fbpx
logo
Szukaj
open close

Kanapki dziecięce – sówka i miś z owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c48cf460f-905d-40cc-8bfd-5bdc732bd494
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kanapki dziecięce – sówka i miś z owocami

Przygotowanie

Sówka

  • Z kanapek wycinamy kawałki na kształt sówki
  • Ogórka kroimy na kawałki, wycinamy plastry na oczy i małe kulki na listki
  • Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na nos i pazury
  • Wszystkie składniki układamy na talerzach na kształt sówki, tak jak na załączonym obrazku

Miś z owocami

  • Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
  • Następnie smażymy małe kółka i paski (możemy też usmażyć pancakes i wykroić z nich kawałki)
  • Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na kawałki
  • Banana obieramy i kroimy w plastry
  • Usmażone pancakes układamy na talerzach i dekorujemy owocami na kształt misia (tak jak na załączonym obrazku)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych kanapek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 15
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Sówka

  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (280 g)
  • Ogórek długi (80 g)
  • Marchew (40 g)
  • Borówka (32 g)
  • Paluszki orkiszowe (16 g)

Miś z owocami

  • Maślanka (310 g)
  • Mąka orkiszowa (250 g)
  • Banan (120 g)
  • Truskawka (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cukier trzcinowy (30 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną

Włączamy piekarnik na 180 st. C Truskawki umyć i usunąć szypułki Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować) Jajka wybijamy do kielicha blendera…

WIĘCEJ >

Frankfurterki wieprzowe

Frankfurterki parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut

WIĘCEJ >

Łosoś z ryżem

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Groszek gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym Następnie przyprawiamy rybę z…

WIĘCEJ >

Bałwan śniegowy z ryżu z porcją warzyw i ryżu

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Z ogórka wycinamy kawałek na kształt czapki bałwana, a pozostałego ogórka kroimy w plastry Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt nosa bałwana i…

WIĘCEJ >