fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kanapki dziecięce – sówka i miś z owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c48cf460f-905d-40cc-8bfd-5bdc732bd494
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kanapki dziecięce – sówka i miś z owocami

Przygotowanie

Sówka

  • Z kanapek wycinamy kawałki na kształt sówki
  • Ogórka kroimy na kawałki, wycinamy plastry na oczy i małe kulki na listki
  • Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na nos i pazury
  • Wszystkie składniki układamy na talerzach na kształt sówki, tak jak na załączonym obrazku

Miś z owocami

  • Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
  • Następnie smażymy małe kółka i paski (możemy też usmażyć pancakes i wykroić z nich kawałki)
  • Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na kawałki
  • Banana obieramy i kroimy w plastry
  • Usmażone pancakes układamy na talerzach i dekorujemy owocami na kształt misia (tak jak na załączonym obrazku)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych kanapek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 15
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Sówka

  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (280 g)
  • Ogórek długi (80 g)
  • Marchew (40 g)
  • Borówka (32 g)
  • Paluszki orkiszowe (16 g)

Miś z owocami

  • Maślanka (310 g)
  • Mąka orkiszowa (250 g)
  • Banan (120 g)
  • Truskawka (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cukier trzcinowy (30 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowana cukinia nadziewana suszonymi pomidorami

Cukinię kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy patelnię Kładziemy cukinię i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki Następnie cukinię przyprawiamy, kładziemy suszone pomidory oraz posypujemy serem i zawijamy

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – sówka z serem

Kromkę chleba smarujemy tłuszczem Z sera wycinamy kawałki na kształt kółek Salami kroimy na pół Z oliwek wycinamy kawałki na kształt oczek, noska i nóżek Marchew obieramy i wycinamy kawałki na kształt oczek i piórek…

WIĘCEJ >

Bomba składników aktywnych

Wszystkie składniki miksujemy

WIĘCEJ >

Topinambur duszony z cukinią, cebulą i czosnkiem

Topinambur gotujemy w osolonej wodzie około przez 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Następnie go obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >