula (105 g)
  • Mąka pszenna (36 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajo na miękko, szynka parmeńska, szparagi

Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty (na miękko) Następnie jajo odcedzamy,…

WIĘCEJ >

Zupa pomidorowa z jajkiem

Pomidory krojone gotujemy przez chwilę Następnie dodajemy masło i przyprawy Po 10 minutach wbijamy do zupy jajka i dokładnie mieszamy Gdy jajka się delikatnie zetną – podajemy (nie mogą być surowe)

WIĘCEJ >

Makaron gryczany z kurkami

Makaron gryczany gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Kurki wkładamy do miski z zimną wodą i płuczemy, wylewamy wodę i powtarzamy jeszcze dwa razy Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na pół Rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Ryż po tajsku z kurczakiem

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z mięsem Chili drobno siekamy i przenosimy do miski z mięsem Do miski z mięsem dodajemy sos…

WIĘCEJ >