fbpx
logo
Szukaj
open close

Jabłka zapiekane z kruszonką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c86f1018c-7d8b-4a79-8f50-b486acceb0e4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Jabłka zapiekane z kruszonką

Przygotowanie

Jabłka

  • Rodzynki wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na kilka minut (w tym czasie robimy kruszonkę)
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Jabłka obieramy (gniazda nasienne usuwamy), kroimy w ćwiartki, a następnie na cząstki i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Rodzynki odsączamy z wody i rozkładamy na jabłkach, po czym posypujemy przyprawami (cynamonem)
  • Następnie całość posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika na ok. 35-40 minut
  • Opcjonalnie możemy podać deser z dodatkiem lodów

Kruszonka

  • Wszystkie składniki umieszczamy na talerzu i kroimy nożem na jak najmniejsze kawałeczki, aż drobinki tłuszczu pokryją się mąką i cukrem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z jabłkami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

Jabłka

  • Jabłko (1500 g)
  • Rodzynki (30 g)
  • Masło (30 g)
  • Cynamon mielony (1.5 g)

Kruszonka

  • Mąka orkiszowa (125 g)
  • Masło (90 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (80 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Babciny mus jabłkowy

Jabłka obieramy, usuwamy pestki i kroimy w ósemki Następnie wrzucamy jabłka do rondla, dolewamy wodę i gotujemy do miękkości Dodajemy (…)

WIĘCEJ >

Ciasto z jabłkami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy (…)

WIĘCEJ >

Chleb z jabłkami i parmezanem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Jabłka kroimy na kawałki i (…)

WIĘCEJ >

Francuskie naleśniki z jabłkami

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się, a następnie ściągamy rondel z kuchenki Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda (…)

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym i jabłkiem

Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Następnie dolewamy mleko i dokładnie mieszamy Jabłko obieramy i kroimy w kostkę (…)

WIĘCEJ >