Karczek z grilla
Karczek z grilla
Przygotowanie
Marynata
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miski
- Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy
Karczek z grilla
- Mięso dokładnie myjemy i kroimy na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm
- Plastry mięsa wkładamy do marynaty i odstawiamy na min. 3 godz. (a najlepiej na całą noc)
- Po tym czasie delikatnie odsączamy plastry mięsa z marynaty, kładziemy na rozgrzany grill i grillujemy przez ok. 6-10 minut
- Podczas grillowania możemy plastry mięsa skrapiać pozostałą marynatą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia karkówki na inne sposoby.
Autor
Lista składników
Marynata
- Sos sojowy (60 g)
- Miód lipowy (48 g)
- Czosnek (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Ocet balsamiczny (18 ml)
- Pieprz ziarnisty (3 g)
Karczek z grilla
- Wieprzowina karkówka (1000 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Marchewkowy makaron z mięsem mielonym
Przy pomocy obieraczki, obieramy marchewki na ‘makaron’. Podsmażamy go na maśle Do marchewek dodajemy mięso mielone i mieszamy łopatką. Po 3 minutach zalewamy passatą pomidorową. Dusimy razem z przyprawami ok.15 minut. W razie potrzeby możemy…
WIĘCEJ >Zupa marchewkowa
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…
WIĘCEJ >Kanapki dziecięce – sówka i króliczek
Z szynki wycinamy mały trójkąt, tak aby z plastra powstał kształt sówki Z sera żółtego wycinamy kółka i trójkąciki Ogórka kroimy na plastry, na słupki i wycinamy kawałki w kształcie skrzydeł Z rzodkiewki wycinamy kawałki…
WIĘCEJ >Jarski rosół z jajecznymi kluskami
Do garnka wrzucamy warzywa (włoszczyznę) i przyprawy Zalewamy wodą, tak by przykryć wszystkie składniki W osobnej miseczce mieszamy jajko z odrobiną soli i łyżeczką mąki jaglanej. Do gotującego się wywaru wlewamy masę jajeczną i energicznie…
WIĘCEJ >