Szaszłyki z karczku
Szaszłyki z karczku
Przygotowanie
- Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1-2 cm, a następnie każdy plaster na 2-3 części
- Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
- Do miski z marynatą przenosimy kawałki mięsa, dokładnie obtaczamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą i wsadzamy do lodówki na 3-5 godz.
- Na patyki od szaszłyków nabijamy mięso
- Rozgrzewamy patelnię grillową
- Kładziemy szaszłyki i smażymy przez ok. 15-20 minut, co jakiś czas obracając
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych szaszłyków.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina karkówka (1000 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczone warzywa 2
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego Dodajemy przyprawy, opcjonalnie tłuszcz i dokładnie mieszamy Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut
WIĘCEJ >Zupa grzybowa z mlekiem kokosowym
Grzyby oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej grzyby Gotujemy przez chwilę grzyby Po kilku minutach dolewamy mleko i wsypujemy przyprawy Gotujemy jeszcze przez około 20 minut mieszając co jakiś…
WIĘCEJ >Kremowe curry z kurczakiem
W rondlu zagotowujemy wodę Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 15 minut Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Czosnek obieramy i drobno siekamy Imbir obieramy i ścieramy na…
WIĘCEJ >Szparagi z łososiem na sałacie
Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki Szparagi kroimy na 4 części Z plastrów cebuli robimy krążki Wszystkie składniki układamy na sałacie Dodajemy łososia na wierzch Polewamy sosem
WIĘCEJ >