Kanapki dziecięce – sówka i miś z owocami
Kanapki dziecięce – sówka i miś z owocami
Przygotowanie
Sówka
- Z kanapek wycinamy kawałki na kształt sówki
- Ogórka kroimy na kawałki, wycinamy plastry na oczy i małe kulki na listki
- Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na nos i pazury
- Wszystkie składniki układamy na talerzach na kształt sówki, tak jak na załączonym obrazku
Miś z owocami
- Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany
- Rozgrzewamy patelnię
- Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
- Następnie smażymy małe kółka i paski (możemy też usmażyć pancakes i wykroić z nich kawałki)
- Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na kawałki
- Banana obieramy i kroimy w plastry
- Usmażone pancakes układamy na talerzach i dekorujemy owocami na kształt misia (tak jak na załączonym obrazku)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych kanapek.
Autor
Lista składników
Sówka
- Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (280 g)
- Ogórek długi (80 g)
- Marchew (40 g)
- Borówka (32 g)
- Paluszki orkiszowe (16 g)
Miś z owocami
- Maślanka (310 g)
- Mąka orkiszowa (250 g)
- Banan (120 g)
- Truskawka (80 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
- Jajo kurze (51 g)
- Cukier trzcinowy (30 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Soda oczyszczona (4 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Gryczanka z mlekiem roślinnym i z orzechami włoskimi
Płatki gryczane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Posypujemy orzechami włoskimi
WIĘCEJ >Jajecznica na smalcu gęsim
Na patelni rozpuszczamy smalec Wybijamy jajka Mieszamy do uzyskania odpowiedniego ścięcia
WIĘCEJ >Purée z dyni
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki, a miąższ kroimy na kawałki Cząstki dyni układamy na papierze i wkładamy do piekarnika na ok. 1…
WIĘCEJ >