fbpx
logo
Szukaj
open close

Gulasz z kurczaka z papryką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c045e0555-8632-4af1-88ba-a5a15f944299
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gulasz z kurczaka z papryką

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w cienkie plasterki i przenosimy na sito, a sito wkładamy do miski
  • Następnie oprószamy mięso mąką i potrząsamy sitem, tak aby mąka równomiernie pokryła mięso
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy 2/3 ilości tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas mieszając (smażymy do momentu, aż się zarumieni)
  • Następnie przenosimy mięso do miski, a na patelnię dodajemy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy przyprawy (paprykę i tymianek) i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy bulion, dodajemy przecier pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż płyn zgęstnieję)
  • Dodajemy z powrotem mięso i zagotowujemy
  • Ponownie zmniejszamy ogień i cały czas mieszając stopniowo dodajemy śmietanę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszów.

Gulasz możesz podawać z dodatkiem ryżu, kaszy lub makaronu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (450 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Śmietana 18% (250 g)
  • Cebula (105 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pomidorowe bałwanki

Z pomidorów odcinamy „czapeczkę” czyli plaster z góry o grubości ok. 1 cm Następnie wydrążamy z pomidorów miąższ, a do wydrążonych dziur nakładamy twaróg i przykrywamy czapeczką Z mozzarelli wycinamy kawałki przypominające czapeczki i kładziemy…

WIĘCEJ >

Zupa czosnkowa na rosole

W garnku rozgrzewamy olej kokosowy Czosnek z cebulą obieramy i kroimy w kostkę Dodajemy do garnka Smażymy chwilę tak, by się lekko przyrumieniły Zalewamy rosołem i miksujemy blenderem na gładki krem Doprawiamy solą Przed podaniem…

WIĘCEJ >

Tropikalna sałatka z syropem

Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki Do rondla wlewamy wodę, dodajemy imbir oraz cukier i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut (do zgęstnienia) Syrop przecedzamy przez sitko i…

WIĘCEJ >

Schab faszerowany sarną i indykiem z sosem grzybowym

Sarnę i indyka mielimy oddzielnie w maszynce na standardowym sitku Każde zmielone mięso wkładamy do osobnej miski Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy mięso najpierw w jednej, potem w drugiej misce (nie łączymy ich ze sobą)…

WIĘCEJ >