fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szaszłyki z karczku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ceeed8a8e-7ad6-4e68-8ea1-5c1255b4b4ea
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szaszłyki z karczku

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1-2 cm, a następnie każdy plaster na 2-3 części
  • Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Do miski z marynatą przenosimy kawałki mięsa, dokładnie obtaczamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą i wsadzamy do lodówki na 3-5 godz.
  • Na patyki od szaszłyków nabijamy mięso
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy szaszłyki i smażymy przez ok. 15-20 minut, co jakiś czas obracając

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych szaszłyków.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina karkówka (1000 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Lodówka, Miska, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti z warzyw z łososiem

Łososia kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce W wysokiej patelni…

WIĘCEJ >

Jogurt z owocami

Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki Do miski wlewamy jogurt i posypujemy owocami

WIĘCEJ >

Leczo na ostro

W garnku rozgrzewamy odrobine masła. Cebulę i imbir drobno kroimy i wrzucamy na tłuszcz. Chwilę podsmażamy. Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka. Chwilę wszystko obsmażamy. Po chwili dodajemy kurkumę, paprykę…

WIĘCEJ >

Gryczanka z jogurtem i jagodami

Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Dodajemy jogurt, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut Dodajemy jagody i ponownie mieszamy

WIĘCEJ >