fbpx
logo
Szukaj
open close

Karczek z grilla

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9b1f8744-f4c5-4550-a25b-a8d43121a37a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Karczek z grilla

Przygotowanie

Marynata

  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miski
  • Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy

Karczek z grilla

  • Mięso dokładnie myjemy i kroimy na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm
  • Plastry mięsa wkładamy do marynaty i odstawiamy na min. 3 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Po tym czasie delikatnie odsączamy plastry mięsa z marynaty, kładziemy na rozgrzany grill i grillujemy przez ok. 6-10 minut
  • Podczas grillowania możemy plastry mięsa skrapiać pozostałą marynatą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia karkówki na inne sposoby.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

Marynata

  • Sos sojowy (60 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Ocet balsamiczny (18 ml)
  • Pieprz ziarnisty (3 g)

Karczek z grilla

  • Wieprzowina karkówka (1000 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Grill, Miska, Nóż, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Marchewkowy makaron z mięsem mielonym

Przy pomocy obieraczki, obieramy marchewki na ‘makaron’. Podsmażamy go na maśle Do marchewek dodajemy mięso mielone i mieszamy łopatką. Po 3 minutach zalewamy passatą pomidorową.  Dusimy razem z przyprawami ok.15 minut. W razie potrzeby możemy…

WIĘCEJ >

Zupa marchewkowa

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Kanapki dziecięce – sówka i króliczek

Z szynki wycinamy mały trójkąt, tak aby z plastra powstał kształt sówki Z sera żółtego wycinamy kółka i trójkąciki Ogórka kroimy na plastry, na słupki i wycinamy kawałki w kształcie skrzydeł Z rzodkiewki wycinamy kawałki…

WIĘCEJ >

Jarski rosół z jajecznymi kluskami

Do garnka wrzucamy warzywa (włoszczyznę) i przyprawy Zalewamy wodą, tak by przykryć wszystkie składniki W osobnej miseczce mieszamy jajko z odrobiną soli i łyżeczką mąki jaglanej. Do gotującego się wywaru wlewamy masę jajeczną i energicznie…

WIĘCEJ >