fbpx
logo
Szukaj
open close

Kanapki dziecięce – ptaszek, sówka i lisek

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfca7df33-dc30-4517-9e7e-5e3f37a3e53f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kanapki dziecięce – ptaszek, sówka i lisek

Przygotowanie

Ptaszek

  • Z chleba wycinamy kółko
  • Jabłko kroimy w pół plastry
  • Truskawkę kroimy w plastry i na kawałki na kształt nóżek
  • Marchew obieramy i odkrawamy plaster i kawałek na kształt noska
  • Ogórka kroimy w plastry
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt ptaszka, tak jak na załączonym obrazku

Sówka

  • Z kromki chleba odcinamy boki, tak aby powstała sówka ze skrzydełkami
  • Jabłko kroimy na pół plastry
  • Ogórka kroimy w plastry
  • Marchew obieramy i wycinamy trójkącik
  • Paluszka łamiemy na mniejszą i większą część
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt sówki, tak jak na załączonym obrazku

Lisek

  • Z kromki chleba odcinamy boki, tak aby powstał kształt głowy liska
  • Z wyciętych kawałków chleba wycinamy trójkąty
  • Z sera wycinamy trójkąty mniejsze od trójkątów chlebowych
  • Z truskawki wycinamy trójkąty mniejsze od trójkątów serowych
  • Jabłko kroimy w pół plastry
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt liska, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych kanapek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 20
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Ptaszek

  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (35 g)
  • Jabłko (10 g)
  • Truskawka (10 g)
  • Marchew (10 g)
  • Ogórek długi (10 g)
  • Pestki dyni obrane (5 g)
  • Szpinak (2 g)

Sówka

  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (35 g)
  • Borówka (16 g)
  • Ogórek długi (4 g)
  • Jabłko (3 g)
  • Marchew (1 g)
  • Paluszki orkiszowe (1 g)

Lisek

  • Chleb gryczany (na drożdżach) (25 g)
  • Jabłko (6 g)
  • Sałata karbowana (5 g)
  • Borówka (4 g)
  • Ser żółty (4 g)
  • Truskawka (2 g)
  • Pieprz ziarnisty (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Tartaletki walijskie z serem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Z każdej kromki chleba wycinamy kółko o średnicy ok. 8 cm Formę na babeczki smarujemy tłuszczem Każde kółko chleba wciskamy w zagłębienia w formie, a następnie wkładamy do…

WIĘCEJ >

Zupa szparagowa (na wywarze kostnym)

Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi  Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…

WIĘCEJ >

Marynowane pieczarki z ziołami

Zieleninę drobno siekamy Do garnka wlewamy bulion i ocet jabłkowy, mieszamy i zagotowujemy Wrzucamy połowę pieczarek i gotujemy przez ok. 5 minut Następnie wyciągamy grzyby z garnka łyżką cedzakową i odkładamy do miski Z drugą…

WIĘCEJ >

Grillowane warzywa

Warzywa myjemy, marchewkę obieramy, kroimy wszystkie warzywa W garnku rozpuszczamy smalec, wrzucamy do niego pokrojone warzywa, doprawiamy solą pieprzem i mieszamy Rozgrzewamy patelnię grillową, przekładamy na nią warzywa i grillujemy 10 minut z każdej strony

WIĘCEJ >