fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Karczek z grilla

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9b1f8744-f4c5-4550-a25b-a8d43121a37a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Karczek z grilla

Przygotowanie

Marynata

  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miski
  • Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy

Karczek z grilla

  • Mięso dokładnie myjemy i kroimy na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm
  • Plastry mięsa wkładamy do marynaty i odstawiamy na min. 3 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Po tym czasie delikatnie odsączamy plastry mięsa z marynaty, kładziemy na rozgrzany grill i grillujemy przez ok. 6-10 minut
  • Podczas grillowania możemy plastry mięsa skrapiać pozostałą marynatą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia karkówki na inne sposoby.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

Marynata

  • Sos sojowy (60 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Ocet balsamiczny (18 ml)
  • Pieprz ziarnisty (3 g)

Karczek z grilla

  • Wieprzowina karkówka (1000 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Grill, Miska, Nóż, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczone bataty

Bataty myjemy i kroimy w kostkę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Rozpuszczamy masło (możemy to zrobić poprzez włożenie masła w żaroodpornym naczyniu na chwilę do grzejącego się piekarnika). Masło mieszamy z przyprawami. Układamy pokrojone bataty…

WIĘCEJ >

Czipsy z jarmużu

Oddzielamy liście z jarmużu i myjemy każdy liść Osuszamy – trzymamy jak kropidło i święcimy przez okno Liście drzemy na małe kawałki, tak żeby została łodyga Wsypujemy podarte liście do miski Lekko solimy, pieprzymy i…

WIĘCEJ >

Sałatka z krewetkami i z chilli

Na patelni roztapiamy masło z oliwą, dodajemy plasterki czosnku, krewetki i papryczkę chilli Podsmażamy na większym ogniu po około 1 minucie z każdej strony Doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki Układamy na talerzu ze…

WIĘCEJ >

Tarta szparagowa z sarną

Ciasto: Mąkę, sól wsypujemy do miski Masło drobno kroimy i dokładamy Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika…

WIĘCEJ >