fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kanapki dziecięce – ptaszek, sówka i lisek

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfca7df33-dc30-4517-9e7e-5e3f37a3e53f
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kanapki dziecięce – ptaszek, sówka i lisek

Przygotowanie

Ptaszek

  • Z chleba wycinamy kółko
  • Jabłko kroimy w pół plastry
  • Truskawkę kroimy w plastry i na kawałki na kształt nóżek
  • Marchew obieramy i odkrawamy plaster i kawałek na kształt noska
  • Ogórka kroimy w plastry
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt ptaszka, tak jak na załączonym obrazku

Sówka

  • Z kromki chleba odcinamy boki, tak aby powstała sówka ze skrzydełkami
  • Jabłko kroimy na pół plastry
  • Ogórka kroimy w plastry
  • Marchew obieramy i wycinamy trójkącik
  • Paluszka łamiemy na mniejszą i większą część
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt sówki, tak jak na załączonym obrazku

Lisek

  • Z kromki chleba odcinamy boki, tak aby powstał kształt głowy liska
  • Z wyciętych kawałków chleba wycinamy trójkąty
  • Z sera wycinamy trójkąty mniejsze od trójkątów chlebowych
  • Z truskawki wycinamy trójkąty mniejsze od trójkątów serowych
  • Jabłko kroimy w pół plastry
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt liska, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych kanapek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 20
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Ptaszek

  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (35 g)
  • Jabłko (10 g)
  • Truskawka (10 g)
  • Marchew (10 g)
  • Ogórek długi (10 g)
  • Pestki dyni obrane (5 g)
  • Szpinak (2 g)

Sówka

  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (35 g)
  • Borówka (16 g)
  • Ogórek długi (4 g)
  • Jabłko (3 g)
  • Marchew (1 g)
  • Paluszki orkiszowe (1 g)

Lisek

  • Chleb gryczany (na drożdżach) (25 g)
  • Jabłko (6 g)
  • Sałata karbowana (5 g)
  • Borówka (4 g)
  • Ser żółty (4 g)
  • Truskawka (2 g)
  • Pieprz ziarnisty (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Karkówka z jelenia duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru

Karkówkę solimy i pieprzymy Kapustę kroimy nożem (żeby nie było długich „nici”) Oczyszczone grzyby kroimy w grube plastry Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Kapustę mieszamy z grzybami, cebulą i czosnkiem Kładziemy na…

WIĘCEJ >

Gotowane parówki z sałatką z ogórków kiszonych, pora i pomidorów

Parówki włożyć do wrzącej wody i zminimalizować płomień, parzyć 5 min Por przekroić wzdłuż, przepłukać pod bieżąca wodą, pokroić w cienkie półksiężyce i wrzucić do miski Ogórek kiszony pokroić w kostkę Z jabłka usunąć gniazdo…

WIĘCEJ >

Placuszki z łososia

Zieleninę drobno siekamy Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Z jaj oddzielamy białka od żółtek do dwóch, osobnych misek Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem…

WIĘCEJ >

Ryż z dynią i jabłkiem

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu),…

WIĘCEJ >