Kanapki dziecięce – sówka i rakieta z serem
Kanapki dziecięce – sówka i rakieta z serem
Przygotowanie
Sówka
- Z kanapki wycinamy kawałki na kształt sówki
- Ogórka kroimy na kawałki, wycinamy plastry na oczy i małe kulki na listki
- Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na nos i pazury
- Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt sówki, tak jak na załączonym obrazku
Rakieta z serem
- Z kromki chleba wycinamy trzy części, na kształt rakiety
- Rzodkiewkę kroimy w plastry
- Z ogórka wycinamy paski
- Z sera wycinamy paski, gwiazdki i księżyc
- Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt rakiety, tak jak na załączonym obrazku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych kanapek.
Autor
Lista składników
Sówka
- Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (35 g)
- Ogórek gruntowy (10 g)
- Marchew (5 g)
- Borówka (4 g)
- Paluszki orkiszowe (2 g)
Rakieta z serem
- Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (35 g)
- Ser żółty (15 g)
- Ogórek długi (5 g)
- Rzodkiewka (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Makaron z purée z dyni
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C Wykładamy blachę papierem do pieczenia Dynię kroimy w kostkę, skraplamy oliwą, wykładamy na blachę i pieczemy około 20–25 minut Po upieczeniu i ostudzeniu blendujemy dynię z mlekiem kokosowym i…
WIĘCEJ >Mięsna kostka „rubika”
Salceson, szynkę i marchew kroimy w kostkę około 1 cm Układamy na zmianę, żeby otrzymać „kostkę Rubika” Na talerzu obok kostki kładziemy roszponkę i rukolę Dodajemy pomidorki przekrojone na połówki Polewamy sosem
WIĘCEJ >Gulasz w sosie musztardowym
Mięso kroimy na kawałki o wielkości ok. 2 cm i przenosimy do miski Dolewamy sos i całość dokładnie mieszamy, a następnie odkładamy miskę na ok. 30 minut Co ok. 10 minut obracamy mięso na drugą…
WIĘCEJ >Naleśniki trzy sery
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >