fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kanapki warzywno-bekonowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c505c25ab-24e9-420b-baa5-14e25a552d90
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kanapki warzywno-bekonowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papierze układamy plastry bekonu i pieczemy przez ok. 10 minut (pieczemy do momentu, aż boczek będzie złoty i chrupiący)
  • Następnie przekładamy boczek na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
  • Kromki chleba lekko opiekamy z każdej strony i jedną stronę smarujemy majonezem
  • Pomidora kroimy w cienkie plasterki
  • Sałatę rwiemy na kawałki
  • Na połowie ilości kromek układamy boczek, pomidora i sałatę, po czym przykrywamy pozostałymi kromkami posmarowaną majonezem stroną do dołu
  • Przed podaniem kroimy każdą kanapkę na trójkąty i nabijamy na wykałaczki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kanapek.

Kanapki opcjonalnie możesz włożyć do grilla lub tostera aby były bardziej przypieczone i chrupiące.

Do kanapek możesz dodać więcej ulubionych dodatków np. ogórka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (280 g)
  • Pomidor (170 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (120 g)
  • Sałata lodowa (80 g)
  • Majonez (60 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryż smażony z krewetkami

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Czosnek oraz imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Chili kroimy w…

WIĘCEJ >

Pieczone warzywa 2

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego Dodajemy przyprawy, opcjonalnie tłuszcz i dokładnie mieszamy Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut

WIĘCEJ >

Babka pomarańczowo – kokosowa

Szykujemy formę do babki (najlepsza będzie silikonowa), jeśli mamy metalową, to smarujemy tłuszczem i posypujemy ścianki mąką gryczaną Piekarnik ustawiamy na 190 st. C. Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą…

WIĘCEJ >

Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana

Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 25 min) Kalafiora rozdzielamy na „róże” Wrzucamy kalafiora na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 8 min (bez przykrywania) Odcedzamy ziemniaki, odcedzamy kalafior Gdy…

WIĘCEJ >