fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kanapki dziecięce – sówka i miś z owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c48cf460f-905d-40cc-8bfd-5bdc732bd494
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kanapki dziecięce – sówka i miś z owocami

Przygotowanie

Sówka

  • Z kanapek wycinamy kawałki na kształt sówki
  • Ogórka kroimy na kawałki, wycinamy plastry na oczy i małe kulki na listki
  • Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na nos i pazury
  • Wszystkie składniki układamy na talerzach na kształt sówki, tak jak na załączonym obrazku

Miś z owocami

  • Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
  • Następnie smażymy małe kółka i paski (możemy też usmażyć pancakes i wykroić z nich kawałki)
  • Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na kawałki
  • Banana obieramy i kroimy w plastry
  • Usmażone pancakes układamy na talerzach i dekorujemy owocami na kształt misia (tak jak na załączonym obrazku)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych kanapek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 15
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Sówka

  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (280 g)
  • Ogórek długi (80 g)
  • Marchew (40 g)
  • Borówka (32 g)
  • Paluszki orkiszowe (16 g)

Miś z owocami

  • Maślanka (310 g)
  • Mąka pszenna (250 g)
  • Banan (120 g)
  • Truskawka (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cukier trzcinowy (30 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryżanka z borówkami

Ryż gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut Do gotującego się ryżu dodajemy wiórki kokosowe oraz słodzik i gotujemy jeszcze przez ok. 3-5 minut (a najlepiej do momentu, aż ryż i wiórki pochłoną większość…

WIĘCEJ >

Ziemniaki z serem w cieście francuskim

Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie talarki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut Cebulę obieramy i drobno siekamy Szczypiorek drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Jajo wybijamy na…

WIĘCEJ >

Sałatka z cukinią, brokułami i kiełbasą

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Cukinię z kiełbasą kroimy w plastry Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa na wywarze kostnym

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >