Kanapki warzywno-bekonowe
Kanapki warzywno-bekonowe
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papierze układamy plastry bekonu i pieczemy przez ok. 10 minut (pieczemy do momentu, aż boczek będzie złoty i chrupiący)
- Następnie przekładamy boczek na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
- Kromki chleba lekko opiekamy z każdej strony i jedną stronę smarujemy majonezem
- Pomidora kroimy w cienkie plasterki
- Sałatę rwiemy na kawałki
- Na połowie ilości kromek układamy boczek, pomidora i sałatę, po czym przykrywamy pozostałymi kromkami posmarowaną majonezem stroną do dołu
- Przed podaniem kroimy każdą kanapkę na trójkąty i nabijamy na wykałaczki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kanapek.
Kanapki opcjonalnie możesz włożyć do grilla lub tostera aby były bardziej przypieczone i chrupiące.
Do kanapek możesz dodać więcej ulubionych dodatków np. ogórka.
Autor
Lista składników
- Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (280 g)
- Pomidor (170 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (120 g)
- Sałata lodowa (80 g)
- Majonez (60 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryż smażony z krewetkami
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Czosnek oraz imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Chili kroimy w…
WIĘCEJ >Pieczone warzywa 2
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego Dodajemy przyprawy, opcjonalnie tłuszcz i dokładnie mieszamy Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut
WIĘCEJ >Babka pomarańczowo – kokosowa
Szykujemy formę do babki (najlepsza będzie silikonowa), jeśli mamy metalową, to smarujemy tłuszczem i posypujemy ścianki mąką gryczaną Piekarnik ustawiamy na 190 st. C. Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą…
WIĘCEJ >Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 25 min) Kalafiora rozdzielamy na „róże” Wrzucamy kalafiora na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 8 min (bez przykrywania) Odcedzamy ziemniaki, odcedzamy kalafior Gdy…
WIĘCEJ >